2009. május 6., szerda

Ingyenes anyajegy-tanácsadás (melanoma-nap) május 11-én

Európaszerte rendeznek országos melanóma napokat, amivel az anyajegyek elrákosodásának lehetőségére és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet. Magyarország 2007-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Az idén május 11-én rendezik meg a Melanóma napot, melyre a 06/40/900-600-as telefonszámon lehet regisztrálni és itt lehet információt kérni is.


Az összes daganatos megbetegedés között a legnagyobb arányban a bőrrák fordul elő - a melanóma, azaz a rosszindulatú bőrdaganat kiszűrésére hívják fel a figyelmet a mostani rendezvénnyel. Az egyén genetikai tulajdonságai és a napfény ultraibolya tartományának káros sugárzása együttesen okzhatja ennek kialakulását - valamennyi bőrrák kezelésében nagyon fontos a korai felismerés. A melanoma a legrosszabb indulatú daganatféle, melyet azonban időben felismerve és eltávolítva a fertőzött ember meggyógyulhat. A melanocytákból, a bőr festék, azaz melanintermelő sejtjeiből kiinduló betegség csak a bőrdaganatok 4 %-át teszi ki, azonban a bőrdaganatok miatti halálozások túlnyomó többségéért a melanoma a felelős - ezért fontos a szűrés lehetőségére és szükségességére felhívni a figyelmet.

Az ilyen megbetegedések száma az egyre súlyosabb környezetszennyezéssel és a nap káros sugárkibocsátásának növekedésével egyre növekszik. A 20-40 év közöttiek számára háromévente ajánlják a szűrést, a 40 év felettiek részére évente javasolják, s mindenkit biztatnak arra is, hogy saját bőrének állapotát kísérje figyelemmel. Ha egy új, furcsa alakú anyajegy jelenne meg, vagy egy régebbi anyajegy jelentős elváltozáson megy keresztül, javasolják az azonnali orvoshoz fordulást.

A budapesti helyek már beteltek ugyan, de számos közeli városban és az ország sok városában van lehetőség a szűrésre jelentkezni, így Tatabánya, Balassagyarmat, Kecskemét, Veszprém, Sátoraljaújhely, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Szekszárd és más városok is részt vesznek a szűrőprogramban - ezekre a helyszínekre is a 06/40/900-600-as telefonszámon várják a jelentkezéseket.

A rendezvény a Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciója szervezésében, a La Roche-Posay (Labratoire Pharmaceutiqe) támogatásával valósul meg.

A Melanóma nap honlapja

Nincsenek megjegyzések: