2009. május 7., csütörtök

Programok Pesten, Szegeden, Debrecenben

Textilművész-kiállítás Debrecenben, Parno Graszt koncert Szegeden, Kisebbségi kavalkád a Ferencvárosban, Joan Míró plakátkiállítás a felújított Haggenmacher sörházban a Nagytétényi úton, a jövő héten Magdi Fesztivál a Józsefvárosban, 16-17-18-19-én a szabdkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátéka Budapesten - néhány újabb program a következő napokra.


Textilművészek kiállítása Debrecenben
Megnyitó: 2009. május 7. csütörtökön 17.00
Debreceni Művelődési Központ Mű-Terem Galériájában (Batthhyány utca 24.)


Kortárs és hagyományörző, új, eredeti és a népi kultúrát folytatja, motívumait ismétli: e törekvés közös Göbölyös Márta, Manninger Mária és Balázs Klára textilművészek életművében. A három elismert magyar iparművész közösen állítja ki munkáit *május 7-29.* között a Debreceni Művelődési Központ Mű-Terem Galériájában (Batthhyány utca 24.)
A tárlatot Dr. Feledy Balázs művészeti író nyitja meg. A kiállítás hétköznap 10-től 18-ig, szombaton 9 és 13 óra között tekinthető meg.


(V)álságos korok - az áldokumentumfilm-sorozat 4. vetítése a Ráday utcában
2009. május 7-én csütörtökön 18:30
DocuArt mozi (Budapest, IX. Ráday utca 18 - bejárat: Erkel utca 15)


A Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének Schiffer Pál filmklubja "(V)álságos korok" címmel áldokumentumfilm-sorozatot indított.
A mostani, negyedik vetítésen két film látható: Buzás Mihály - Szolnoki József: Leptinotarsa, avagy privát nyomozati anyag a krumplibogár titokzatos feltűnéséről Magyarországon (57'), valamint Szecsanov Martin: Lopott ritmus (Hipi-hopi) (13') című filmjei. A vetítés után beszélgetőtársaink a filmek alkotói, Buzás Mihály és Szecsanov Martin.

Sokan azt állították, hogy az amerikaiak repülőgépről szórták, mások szerint az oroszok hozták be a háború után. Néhány elszánt ember, az ellenállók maroknyi csoportja pedig felvette ellene a harcot...Nem tudni pontosan mi történt valójában. Annyit azonban biztosan tudunk, hogy 1947. július 19-én Héderváron egy kis faluban rátaláltak az elsőre...A Leptinotarsa alkotói helyismeretük előnyeit kihasználva felkutatták a szemtanúkat, a helyszíneket és kiderítették az igazságot...
A Lopott ritmus Takács József és a hip-hop (rap) kialakulásának történetét követi végig. Az 56-os disszidens család gyermeke egyetemi éveiben egy magyar népszokás nyomába ered. Kisfilmet készít az ősi magyar Hipi-hopiról, aminek nyomaira egy Föves nevű faluban bukkan, ahol nagyszülei élnek.
A sorozatban látható lesz még Stefanovics Angéla, Kálmánchelyi Zoltán, Végh Zsolt: Az Öszödik Pecsét, Kresalek Dávid: Hackni, Szolnoki József: Pannon halom, Czabán-Pálos-Szőke:Töpörödő
Figyelmükbe ajánljuk a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének megújult honlapját http://www.filmklubszov.hu, ahol a működő filmklubokkal kapcsolatos legfontosabb magyar és nemzetközi hírek olvashatóak.


Parno Graszt koncert Szegeden
2009. május 8. pénteken 19:00
ALTERRA Kortárs Előadóművészeti Központ – szegedi Régi Zsinagóga (Hajnóczy u. 12.)
Jegyár: 800 Ft


Parno Graszt: „Menni, menni, muszáj menni" - Cigányok Indiában?
- évadnyitó koncert - zene, tánc, filmvetítés, beszélgetés -


Mindegy, hogy hatvan embernek játszanak egy falusi keresztelőn vagy több ezer embernek egy nemzetközi színpadon, a hangulat ugyanaz: áttetszően tiszta derű, mintha könnyű szél fújna.” Kovácsy Tibor, Amaro Drom

A Parno Graszt neve 20 éves fennállásuk óta egyet jelent az autentikus cigányzenével. Amellett, hogy zenei anyagukat maguk gyűjtötték a szabolcs-szatmári Paszabról és környékéről, a zenekar a mai napig itt él, távol a nagyvárosok zajától és gyorsan múló divatjától. Zenéjük így őrizhette meg ősi, eleven karakterét, a zenekar pedig őszinte, közvetlen természetét.
Dalaik több nemzetközi világzenei és cigányzenei válogatásra felkerültek, az utóbbi években pedig számos rangos külföldi fesztiválon léptek fel. Zenéjük 2008-ban egészen Indiáig szállt: Radzsasztánban, az európai cigányság feltételezett őshazájában kutatták zenei gyökereiket, ismerős arcokat, szokásokat, dallamokat keresve, falusi zenészekkel együtt muzsikálva. Erről az egyedülálló felfedezőútról dokumentumfilm készült, amely hamarosan megjelenik DVD-n, és amelyből ízelítőt kaphatunk a koncerten is.

a zenekar tagjai:
Oláh József – ének, gitár, tambura
Oláh Viktor – ének, gitár, tánc
Balogh Géza – ének, gitár, tánc
Horváth Sándor – ének, kanál, tánc
Jakocska János – ének, gitár
Balogh Mária – ének, tánc
Váradi Mária – ének, tánc
Oláh Krisztián – tangóharmonika
Oláh János – nagybőgő
Németh István – szájbőgő, kanna


III. Ferencvárosi Kisebbségi Kavalkád
2009. május 9-én szombaton 15.00
Ferencvárosi Művelődési Központ Színházterme (1096 Budapest Haller u. 27.)




A ferencvárosi Szlovák, Horvát, Szerb, Ruszin, Német, Roma és Görög Kisebbségi Önkormányzat programjaira kerül sor délután három órától az Ferencvárosi Művelődési Központban.
Fellépők:
Szlovák Önkormányzat LIPA Táncegyüttes
Roma Önkormányzat ENIKŐ és RICHARDO
Horvát Önkormányzat HORVÁT HAGYOMÁNYŐRZŐ Egyesület, kísér a tököli PREKOVÁC tamburazenekar
Szerb Önkormányzat Milosevits Mirkó jazz zongorista
Ruszin Önkormányzat RUSZINOK Folklór Együttes
Görög Önkormányzat HELIDONAKI Tánccsoport, KARIATIDÁK Kórus
Német Önkormányzat Nemzetiségi Táncegyüttes Csepel



Joan Miró plakátjai Budafok-Tétényben
Joan Miró 1937–1983 között készült eredeti plakáttervei
Május 9. szombaton 17 órakor
Haggenmacher Udvar (1222 Budapest, Nagytétényi út 48–50.)


A svéd kristianstadi Kortárs Művészetek Központja a kizárólagos tulajdonosa a teljes Joan Miró-plakátgyűjteménynek, amit Nils Tryding adományozott a városnak 2003-ban. A gyűjtemény 154 Miró-plakátból áll.
Miró nagyszerű alkotásai meglehetősen változatosak. Plakátjait különböző kiállításokra, zenés-táncos bemutatókra készítette. Hatalmas mennyiségű posztereinek témái túlnyomó többségben a katalánok történelmére hagyatkoznak, ez származásához való erős kötődésére utal.
A kiállítást megnyitja: Turok Margit művészettörténész.
Ezt a gyűjteményt, mely a kerület testvérvárosi kapcsolata keretében érkezett a városba, május 9-étől 30-áig láthatja a közönség, a gyönyörűen felújított, hajdani Haggenmacher Sörgyár épületében, a Haggenmacher Udvarban.
A kiállítás támogatója a FoxAutorent és a Haggenmecher Udvar

Nyitva hétköznap 14-től 20 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 20 óráig.
A helyszínen váltható felnőtt belépőjegy ára 1000 Ft, 18 éven aluliaknak a belépés díjtalan.

A program a 35. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál (2009. május 9. – június 14.) része, melyről a linkre kattintva olvashatnak bővebben, s amely többek között Ghymes, Makám és Csík Zenekar koncerttel is várja a közönséget.


Magdi Fesztivál - Tavaszmező utcabál
2009. május 14-16.
Budapest, VIII. Tavaszmező utca




Legyen a Tavaszmező utca sétálóutca! Érezzük jól magunkat a Józsefvárosban, érezzük otthon magunkat a Magdolna-negyedben!

A háromnapos Magdi fesztivál keretein belül egy napra autómentes lesz a Tavaszmező utca. A Zöld Fiatalok Egyesület (ZöFi) ezzel ünnepli meg beköltözését a Magdolna-negyedbe és a Magdi újság születését. Helyi civil szervezetekkel és szomszédainkkal együtt elképzeljük, milyen lesz a Magdolna-negyed kapujában egy olyan sétálóutca, amelyik a Józsefváros változatos kultúrájú közösségének találkozóhelye. Egy autómentes Tavaszmező utcával élhetőbbé és vonzóbbá válik a környék.
2008 őszén született meg a Tavaszmező-Művészkert civil kezdeményezés. Célja egy új roma-magyar civil kulturális központ létrehozása a Tavaszmező utca 6. szám alatti ideiglenes műemléki védettséget élvező épületben, valamint az, hogy az 1991 óta itt működő roma civil szervezetek, a Roma Parlament és Phralipe és az Amaro Drom roma folyóirat tovább folytathassa eddigi magas színvonalú tevékenységét. A kialakításra kerülő központ a józsefvárosi hagyományokhoz és gyökerekhez kötődően jönne létre, szorosan együttműködve a telekszomszédos, 110 éves Műteremház-Művészkerttel (József u. 37.). Úgy gondoljuk, hogy ezen kezdeményezés céljait nagy mértékben segítené, ha a Tavaszmező utca, mely a Horváth Mihály és a Mátyás tereket köti össze, sétálóutca lenne. Május 16-án gyermek és családi programokat, versenyeket, kulturális előadásokat és utcabált rendezünk autók nélkül. Május 14. és 15-én pedig a művészeti programoknak a Roma Parlament ad otthont.
Március 15-én indult útjára a Magdi című, havonta megjelenő, független közösségi újság, melyet a ZöFi helyi lakosokkal együtt szerkeszt. Az újság nevét viselő fesztivál hasonló szemléletben szerveződik: a környék lakóira és az itt dolgozó közösségi emberek friss kezdeményezéseire kívánja felhívni a figyelmet. A ZöFi 2007-ben csatlakozott a Magdolna-negyed Szociális Városrehabilitáció Programhoz és járult hozzá a helyi civil szerveződések gyümölcsözőbb együttműködéséhez.

A helyszínek: Budapest, VIII. ker. Tavaszmező utca, Mátyás tér, Kesztyűgyár Közösségi Ház (Mátyás tér 15.), Magyarországi Roma Parlament (Tavaszmező utca 6.)
A részletes programról ide kattintva lehet tájékozódni.


Vendégségben Budapesten a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház
2009. május 16-17-18-19


Május 16. és 19. között a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház négy előadásának bemutatójával zárul a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar színházi estek tavaszi féléve.
A Vendégségben Budapesten előadások válogatásánál a színház vezetője – a nemzetközi hírű Urbán András rendező – arra törekedett, hogy a magyarországi közönség hiteles keresztmetszetet kapjon az idén 15 éves szabadkai Kosztolányi Dezső Színház sajátos karakteréről, művészi célkitűzéseiről.

Első este a Szkéné Színházban a Danilo Kiš műveinek felhasználásával készült Turbo Paradiso látható Urbán András rendezésében.
Második este Béres Márta és Sirmer Zoltán diploma-előadásaként bemutatott Lepkegyűjtő tekinthető meg a Thália Színházban.
Május 18-án a szabadkai társulat a Christopher Durang szövege alapján készült pszichológiai dokumentarista romantikus vígjátékot, a Terápiát adja elő a Thália Színházban.
A Kosztolányi Színház vendégjátéka május 19-én Erdély Andrea és Mikes Imre Elek diploma-előadásával, Pozsgai Zsolt Boldog bolondok c. darabjának bemutatójával zárul a Thália Színházban.

2009. május 16. szombat 19 óra
Szkéné Színház (XI. kerület, Műegyetem rkp. 3. II. emelet)
TURBO PARADISO

Gyengéd félelem szünet nélkül. A mennyország nem baszkódik.
Hommage à Danilo Kiš
Szereplők: Béres Márta, Erdély Andrea, Kokrehel Júlia, Mikes Imre Elek, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor
Rendező: Urbán András
„A megmutatás pedig felkavar. A guminőt akkurátusan fújják fel a matracpumpával. Az üres tekintetű, mozdulatlan baba egyszerre vágykielégítő szexuális tárgy és hullaként fekvő élettelen anyag, a felfújható báránnyal végzett anális szexben pedig a fájdalom és a hiány tehetetlensége van jelen. Húst darálnak és a vörös gombóccal labdáznak. Jön Hófehérke és édesgető módon mérget oszt a gyerekeknek. Érkezik egy angyal, akinek összes szárnyát levágják egy bokorvágó késsel. A hétköznapi tárgyak jelentése megváltozik ebben a kontextusban: minden, sőt bármi az erőszakra és a kiszolgáltatottságra asszociáltat. Menekvés innen nincs. A megváltás lehetősége fel sem merül.” (Papp Tímea, Revizor.com)

2009. május 17. vasárnap 19.30 óra
Thália Színház Új Stúdió (VI. kerület, Nagymező utca 22–24.)
LEPKEGYŰJTŐ

Béres Márta és Sirmer Zoltán diploma-előadása John Fowles szövege alapján
Osztályvezető tanárok: Hernyák György, Pálfi Ervin
„A szeretethiányban szenvedő, önmagával is küzdő fiú elrabol egy lányt, aki bár rájön, hogy bármikor elmehetne, mégis a pincében marad, mert neki is szüksége van erre az önként vállalt »fogságra«. Ez a Lepkegyűjtő története. A fiú és a lány, a férfi és a nő különleges kapcsolata kiabálással, nevetéssel, sírással, tánccal és teljes lemeztelenedéssel.” Török Arnold

2009. május 18. hétfő 19 óra
Thália Színház (VI. kerület, Nagymező utca 22–24.)
TERÁPIA

pszichológiai dokumentarista romantikus vígjáték Christopher Durang (20 éve kapcsolatban) szövege alapján
Szereplők: Béres Márta (meghatározhatatlan), Erdély Andrea (független), Mészáros Árpád (2,5 éve kapcsolatban), Mészáros Gábor (független), Mikes Imre Elek (1 éve kapcsolatban), Ralbovszki Csaba (független)
Rendező: Olivera Đorđević (5,5 éve kapcsolatban)
A Terápia romantikus vígjátékszagú kapcsolatparódia, önvizsgáló-öngyógyító lelki pornóshow, pszichoindividualisztikus ápolat, egyere-begyere áskáraram tam-tam, romantikus-komikus-szerelmi thriller, könyveken, magazinokon, apróhirdetéseken, egyéni tapasztalatokon és egyebeken alapuló-épülő, csoportos-meditatív-expresszív, a fasztól a mosogatásig mindenféle terápiaelemet tartalmazó workshop, hidroterápia pofonokkal (avagy a négyütemű benzinmotornak is van lelke) pszichológiai dokumentarista romantikus vígjáték.

2009. május 19. kedd 19.30 óra
Thália Színház Új Stúdió (VI. kerület, Nagymező utca 22–24.)
Pozsgai Zsolt: BOLDOG BOLONDOK

Erdély Andrea és Mikes Imre Elek előadása
A Boldog bolondok Mozart utolsó éjszakáján játszódik. Mozart személyisége és sorsa elsősorban azért volt izgalmas a szerző számára, mert röviddel a halála előtt kapta meg mindazt az anyagi elismerést – pénzt, hatalmat, állást –, amely korábban is megillette volna. Ekkor tudta volna úgy elindítani az életét, ahogyan azt minden ember szeretné. Ezért a darabban úgy döntenek feleségével, hogy megtisztulnak, és bevallják egymásnak titkaikat, titkos szerelmeiket, hogy leszámoljanak velük. Mozart, aki gyakran volt hűtlen feleségéhez, most kénytelen szembesülni a valósággal: felesége gyakran szintén máshol kereste a boldogságot.
A Kosztolányi Dezső Színház fiatal színészei, diploma-előadásnak választották Pozsgai művét. Mindketten több szerepet játszanak el az előadásban, pár percenként új térben és időben kell történeteket megjeleníteniük. Mozart és Constanze, a boldog bolondok múltidéző játéka komoly, felnőtt játékká válik. Bolondosan teszik meg a halálig vezető fájdalmas utat.

Nincsenek megjegyzések: