2009. május 9., szombat

A Charity March jótékonysági menete vasárnap déltől a Felvonulási téren

A Charity March jótékonysági menetének ünnepélyes indító eseményére 2009. május 10-én vasárnap déltől este hatig kerül sor Budapesten a Felvonulási téren (Hősök tere mellett). A Charity March egy sajátos szemléletmódú, Nyugat-Afrika országait és az ott élők helyzetét, valós igényeit kiválóan ismerő szervezet, amely főként a térség egészség-, és oktatásügyét hivatott segíteni. Most magyar segítséggel tíz mentőautó indul el az utakon Afrika felé.


Családi programok 12:00 – 18:00
Ismerd meg Afrika igazi arcát az Afrikáért Alapítvány közreműködésével


12:00 Köszöntő beszédet mond: Welsz Tamás, a Charity March misszióvezetője
13:30 – 14:00 Afro Magic koncert (Szenegal)
14:00 – 15:00 Sajtótájékoztató és fogadás
15:00 – 15:30 Afro Magic koncert
15:30 – 16:00 Afrikai Divatbemutató (Ghanai textilek)
16:00 – 17:30 Sankofa koncert (Ghana)




Folyamatos programok gyerekeknek és felnőtteknek egész nap: Mentőautó bemutató gyermekeknek; Kirakodóvásár afrikai ékszerekkel és dísztárgyakkal; Hőlégballon; Afrikai Ételkóstoló; Fotókiállítás; Egzotikus kisállat bemutató; Tombola értékes nyereményekkel; Fair trade vásár; Dobtanítás; Hangszerbemutató; Arcfestés; Afro-hajfonás; Kézműves-műhely; Plakátkészítés; Afrika – Kvíz; Afrikai játékok.


CHARITY MARCH-JÓTÉKONYSÁGI MENET
2009. május 10-28. Budapest - Bissau
Magyar üzletemberek példamutató kezdeményezése Afrikáért


A Charity March egy sajátos szemléletmódú, Nyugat-Afrika országait és az ott élők helyzetét, valós igényeit kiválóan ismerő szervezet, amely alapvetően a térség egészség-, és oktatásügyét hivatott segíteni. Létrehozását néhány Afrikában tevékenykedő, a kontinens iránt elkötelezettséget érző magyar üzletember kezdeményezte, akik úgy érezték, hogy tenniük kell valamit második, választott hazájukért.
A Charity March célja, hogy felhívja a jóléti államokban élők figyelmét Afrikában élő embertársaik helyzetére.
Ami nekünk - az Európai Unió szabályozottságából adódóan - "használhatatlan" mentőautó, egészségügyi berendezés, stb., az Afrikában maga a csoda; akár több százezer, millió ember egyetlen esélye az időben történő orvosi ellátás elérésére.
A Charity March idén először – a felmerült igények alapján - közel 20 mentőautót és kórházi gépeket adományoz nyugat-afrikai országoknak és ezt a jövőben is, minden évben meg kívánja tenni. A mentőautókat –bár az Unióban már a 10 éves gépjárművek nem használhatóak- a szervezetnek meg kellett vásárolnia, amely kizárólag ezen magyar üzletemberek adományaiból valósulhatott meg, majd szintén saját költségükön –motorikusan és karosszériailag is- teljesen újszerű és üzembiztos állapotba kellet őket hozniuk.
A mentőautókat – demonstratív, figyelemfelkeltő céllal - négy keréken juttatják el a kedvezményezett országokba. A közel 1km hosszú menet ünnepélyes indítása 2009. május 10-én délután, az 56-osok teréről történik, majd Ausztria, Németország, Svájc, Franciaország és Spanyolország érintésével halad át Gibraltárnál az afrikai kontinensre.
Nem véletlen a dátum, hiszen május 10-e nem más, mint a mentők világnapja. A szervezetnek ígérete van hazánk Külügy- és Egészségügyi Minisztériumától arra, hogy meglátogatják az indítási eseményt vasárnap délután.



A Charity March által kiválasztásra került kedvezményezett országok: Bissau Guinea, a Zöldfoki Köztársaság, Conakry Guinea, Szenegál és Mauritánia. (Megjegyzés: a 2009. januárjában lezajlott Budapest-Bamako futam keretében már három mentőautót adományoztak Malinak is.)
A Charity March szervezet kiemelt együttműködő partnere az Afrikáért Alapítvány, akikkel szoros együttműködésben a térség iskoláinak, kórházainak támogatását szervezik meg.
A menettel tartanak az Országos Mentőszolgálat kiképző tisztjei, akik felkészítik afrikai kollegáikat a mentőautókkal és a mentéssel kapcsolatos feladatokra, valamint Vég Judith, a Jóban Rosszban című sorozat Steiner doktornője is.

Nincsenek megjegyzések: