2009. március 7., szombat

Csíkos búcsú Schwartzenberger István emlékére

A Minőségi Újságírásért Alapítvánnyal közösen kollégák és barátok szerveznek jótékonysági koncertet a február 5-én váratlanul elhunyt újságíró, Schwartzenberger István (Schwartzi) családja javára. Az április 2-án, este nyolc órakor a népligeti Diesel Klubban (régi nevén E-klub, 1101 – Budapest, X. kerület, Népligeti út 2., a Planetárium mellett) kezdődő koncerten fellép a Csík zenekar és Ferenczi György, Szalay Kriszta és Cserna Antal színművészek mellett Török Ádám és a Mini is (vendégük: Závodi János – Piramis).


Az est teljes bevételét Schwartzi gyermekeinek és gyermekei édesanyjának szánják. Jegyek – 2800 forintos egységáron – elővételben, a Ticket Express jegyiroda-hálózat eladóhelyein vásárolhatók (részletes jegyiroda-keresés a www.tex.hu honlapon, központi telefonszám / call center: (06-30- 30-30-999).



Vajon mi sül ki abból, ha Quimby-számokat „megnépzenésítő” muzsikusok rock and roll hősként magasztalt szájharmonika-művésszel és a progresszív rock-blues műfaj doyenjének kikiáltott fuvolavirtuózzal közösen lépnek színpadra? Talán egy fergeteges koncert – mindazoknak, akik nyitottak a váratlan stílustársításokra. És emlékezetes búcsú azoknak, akik ismerték és szerették a nemrég váratlanul elhunyt újságírót és családapát, Schwartzenberger Istvánt.



A magyar és az erdélyi autentikus népzenét a legújabb könnyűzenei eszközökkel elegyítő Csík Zenekar Schwartzi egyik kedvence volt. És még ezreké, akik szívesen barangolnak műfajok között, kíváncsiak például a Quimby, a Kispál és a borz vagy a Tankcsapda számainak „csíkosítására”, ráadásul a koncertek végén még arra is marad erejük, hogy pördüljenek néhányat a táncházban. Április 2-án – mint már korábban is – Csík Janiék közösen lépnek fel Ferenczi Györggyel, és remélhetőleg adnak majd némi kóstolót korábbi pikáns kísérleteikből. Például abból, ahogy Ferenczi az erdélyi Kalotaszeg dallamait blues-os szájharmonika-játékával fűszerezi.

És ez még csak a kezdet: a gyermeklemezszerző-író-rendező-színésznőről, Szalay Krisztáról sokaknak civil kezdeményezései ugranak be legelőször: ahogy életmentő kórházi gépre gyűjt vagy a Down-szindrómáról ír, rendez és játszik színházi előadást, amelyben partnere, a downos Kiss Botond saját magát alakítja. Szalay Kriszta és férje, Cserna Antal színművész – Schwartzi „ezeréves” barátai – most zenésszé lépnek elő a muzsikusok között.

És ahogy a hab a tortát – bár, ha Schwartzira emlékezünk, legyünk stílusosak: a húsosszalonna-csíkok a göngyölt húst – úgy spékeli meg az estet a fuvolavirtuóz, Török Ádám együttese, az évek óta változó felállásban koncertező (sokak szerint azonban a jelenlegiben a legkirobbanóbb) progresszív blues-rockot játszó Mini. Ráadásul vendégnek hívták a piramisos Závodi Jánost.



Schwartzenberger István a tanítóképző főiskola elvégzése után, a Fényszóró című újságnál kezdte pályafutását, később a Közmű, 1990-től pedig az Esti Hírlap szerkesztőségében dolgozott. Onnan került a Mai Naphoz, majd 1997-től 2008 végéig a Népszabadság riportere és rovatszerkesztője volt. Égvilágom címmel 2001-ben jelent meg Besenyei Péter műrepülőről szóló könyve, több, a raliról szóló kötet társzerzője volt.

Akik ismerték az újságírót, vagy akik szeretik a Csík zenekart, Ferenczi Gyurit, Szalay Krisztáékat és Török Ádámot!

Nincsenek megjegyzések: