2009. május 8., péntek

Nyerjen támogatással nagybányai festményt!

Belvárosi galériások indítanak akciót a vakokért. A MissionArt Galéria és a Pintér Galéria egy 200 ezer forintos értékű olajfestményét ajánlott fel, melyhez egy 1000 forintos nyereményszelvény megvásárlásával juthat hozzá a nyertes. A sorsjegyeket az alkotást kiállító MissionArt Galériában, valamint a Pintér Galériában lehet megvásárolni. A sorsolásra május 19-én, az árverésen kerül sor a Pintér Galériában. A szervezők a bevétel egészét felajánlották egy linómetszetek készítésére alkalmas Présgép megvételéhez a Vakok Intézete számára.


Sokan értetlenül fogadják, amikor siketekkel a zenét vagy a nem látókkal a képzőművészetet kívánják megismertetni. Pedig életük fontos része, hogy sérült érzékszerveik ellenére minél teljesebb benyomásokat szerezhessenek a külvilágról. A vakok számára a vizuális művészetek megértéséhez és megismeréséhez nagy lépés lehet olyan eszközök használata, amelyek a képzőművészetbe vezetik be őket. A Vakok Állami Intézetében – költségvetési szervezet lévén – azonban nem jut efféle eszközök megvásárlására. Két budapesti galéria az ügy mellé állt és a közeledő tavaszi aukciójuk miatti fokozott figyelmet kihasználva gyűjtést szerveznek. Nem is akármilyet: aki csatlakozik, nem csupán a jótékonykodás örömével, hanem egy nagybányai mester olajfestményével térhet majd haza.



Balla Béla: Folyóparton (fotó: Onucsán Ete)


A Vakok Állami Intézete lakói között sokan nagy kézügyességgel, kreativitással rendelkeznek. Az Intézet gondoskodik a szociális ellátásukról, komplex rehabilitációjukról, emellett lakhatási lehetőségeiket biztosítja és munkaerő-piaci integrációjukat segíti elő. Nagy hangsúlyt fektetnek a bentlakók szabadidejének hasznos, ám élvezetes és vidám eltöltésére is, így a munkán, vagy a tanuláson kívüli időszak aktív eltöltését lehetővé tevő kulturális, szórakoztató és képzőművészeti foglalkozásokra is van gondjuk. Az Intézetben szakértő grafikusművész foglakozik a vak, látássérült, vagy gyengén látó tehetségek gondozásával. Többen rajzolnak közülük, különféle hajtogatási technikákat sajátítanak el, de a gyertyaöntés, vagy a szövés sem idegen számukra. A tanult és alkalmazott technikák lényege, hogy tapintás útján is elsajátíthatók, megtanulhatók. A foglalkozások célja a meglévő készségek fejlesztése, bizonyos esetekben pedig a pénzkereseti lehetőség.



Pintér Péter a Pintér Galéria tulajdonosa és Kishonthy Zsolt, a MissionArt Galéria társtulajdonosa a felajánlott festménnyel (fotó:Onucsán Ete)


A MissionArt Galéria és a Pintér Aukciósház vezetői a tavaszi aukciójukkal járó fokozott figyelmet kihasználva gyűjtést szerveznek egy olyan eszköz megvételére, amely nagyban hozzájárul a nem látók vizuális késségeinek fejlesztéséhez. A nagybányai mester, Balla Béla, Folyóparton című, kétszázezer forint értékű olajfestményét ajánlották fel, melyhez 1000 forintos nyereményszelvény megvásárlásával juthat hozzá a jó célt támogatni kívánó mecénás. A mű a MissionArt Galériában élőben megtekinthető. Itt (V. ker. Falk Miksa u. 30.) és a Pintér Galériában lehet hozzájutni a szelvényekhez, amelyek közül a Pintér Galériában (V. ker. Falk Miksa u. 10.) május 19-én megrendezendő aukción, az árverést vezető Gundel Takács Gábor sorsolja majd ki a nyertes sorsjegyet.

A vásárolni kívánt speciális grafikai présgép segítségével linómetszetek készíthetők; ezek egyedisége a látássérült fantáziájától és kreativitásától függ. A présgép segítségével egyedi művészi lenyomatok előállítása lehetséges.


Értékőrzők
A MissionArt Galéria és a Pintér Aukciósház tavaszi képzőművészeti aukciója


Aukciós kiállítás: 2009. május 7 – május 18., minden nap 10.00 - 18.00 között. Pintér Galéria, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 10.

A Tárgynyereményként felajánlott Balla béla festmény megketinthető a MissionArt Galériában (1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.)

Aukció: 2009. május 19. 18.00 óra
Pintér Galéria, 1055 Budapest, Falk Miksa u. 10.
Az árverést Gundel Takács Gábor vezeti.

Nincsenek megjegyzések: