2009. május 2., szombat

Anyák napi üdvözlet Afrikából

Maputo Mozambik fővárosa, a Ráktérítőtől kicsit délre található, Mozambik pedig Afrika keleti partjain nyúlik hosszan az Indiai óceán partján, és Madagaszkár-szigetével „szomszédos”. Egy nemzetközi ifjúsági szemináriumon születettet meg egy mozambiki egyetemista fiú és egy magyar lány barátsága, majd az ötlet, hogy Mozambikból Magyarországra is eljuttassák az egzotikus és egyedi, méhviasz-batik-technikával készült képeket, melyeket egy maputoi művész-egyesület tagjai festenek. Holnap május első vasárnapja, s ha az orgona ága és a barackfa virága elsiették is a dolgot, mi csak egy kicsivel előbb ajánljuk azoknak, akik még nem döntöttek az Anyák napi ajándékról, hogy válasszanak az afrikai batikolt képek közül, s szerezzenek egyszerre meglepetést annak, aki kapja és azoknak, akik készítik. Egy afrikai anyák napi üdvözlőfilm mindenkinek.

Egy nemzetközi ifjúsági szemináriumon születettet meg egy mozambiki egyetemista fiú és egy magyar lány barátsága, majd az ötlet, hogy Mozambikból Magyarországra is eljuttassák az egzotikus és egyedi, méhviasz-batik-technikával készült képeket, melyeket egy maputoi művész-egyesület tagjai festenek. Maputo Mozambik fővárosa, a Ráktérítőtől kicsit délre található, Mozambik pedig Afrika keleti partjain nyúlik hosszan az Indiai óceán partján, és Madagaszkár-szigetével „szomszédos”.

Maguk a képek nagyon időigényes-aprólékos technikával készülnek. Egy 5 színű kép például 12 lépcsős folyamatban. Először megrajzolják a fehér pamut anyagot, majd úgy viszik fel az egyes (maguk keverte) színeket, hogy befedik az anyagot méhviasszal, és csak azokat a részeket, hagyják szabadon, ami az aktuális színnel át akarnak itatni. Minden fázis után száradási időt kell hagyni.

A művészeti egyesület vezetője Aurelio Checo, művésznevén Hambro, 1995-ben kezdett professzionális szinten foglalkozni a képek festésével. Az évek alatt egy iskola nőtt köré, és ma már több mint 10 művész dolgozik együtt vele.

Céljuk, hogy pénzt gyűjtsenek egy kézműves műhely alapítására, ahol gyerekeket taníthatnak a méhviasz batikolás mellett más technikák (pl. ékszerkészítés) elsajátítására.

Szeretnék, ha a világ minden tájára eljuthatna kezük munkája, de szomorúak, mert bár az odaérkező turisták, néhány fénykép elkattintása után megígérik, hogy segítenek nekik összeköttetést szerezni más országokban élő kereskedőkkel, de aztán nem tartják be ígéretüket.

Reméljük, hogy ez a mozambiki-magyar kezdeményezés sikeres lesz, és megvalósulhat álmuk is, hogy megkapják a Fair Trade (Méltányos Kereskedelem) tanúsítványt, amely nagyban segítené a festmények terjesztését.

A terjesztők most egy anyák napi népszerűsítő kisfilmet készítettek a képekről. A filmben eredeti marrabenta zene szól. Ez egy jellegzetes mozambiki zene és tánc, ami helyi és portugál kultúra ötvöződését mutatja. (Mozambik portugál gyarmat volt, 1975-ben nyerte el függetlenségét). Mozambikban a várható élettartam Afrikai viszonylatban is az egyik legalacsonyabb, (az egy év alatti halálozásokat nem számítva) 36! év.

A képekről, a művészekről és Mozambikról további információt találhatnak ezen a címen.

Kontakt: Bumberák Maja (majazofi@gmail.com; 30-624-7488)

Nincsenek megjegyzések: