2008. november 12., szerda

Szőts István dokumentumfilmjei ma a DocuArtban, Bársony Júlia élőképe hétvégén a Gödör Klubban

Egy a mai napon induló, a magyar dokumentumfilm ritkán látott klasszikusait felvonultató dokumentumfilmes filmklubot és Bársony Júliának a MoME diákjaival közösen készített izgalmas élőkép-performanszát ajánljuk figyelmükbe, mely a hétvégén a Gödörben látható.



Szőts István filmjei


Nehéz emberek, Nászutak, Elektra; Szőts, Schiffer, Szomjas, Almási – az utóbbi 50 év legendás dokumentumfilmjei és rendezőik egy sorozatban jelentkeznek, a Dokszerdán a DocuArt Kocsiszínben. A filmklub kéthetente, szerdán este 7-től jelentkezik az Első Magyar Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi Ráday utca 18. szám alatti helyiségeiben – első alkalommal éppen a mai szerdán.

Különleges vetítés a mai: egy héttel Szőts István halálának (1998. november 5.) tízedik évfordulója után vetítik a TTT-ből (támogatott-tűrt-tiltott) az örök "tiltott" kategóriás, legendás rendező két filmjét, a Kövek, várak, embereket és a Hallstatti balladát. A vetítéseken részt vesz Gyenes Mária, Szőts István özvegye is, akivel a vetítés után Pintér Judit filmesztéta beszélget.



November 12-től kéthetente szerdánként jelentkeznek filmekkel a DokSzerdán, de jövő héten is meglepetéssel szolgál a DocuArt, hiszen három napos Szirtes András filmjeiből válogatott programmal várja az érdeklődőket november 20-21-22-én. A vetítések helyszíne minden esetben a DocuArt Kocsiszín.



A DocuArt egy, a Ráday utca 18. szám alatt nyíló Filmművészeti Központon belül a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány által létrehozott Első Magyar Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi, mely a magyarországi filmforgalmazás egyik legnagyobb hiányosságán enyhít, amikor széles körben megtekinthetővé teszi a magyarországi dokumentum-, kísérleti- és rövidfilmek jelentős részét.


Élőkép Társulat – Bársony Júlia: Végtelen


Az élő performance-kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai és Bársony Júlia közös munkájának eredménye, képzőművészet és színház izgalmas találkozása, melyet először 2008. januárjában láthatott a közönség a Gödör Klubban, majd a Pannonhalmán idén augusztusban szervezett Arcus Temporum fesztiválon is nagy sikert aratott.

November 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap délután 17.00-től a Gödör Klub Színháztermében lehet látni. Az alkotók: Bérczi Zsófia, Bolyácz Jeromos, Deák Emese, Halasi Dániel, Harsay Gábor, Iván Kata, Kántor Kata, Laczkó Juli, Mindák Gergely, Stark Attila, Szarka Fedor Guido, a rendező Bársony Júlia. A belépés ingyenes, támogatásokat az alkotók köszönettel fogadnak.

A művészek a színház és a képzőművészet keverésével kísérleteznek. A munkák olyan mobilszobrokként írhatóak le, amelyeknek részei maguk az alkotók is. A kiállítás darabjai képzőművészeti alkotásként szemlélhetőek, miközben repetitív performanszként is működnek. A performansz-kiállítás a végtelen témájával foglalkozik, így a címe.

Bársony Júliát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem másodjára kérte fel, hogy tartson kurzust az élő előadóművészet és a vizuális kommunikáció összefüggéseiről. A kurzuson zajló munka eredményeként született ez az előadás, mely az előadások időstrukturálásáról alkotott előzetes elvárásainkat is kimozdítja azzal, hogy az egyes részletek egyszerre láthatóak, s a néző dönti el, hol meddig időz.

"A performerek/installációk közös tulajdonsága, hogy nem a művészek zárt világából adnak ízelítőt, nem valami ügy vagy téma különleges megfogalmazásai, hanem mindenekelőtt a látogatót vonják be a játékba, az együtt-gondolkodásba. Adomány a helyes szó e négyzetméternyi eseményekre. Szeretném kiemelni Bolyácz Jeromos oszlopszenti agyagozását - magasan a fejünk felett törökülésben agyagból madarakat, szárnyas lényeket formáz, majd melankolikusan kipöcköli őket. Monumentális Mindák Gergely performansza, amelyben egy vízfelület közepén japán sógunhoz hasonlatosan trónuson ül. Karján és vállán feszülő kötélzet, amelynek végén apró aranyozott kövek lógnak és a háta mögötti falon árnyékuk mozog. Egy óra múltán feláll, szaggatott mozdulatokkal kilép a díszletből és egy arany-követ ad az egyik látogatónak.

És megannyi oly ötletes és megható apró mozzanat alkotja a Végtelent, hogy a recenzens inkább elnémul és átadja a helyét a rajongónak. De talán ez is az Arcus Temporum célja." – írja az Élőkép Végtelen című előadásáról Mestyán Ádám.

A Társulatot a jövő héten is láthatják a Gödörben, ahol november 24-én, 25-én és 26-án a Bódi Gábor forgatókönyve alapján készült Psychotechnikumot mutatják be. Sőt, új előadás premierjére i sort kerítenek a jövő héten: november 21-én, 22-én és 23-án a Maciva Művésztelepén a Hippodromban (Budapest, Hungária körút 215, a Hullámvasúttal átellenben) látható az Áramkörök, melyen az Élőkép Társulat az Alternatív Cirkusziskolával közösen dolgozott. A Végtelen azonban csak ezen a hétvégén látható, így erre érdemes időt szakítani.



Nincsenek megjegyzések: