2008. december 5., péntek

Szerzőnk sikere a Győri Filmműhely pályázatán

December elsején, a Győri Filmalap Győrött zajló rendezvényén hirdettek eredményt az első vidéki regionális filmalap által kiírt szinopszis, filmnovella- és forgatókönyv pályázaton. A pályázat nyertese Tímár Magdolna aka Tímár Magdi Cilin, lapunk egyik szerzője lett - ez úton is gratulálunk!



Tímár Magdi Cilin forgatókönyve nyert a Győri Filmalap pályázatán



December 1-én, hétfőn este – az I. VÁROS-FILM-EMLÉKEZET EST keretében – mutatkozott be a GYŐRI FILMALAP Győrött a Richter teremben, ami a '60-as évek elejétől mozgóképekkel várta közönségét, azóta azonban hangverseny teremmé alakult. A gálaest elejéig most ismét filmek forogtak itt, az egykori Rába moziban, majd a GYŐRI FILMALAP féléves tevékenységének bemutatása következett: Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára és Dr. Ottófi Rudolf, Győr város alpolgármestere a Győri Filmalap létrehozásának célját és remélt hatásait ecsetelték: a jövőbeni filmforgatások munkahelyteremtő, gazdaságnövelő hatásával, folytatva a Széchenyi Egyetemen induló film és médiaszakok szakemberképző feladatával, valamint a városi és regionális filmarchívum létrehozásának országosan egyedi szerepével foglalkozott.

Durst György kétszeres Cannes-i Arany Pálma díjas producer, a MEDIAWAVE Alapítvány elnöke ismertette az első, a filmalap által kiírt szinopszis, filmnovella, forgatókönyv pályázat nyerteseinek névsorát. A pályázat a régió iránti filmes érdeklődés feltérképezését szolgálta. 81 filmterv érkezett Magyarországról és a határon túlról. 23 egész estés játékfilm forgatókönyvéről a zsűri január végén dönt, hogy így lehetőséget adjon a szakmailag megalapozott értékelésre. A zsűriben Durst György producer, Hartyándi Jenő fesztiváligazgató, Kovács Tamás tanár, Pálfalvy A. János tanár, Somodi Géza újságíró, főszerkesztőhelyettes, Villányi László költő, főszerkesztő kaptak helyet. A zsűri most a kisjáték, animációs és dokumentumfilmek terveit díjazta (pénzbeni juttatással is).

Néhány technikai adat a pályázatról: 31 alkotótól, illetve alkotóműhelytől összesen 58 pályamű érkezett kisjátékfilm, animációs és dokumentumfilm kategóriában. A 31 pályázó közül 12 alkotó küldte be munkáját a Nyugat-Magyarországi régióból, Győr városából összesen 9-en pályáztak, míg a fővárosból 10-en, addig a többi pályamű zömében a szomszédos Közép-Dunántúli és a Dél-Dunántúli régiókból érkeztek, és egyetlen filmtervet adtak be a Dél-Alföldi régióból.

Az animációs kategóriában a zsűri díjat nem osztott ki, de kiemelte a Buzás Mihály – Szeredi Csaba (Győr) alkotópáros szigetközi népmeséket feldolgozó sorozattervét.

A zsűri díjban részesítette a „VÍZ FÖLÖTT, VÍZ ALATT“ című dokumentarista-kisjátékfilmtervet, Tímár Magdolna (Budapest) pályamunkáját, azzal a megkötéssel, hogy a díjösszeg második felét csak a nagyon izgalmas filmterv részletes kidolgozása esetén kaphatja meg.

A nyertes pályázat egy a világtól elvonult, a víz mellett megélhetést találó családnak a társadalomból való kivonulással kapcsolatban szükségessé váló küzedelmeiről, túléléséről, az átértékelődő rendben az etikai elvek átértékelődséről szól érzékenyen, a család több évtizedes történetét követve végig. A későbbiekben lehetőség szerint nagyobb betekintést is engedünk a készülő filmforgatókönyvbe.

A kisjátékfilmes kategóriában a zsűri két díjat adott ki.
Elsőként Nagypál Orsolya "SAMPON" című kisjátékfilm forgatókönyvét emelte ki a zsűri, amelynek alkotója egyébként győri és jelenleg a London Film School végzős hallgatója.
A második díjazott Zabezsinszkij Éva (Budapest) „FILM“ című kisjátékfilm terve, amelynek szerzője a Filmművészeti Egyetem forgatókönyv és dramaturgszakos hallgatója.

A GYŐRI FILMALAP nemcsak a most felsorolt nyertesek, hanem a többi alkotó számára is felajánlja, hogy lehetőségeihez mérten, szakemberek bevonásával segíti a film elkészültét vagy a terv forgatókönyvvé érlelését. A Győri Filmalap stúdió műhelymunkát, konzultációt kínál a pályázók számára.

A est hátralévő részében a győri filmtörténet egyes szeleteit (az 1930-as évektől napjainkig) is megidézték a szervezők, a ‘30-as évek néma filmhíradófelvételeitől a hatvanas években induló amatőrfilmes mozgalom tagjainak, vezetőinek megismerésén át a nyolcvanas évek közepétől induló függetlenfilmes mozgalom politikai protest és nemzeti öntudatfilmjeiig, valamint tánc és dokumentumfilmjeiig, amelyek a győri filmtörténet legjelentékenyebb periódusát mutatták be az egybegyűlteknek, akik aztán Győr város ismeretlen 56-os filmdokumentumaiból, valamint az 1986-ban indult, de már megszűnt Győri Városi Televízió korai, nagy derültséget kiváltó felvételeiből is csemegézhettek.

A szakember-képzés fő irányaként a Széchenyi Egyetemen 2009 januárjában induló média szakot és az ősszel kezdődő audiovizuális szakképzést az egyetem képviseletében Dr. Rechnitzer János, az SZE rektorhelyettese ismertette. A folytatásban Horváth Szilárd: Csak férfi és nő című, frissen elkészült győri kisjátékfilm premierjét láthattak a nézők, majd a magyar filmszakma nevében Szomjas György filmrendező, a Magyar Filmművész Szövetség főtitkára köszöntötte az első magyar filmalap szervezőit. A gálaest utolsó mozgóképes felvonásaiként a szervezők levetítették Buzás Mihály győri filmrendező Kis utazásának egy részletét és Molnár György filmrendező Rafinált bűnösők című Győrben forgatott mozijának egy epizódját.

A bemutatkozó estre elkészült a Győri Filmalap weboldala is. Erről az oldalról közelíthető meg a a filmalap és a MEDIAWAVE közös regionális film és televízió archívuma is. Itt megtekinthető a MEDIAWAVE WebTV megújult első adása, amely a gálaesttel összehangolva nagyrészt a GYŐRI FILMALAP bemutatásával foglalkozik, rengeteg filmrészlettel, riporttal, kísérletet téve Győr város vizuális történetének feltérképezésére.


Tímár Magdi Cilin írásai ICA-n:
Tímár Magdi Cilin: Gladiátortánc
Tímár Magdi Cilin: Török vér
Tímár Magdi Clin: Török-magyar védőszentek
Tímár Magdi Cilin: Iszonyúan szép
Tímár Magdi Cilin: Pajzs

Nincsenek megjegyzések: