2009. május 27., szerda

Alice Munro nyerte a nemzetközi Man Booker-díjat!

Alice Munro kanadai novellista nyerte a Booker díj nemzetközi testvérét, a kétévente kiadott nemzetközi Booker díjat. A díjat most ítélik oda harmadik alkalommal. A zsűri így indokolta döntését: ‘Alice Munro leginkább novellistaként ismert, aki annyi mélységet, bölcsességet és pontosságot visz novelláiba, amennyit egy regényíró esetenként csak élethosszig írott regényeivel képes összehozni. Alice Munrot olvasni annyit tesz, mint minden pillanatban megtanulni valamit, amit korábban nem tudtál.'


Alice Munro kanadai novellista nyerte a Booker díj nemzetközi testvérét, a kétévente kiadott nemzetközi Booker díjat. A díjat most ítélik oda harmadik alkalommal: 60 000 angol fonttal jár, 2005-ben Ismail Kadaré, 2007-ben Chinua Achebe vehette át. Olyan élő szerzők kaphatják meg, akik munkáikkal megújították a regényt vagy a világirodalom egészére nézve jelentőset alkottak. Alice Munro kanada legünnepeltebb íróinak egyike - könyvei magyarul is olvashatóak a Park Kiadó gondozásában.

A zsűriben szerepelt Jane Smiley író, Amit Chaudhuri író, akadémikus és zenész, valamint Andrej Kurkov író, forgatókönyvíró. A zsűri így indokolta döntését: ‘Alice Munro leginkább novellistaként ismert, aki annyi mélységet, bölcsességet és pontosságot visz novelláiba, amennyit egy regényíró esetenként csak élethosszig írott regényeivel képes összehozni. Alice Munrot olvasni annyit tesz, mint minden pillanatban megtanulni valamit, amit korábban nem tudtál.'

Legújabb kötete, a Too Much Happiness (Túl sok boldogság) 2009 októberében lát napvilágot. Alice Munro a pénzdíjat és a trófeát Dublinban, a Trinity College-ban tartott ünnepségen veszi át június 25-én.

Blogunkon Sándor Bea írását olvashatják a szerző köteteiről, illetve egy részletet legutóbbi magyarul megjelent kötetéből, az Asszonyok, lányok életé-ből (mely eredetileg 1971-ben jelent meg a szerző második köteteként).
Kötetei magyarul:
Szeret, nem szeret...Kilenc történet (2006) (Park kiadó, ford.: Borbás Mária)
Csend, vétkek, szenvedély Nyolc történet (2007) (Park kiadó, ford.: Mesterházi Mónika)
Egy jóravaló nő szerelme Nyolc történet (2008) (Park kiadó, ford.: Mesterházi Mónika)
Asszonyok, lányok élete (2009) (Park kiadó, ford.: Mesterházi Mónika)

-gyg

Nincsenek megjegyzések: