2009. május 9., szombat

„Egyenlítő” esélyegyenlőségi kampány május 6-tól 16-ig ICA-val

2009. május 6. és 16. között első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezi meg a budapesti Esélyek Háza az Egyenlítő című esélyegyenlőségi kampányt Budapesten és a Közép-magyarországi Régió más településein. A program hosszú távú célja a közvélemény formálása, a meglévő előítéletek leküzdése a társadalmi szolidaritás elősegítése érdekében. Közvetlen cél, hogy a kampány során olyan szervezetek, intézmények munkáját, eredményeit ismerhesse meg a nagyközönség, melyek mind elkötelezettek az esélyegyenlőség ügye, egy valamilyen szempontból hátrányt szenvedő csoport mellett. (A kampányban az Irodalmi Centrifuga is részt vesz - május 16-i programunkat e cikkben olvashatják).


„Hogy mindenki képességei szerint
maximálisan kiteljesíthesse önmagát!"
Legyen természetes az, amire figyelnünk kell!
Figyeljünk rá, hogy természetes legyen!


2009. május 6. és 16. között első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezi meg a budapesti Esélyek Háza az Egyenlítő című esélyegyenlőségi kampányt Budapesten és a Közép-magyarországi Régió más településein. A program hosszú távú célja a közvélemény formálása, a meglévő előítéletek leküzdése a társadalmi szolidaritás elősegítése érdekében. Közvetlen cél, hogy a kampány során olyan szervezetek, intézmények munkáját, eredményeit ismerhesse meg a nagyközönség, melyek mind elkötelezettek az esélyegyenlőség ügye, egy valamilyen szempontból hátrányt szenvedő csoport mellett.

A kampány során 2009. május 6. és május 16. között több mint 20 szervezet, intézmény nyitja meg programjait egy-egy napra. Egy-egy ilyen program talán csak mozaikdarab az esélyegyenlőség sokszínű képéből, de a 11 nap során a sok kis részből egy teljes kép rajzolódik majd ki Budapesten és a Közép-Magyarországi Régió más településein ma az esélyegyenlőségért folyó civil kezdeményezésekről. A nyitott kapuk az érdeklődő laikusok és szakemberek számára egyaránt megteremtik a lehetőséget arra, hogy új dolgokat ismerjenek meg, és abba akár be is kapcsolódjanak.

Amit láthatunk: nyertes pályázati projektek, önkéntes programok, jól bevált gyakorlatok, megismerésre, terjesztésre nagyon is érdemes segítő munkák. A Pest megyei Esélyek Háza Vácon egész napos fesztivállal csatlakozik a programsorozathoz május 15-én pénteken.

A kampányt hivatalosan a „Szín-Tér-Kép” címet viselő kiállítás formabontó megnyitójával indították el május 7-én csütörtökön. A zenés vándormegnyitóval egy délután-este alatt végigjárták az összes helyszínt a kiállító művészek és zenész barátaik társaságában. Hat helyszínen hat képzőművész, és négy zenekar produkcióját ismerhette meg, aki vállalkozott a kalandra.

A kampányt május 16-án szombaton szabadtéri fesztivál zárja Budapesten a Liszt Ferenc téren, ahol az Esély Piac keretében standdal is bemutatkoznak a programsorozatban részt vett szervezetek, intézmények. Az Esély Piac mellett több, a másságról saját élményt nyújtó program lesz kipróbálható, mint például az Élő Könyvtár, vagy az Ability Park játékai. A színpadon közéleti és irodalmi beszélgetések, gyerekprogramok, délben Szalóki Ági gyerekkoncertje, este pedig a Vodku v Glotku lesz látható.

A kampányba bekapcsolódott programokról naprakész információk a Budapesti Esélyek Háza honlapján. Május 16-án 11-től 21-ig a Liszt Ferenc téren látható/hallható az eseménysorozat zárórendezvénye. Velünk május 16-án ICA sátrában és este hattól a színpadon lehet találkozni.


Irodalmi Centrifuga
az Egyentőn


ICA sátrának programja


12.00-15.00 Nyílt szerkesztősági órák

Ismerkedés, beszélgetés a szerkesztőkkel, az érdeklődőkkel - várunk minden érdeklődőt, írónőt nyílt szerkesztőségi óráinkon.


15.00-15.30 A Rózsaszín Szemüveg bemutatkozása

A Menyhért Anna, Kiss Noémi és Radics Viktória által indított, a Nyitott Műhelyben havonta jelentkező irodalmi beszélgetéssorozaton Nemes Nagy Ágnesről és Erdős Renéeről hallhattak eddig beszélgetéseket - a Rózsaszín szemüveg céljairól, a sorozat következő estjeiről a három szervező írónő számol be.


15.30-16.30 Mese másképp


Az idei Aranyvackor pályázat néhány szép meséjének íróit és illusztrátorait invitáltuk meg a rendezvényre, hogy betekintést nyújtsanak a gyerekirodalom lehetőségeiről, nevelésben játszott szerepéről.


A meghívott mesék és szerzőik:
Orr Máté: A kacsanyúl születésnapja
Gévai Csilla: Téli városkép hölgyekkel - Menyhárt Tamás rajzaival
Both Gabi: Pipifax királykisasszony világgá megy (A meselátó - Bíborka, Bársonyka és Babocska kalandjai /LiLipótvárosi mesebeszéd/) Rippl Renáta rajzaival
Menyhért Anna: A kis ló kalandjai tündérországban - Klesitz Piroska rajzaival

16.30-17.30 Bódis Kriszta dokumentumfilmjének vetítése

18.00 Irodalmi Centrifuga a színpadon




Bumberák Maja babazenél
Bemutatkozik az Irodalmi Centrifuga beszélgetősorozat
Bemutatkozik a Hétesi modellprogram
Bemutatkozik az Irodalmi Centrifuga blogja
Felolvasnak a szerzők és szerkesztők: Bódis Kriszta, Borsi Éva, Bumberák Maja, Czapáry Veronika, Gordon Agáta, Györe Gabriella, Harangi Andrea, Kiss Noémi, Menyhért Anna, Radics Viktória, Urbányi Eszter és mások.


Minden érdekdőt, írót és olvasót
szeretettel runk!

Nincsenek megjegyzések: