2009. május 17., vasárnap

Kisebbségi kulturális intézmények regisztrációja május 30-ig

Komoly állami támogatástól eshetnek el a kisebbségi előadó-művészi szervezetek, ha elmulasztják a nyilvántartásba vételüket, közben vannak, akikhez ez az információ el sem jutott, adta tudtára a Roma Sajtóközpontnak Kállai Ernő kisebbségi ombudsman.


Kállai Ernő felhívásában közölte: a nemzeti és etnikai kisebbségek kulturális jogai érvényesülésének áttekintésére indított vizsgálatakor kiderült: a jövőre jelentősen átalakuló előadó-művészeti szervezetek színházak, balett- és táncegyüttesek, zenekarok és énekkarok állami támogatásának megváltozott feltételeiről az érintettek komoly hányada nem értesült.

Így a szükséges információk nem jutottak el például a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett 100 Tagú Cigányzenekarhoz, de az egyetlen hazai professzionális horvát színtársulathoz, a Pécsi Horvát Színházhoz sem, pedig az első nyilvántartásba vétel határideje 2009. május 30-án lejár. Ennek elmulasztása esetén a következő évben nem részesülhetnek központi költségvetési támogatásban – emlékeztet az ombudsman.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok országgyűlési biztosa az írja: 2010-től csak azok az előadó-művészeti szervezetek részesülhetnek központi költségvetési támogatásban, amelyeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal keretében működő Film- és Előadó-művészeti Iroda nyilvántartásba vett emellett az iroda valamelyik kategóriába besorolja.

A nem állami fenntartású előadó-művészeti szervezetek esetében a nyilvántartásba vételre és a kategorizálásra, kérelemre indult hatósági eljárás keretében kerül sor. A május 30-i határidő, mivel munkaszüneti napra esik, kitolódik: a kérelmet – az előírt mellékletekkel együtt – legkésőbb június 2-ig postai úton vagy ügyfélszolgálati időben személyesen lehet benyújtani a Film- és Előadó-művészeti Irodához – áll a felhívásban. Az ombudsman figyelmeztetett: a határidő jogvesztő, elmulasztása esetén az előadó-művészeti szervezet a következő évben nem részesülhet központi költségvetési támogatásban és a nyilvántartásba nem vett szervezet kizárólag más pályázati úton nyerhet csak támogatást.

A nyilvántartásba vétel és a besorolás szabályairól az előadóművészeti iroda honlapján található részletes tájékoztatás.


S. Kállai Krisztina, Roma Sajtóközpont

Nincsenek megjegyzések: