2009. május 15., péntek

Nemzetközi Születés Hete Fesztivál Párkányban

Május 16-tól 24-ig tart a Születés Hete kiemelten non-profit rendezvénysorozat Esztergomban és Párkányban. A Születés Hetét Magyarországon már hetedik éve rendezik meg. 2009-ben Szlovákia is csatlakozik a mozgalomhoz, és a nemzetközi nyitónapon Párkányban, a Fénysugár Egészségvédő Alapítvány központjába várják mindazokat, akik független és hiteles tájékoztatást akarnak kapni a szüléssel és születéssel kapcsolatban.


A május 16-tól 24-ig tartó Születés Hete a gyermekvállalás miatt új szerepekkel és ezek konfliktusaival szembetalálkozó nők és családok számára nyújt segítséget abban, hogy könnyebben tájékozódhassanak a várandóssággal, szüléssel és születéssel kapcsolatos információk között. A huszonegyedik században a modern nőkép, a karrierépítés fokozódó jelentősége sokszor nehezen egyeztethető a tradicionális női szerepekkel, ezért vált a Születés Hete 2009-es jelmondatává: Nőből anyává, anyából nővé.



A nemzetközi Születés Hete Fesztivált Manhercz Balázs a Fénysugár Egészségvédő Alapítvány elnöke, Haas György a Születés Hete kurátora, és a Születés Hete 2009 év arcai, Soma Mamagésa, valamint Szekeres Nóra, a tv2 műsorán látható Babavilág magazin műsorvezetője nyitja meg május 17-én délelőtt. A megnyitó után Soma Az anya, az apa és a beköszönő lélek összekapcsolódása címmel tart előadást.

A gyermeket vállalók magyar és szlovák szakemberek előadásaiból, bemutatóiból tájékozódhatnak a fogantatással, szüléssel és születéssel kapcsolatban. Az előadók, köztük Dr. Filla Ferenc, szülész-nőgyógyász, Ligetvári Anita, transzperszonális pszichológus, Dr. Tókos László, gyermekgyógyász, Rózsa Ibolya szoptatási tanácsadó, kerekasztal beszélgetéseken, előadásokon tájékoztatják a résztvevőket a szülés és születés legfontosabb kérdéseiről, illetve a legújabb kutatási eredményekről.

A rendezvény kapcsán minden babának és anyukának, akik a Születés Hete ideje alatt élik át a születés csodáját a szlovákiai városban, Jan Oravecz Párkány város polgármestere egy-egy ajándékcsomagot ad át a város nevében.

A Születés Hete mozgalom szellemisége és célja több elismert művészt érintett meg, köztük Kövi Szabolcs fuvolaművészt, aki nemcsak Párkányban lép fel a Születés Hetén.

A Mária Valéria hídon át összekapcsolódnak Párkány és Esztergom programjai, melyeket a Fénysugár Egészségvédő Alapítvány szervez magyar és szlovák részről egyaránt. Ezzel az összefonódással is elősegítik, hogy a két ország jövő nemzedékei békében éljenek együtt. Az esztergomi programok május 20-án a Vaszary Kolos Kórház Szülész-nőgyógyászati Osztályának nyílt napjával kezdődnek, majd a Helischer József Városi Könyvtárban folytatódnak, ahol három napon keresztül minden délután szakmai előadásokat hallhatnak az érdeklődők, többek között, dr Bense Tamás, a tv2 orvos szakértője és Huber Mária védőnő részvételével.

Párkány és Esztergom közös rendezvénye, a 2009-es Születés Hete az Aquasziget Esztergom SPA-ban zárul május 24-én. A záró rendezvényen a 2009-es év jelmondata, Nőből anyává, anyából nővé, áll majd a középpontban. A témával kapcsolatos beszélgetések mellett a Szent Miklós Alapról is tájékoztatást kaphatnak, valamint nyereményjáték és zenés műsor várja az érdeklődőket.


Nincsenek megjegyzések: