2009. május 6., szerda

Fényírók Fesztiválja 2009, Győr

Az idei fesztiválon 1334 film közül 67 került a versenyprogramba. Új kategória volt a játékfilm. A többi kategória megmaradt az évek során, a kisjátékfilm, dokumentumfilm kísérleti film, animációs film, zenei dokumentumfilm. A nemzetközi zsűri tagjai az amerikai Oscar-díjas vágó Alan Heim, Vivi Drăgan Vasile román operatőr és Nyakó Júlia színésznő voltak. - Czapáry Veronika beszámolóját olvashatják az idei győri Fényírók Fesztiválja 2009 rendezvényről.


Fényírók Fesztiválja 2009, Győr


Az idei fesztiválon 1334 film közül 67 került a versenyprogramba. Új kategória volt a játékfilm. A többi kategória megmaradt az évek során, a kisjátékfilm, dokumentumfilm kísérleti film, animációs film, zenei dokumentumfilm. Hajós András a filmszemle díjkiosztó gáláján mondta még anno, hogy a filmfesztiválok ugyanúgy szólnak a vesztesekről is. A zsűri nem indokolta döntését - egyet is értettem vele meg nem is. Mindenesetre kiemelkedő alkotások kaptak díjat. A nemzetközi zsűri tagjai az amerikai Oscar-díjas vágó Alan Heim, Vivi Drăgan Vasile román operatőr és Nyakó Júlia színésznő voltak. Nyakó Júlia is kapott díjat kapott, a fesztiváligazgatótól, Hartyándi Jenőtől vehette át a Legjobb színésznő díját.

Az animáció-, kísérleti-, és dokumentumfilm zsűrit Phil Mulloy - animációs filmrendező (UK), Andrei Paunov - dokumentumfilm rendező (BUL), Mészáros Péter - játékfilm rendező (HUN) képviselte. A diákzsűri tagjai pedig: Besenyei Kati, Forgács Nóra Kinga, Kiss Dorottya. A Panoráma program keretében a BBS Stúdió és Szomjas György filmjeiből való válogatásokat is megtekinthettünk.

A díjazott filmek részletes anyaga és a filmekről rövid áttekintő itt nézhető meg.



A legjobb játékfilm díjat Veit HELMER (Azerbajdzsán): Absurdistan/Abszurdisztán  (87 min.) című filmje kapta.

Az új kategóriában egy másik játékfilm, Moszkva, Belgium, Christophe van ROMPAEY (Belgium): Aanrijding in Moscou/Moscow (102 min.) című is bezsebelhetett két díjat. (Diák Zsűri és a Legjobb Színészi Alakítás Díját). Egy negyvenéves nő és nálánál 10 évvel fiatalabb férfi szerelméről és kapcsolatuknak a külvilággal való ütköztetéséről szól. A film trailere itt.

A fesztivál fődíját a Boris Mitic: Viszlát, hogy vagy? Do vidjenja, kako ste?/Goodbye, How Are You?/60’ című filmje kapta. A szerb rendező a Díjkiosztó Gálán elmondta, a szatirikus dokumentumfilmet több mint 6 évig készítette Szerbia legkülönfélébb zugaiba ellátogatva és több mint 400 könyvet olvasott el a legelképesztőbb aforizmák összegyűjtése végett. A film a létezés és az abszurditás mély rétegeit feszegeti nagyon pontos operatőri munkával, dinamikus vágással és meglepő érzékenységgel.

Trailer
A film forgatásáról egy 10 perces anyag

A fesztivál legjobb dokumentumfilm díját a Szuka akadémia kapta. Ez egy Moszkvában működő iskoláról szól, mely arra tanítja meg a nőket, hogyan lehet pénzt bezsebelni a férfiaktól és eladni magukat minél több pénzzel rendelkező férfiaknak.

A férfiaknak való kedveskedésektől kezdve, a pénzkunyerálási technikákon keresztül a hajhordásig és táncig minden megtanulhatnak erről a milliomosokhoz férjhez menni akaró orosz lányok. A dokumentumfilm humoros, és nem mond ítéletet, utólag döbbenünk csak rá, mivel felkavaró filmet láttunk. Legalábbis nálam a késleltetett hatás mechanizmusa volt érezhető.

Animációs film kategóriában induló, a legjobb kísérletifilm díját az észt Jelena Girlin és Mari-Liis Bassovskaja - A ruha (10’) című alkotása kapta. Egy halott nőt öltöztetnek újra és szednek szét a bogarak és különféle láthatatlan szálak, ez volt az egyetlen film, amitől fizikai undor fogott el, emiatt a meglehetősen erős hatás miatt ítélhette oda a zsűri a díjat.

A legjobb animációs film díját a Zokniról és szerelemről című 7 perces film kapta, a szlovák, Michaela COPIKOVA rendezésében. Erről a filmről szóltunk már az ICA-n.

A legjobb kisjátékfilm díját Denis VILLENEUVE (Kanada): Next Floor/A következő emelet (12 min.) című alkotása kapta. A film valami elképesztő mennyiségű díjat tudhat magáénak, 2008-ban a Cannes-i filmfesztivál fődíját is megkapta. A trailerét nem érdemes kihagyni: Egy vacsora teljesen irreális és elképesztő jelenetei, az evés és halálösztön megdöbbentő összekapcsolódása.

„Egy földön élünk!” az idei évben először a MEDIAWAVE’2009 a Reflex Környezetvédő Egyesülettel, a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Climate Alliance-szal közösen programsorozatot szervez az éghajlatváltozás, annak környezeti és társadalmi hatásai, illetve a lehetséges megelőzés témakörében filmvetítésekkel, előadásokkal, beszélgetésekkel, fotókiállításokkal, illetve a közönséget aktívan bevonó „akciókkal”. A filmvetítések között szerepelnek válogatások a Védegylet Klímaébresztő Filmfesztivál programjából, a MEDIAWAVE’2009-re ebben a témában nevezett filmekből, illetve a REFLEX Környezetvédő egyesület és a MEDIAWAVE rövidfilm pályázatára beküldött alkotásokból.

A globális felmelegedés tematikájú válogatásokat a Megyeháza téren felállított MEDIAWAVE Zsebmoziban lehetett látni. A fesztivál ideje alatt ezt a felhívást olvashattuk: “Egy bolygón élünk! Meggondolatlan környezetszennyezésünk miatt Földünk éghajlata változik. Ökológiai tartalékainkat feléljük, s közben megfeledkezünk róla, hogy csak egy Földünk van. Egy bolygón élünk? Földünk lakóinak egynegyede a források háromnegyedét használja. Az éghajlatváltozás miatt a világ jelentős részén már az ivóvíz beszerzése is gondot okoz.
Tehetsz róla! Tegyél ellene!”

Idén is bejelentkezett a PASSPORT CONTROLL 10 napos film, fotó, zenei és idéntől színházi műhely is. Évről évre lehetőséget ad a fiataloknak, hogy megismerhessék oktató és segítő koordináló tanárokkal való együttműködésben a filmszakma technikáit, titkait. A filmműhelyben Vízi Mária, Nagypál Orsolya segédlete/irányítása mellett forgatnak filmeket a résztvevők, ugyanakkor részt vehetnek olyan elismert szaktekintélyek előadásán is, mint Alan Heim Oscar-díjas vágó, Andrey Paounov dokumentumfilm rendező, Vera Neubauer animációsfilm rendező, Vivi Drăgan Vasile operatőr. A workshop alatt rövidfilmeket készítenek a résztvevők Győr városában. Idén forgatták le a nemrég alapított Győri Filmalap első filmjét Antal Attila rendezésében.

Világhírű muzsikusok is felléptek (pl: TmStevens, Lewis Jordan, Lee Kontz, Baltazar Montarano), minden este volt egy-egy jazz-koncert, de színesítették a palettát kiállítások (ErotikArt, Nap Utcai Fiúk), konferenciák (éghajlatvédelem szövetségben, filmszakmai, Franciák Magyarországon) és irodalmi program is. Idén volt először “Thanks Jimi” Fesztivál. A világ minden tájáról érkező gitárosok egyszerre egyidőben játszották el Jimi Hendrix: Hey Joe című számát.

Gyerekfilmek és játszósarok várta a csöppségeket. A vetítések és koncertek két fő helyszíne a Városház tér és Rómer ház voltak. Filmvetések továbbá még a Nemzeti Filmarchívumban is voltak és a Győri Bábszínház is helyet adott sok eseménynek.

A díjátadó ünnepségen Durst György megemlítette azt is, jövőre nem biztos, hogy Győrben lesz a Mediawave, mert a város nem szeret bennünket igazán. De, válság ide vagy oda, lesz jövőre is Mediawave, mielőtt még mindenki rosszul lenne. Hát: mi nagyon reméljük.
Videós összeállításunkban majd megtudhatják, honnan ered a fesztiválra a Mediawave szó elnevezés és hogy mit gondolnak a fesztiválozók erről. Nagy meglepetés.

A fesztivál idei szignálja és a filmblokkokról, ismertető itt


KÉPGALÉRIA






Nincsenek megjegyzések: