2008. október 29., szerda

Gordon Agáta: Jelenségek a gettóból 7.

"Kérem a T. Bíróságot foglaljon állást a lakhatás ügyében, továbbá kérem, hogy a pert tekintse halasztó hatályúnak a lakás elhagyását illetően. /.../ Üldögél, fél szemmel kicsit hunyorogva, púposan, reménytelen de szívós várakozással. És akkor megérkezik Sárika. Minden káromkodása, dühe, indulata patyolat tiszta, makulátlan őszinte, cigánylány macska. Zene a mozgása, szeretet a hangja, erősen duruzsol, mint egy kályha. Sámsonkának ő a minden." - cicák és emberek újabb kalandjai a terekben.


Gordon Agáta: Jelenségek a gettóból 7. - Válságstáb a Turul társasházban


Angyal Szása estére meghívta a barátait, angyalozni. A meghívás Johanna miatt történt, aki hirtelen az utcára penderült, nagykorú fiával együtt a bátyja önkormányzati lakásának a cselédszobájából. Mely húsz éve az otthona, de most felgyűlt a tartozás. Johanna egyúttal halmozottan hátrányos helyzetű gyerekét egyedül nevelő állami gondozott tudatú mostohalány, Orsós Johanna anonim alkoholista.
Angyal Szása jó barátja. Maga is angyal, most azonban beszorongott. Albit keres. Negyvenért, amiben majd jól ellaknak a gyerekkel.
Rossz nézni ezt a szorongást. De hát eddig mindig volt lakásom, mondja Johanna még most is hitetlenkedve, hogy ezzel az ismeretlen problémával kell szembe kerülnie.
Johanna lakására gondol Szása, nyolc négyzetméter galériával. Egy asztal, ágy a galéria alatt, és fenn is. A szoba egyben szekrény, benne kistévé, ruhák, üveggyűjtemény, anya-fiú, duálunió. Kicsi otthon. Isten metaforája.
Nézd csak, mondta Angyal Szása, magam is éppen albit keresek. És Johanna kezébe adta a ma kapott rövid levelet. Felszólítás lakásból való kiköltözésre.
Angyal Szása rosszhiszemű jogcím nélküli lakáshasználó, a Turul Tsasház szolgálati lakásában, a Duna két partja közül a jobbikon.

Tisztelt bíróság,
mellékelem a T. Bíróságnak a Turul Tsasház mint alperes levelét, melyben jogcím nélküli rosszhiszemű lakáshasználónak tekintenek és a szolgálati lakás átadására szólítanak fel október 27. napjától kezdve.
Mivel nem áll módomban a szolgálati lakást elhagyni és nincs hová költöznöm, ezért vállalom a további meghurcoltatást a tsasház részéről.
Kérem a T. Bíróságot foglaljon állást a lakhatás ügyében, továbbá kérem, hogy a pert tekintse halasztó hatályúnak a lakás elhagyását illetően.

Sámsonka tiszta kapcsolatfüggő, magamra ismerek - meséli Szása Tükörnek.
Üldögél, fél szemmel kicsit hunyorogva, púposan, reménytelen de szívós várakozással. És akkor megérkezik Sárika. Minden káromkodása, dühe, indulata patyolat tiszta, makulátlan őszinte, cigánylány macska. Zene a mozgása, szeretet a hangja, erősen duruzsol, mint egy kályha. Sámsonkának ő a minden.
Egy este elvesztek hárman, Sári, Sámson és Keke Mária. Na ő egy ideje alig jár haza, beoson enni, gyűlölködve morran a többiekre, hamar távozik. Ezért nincs meg. De Sámson és Sári vacsorára se futottak haza a kertből, Angyal Szása találgat. Talán nem takarítok eleget, lépett be a tiszta lelkiismeret, a kényszergondolatos takarítómániások kínzója. Szása egyik se volt, az alom tényleg indokolttá tenné az átmeneti cicotthon lakóinak háborgását. Mosolyogva nézte Gyöngyike performanszát, aki kigurított egy összeállott diónyi almot, és elegánsan pofozgatta az előszobában. Aztán kipucolta a macskavécéket, felmosott, és még a szanitert is ledomesztoszozta. Jobb ritkán mint soha, nézett már fáradtan a porszívóra és elégedetten a Tükrébe.
Tükre nehezen bírja ezt, cicalábak sáros nyomában élni, most is épp elköltözött inkább. A mosdón a kádban, a szekrényben a mosott ruhán, az ablakpárkányon az ágytakarón, és a párnákon, és a polcokon. Cicalábnyomok, az alomtól és a ki-be mászkálástól és a macskakonzervtől és a nyalogatástól szennyezett cicalábak, amíg ragadozó ketreccé változik az egész kis emberi élőhely, lakás. Tükör ezt nem bírja, Angyal Szása kivár, és azt veszi észre, hogy magára maradt a problémával. Akkor aztán sitty-sutty: kitakarít.

Viszont a helyzet valóban nehezedett, hat cica komplikált dinamikában: valódi érzelmek hullámaitól sűrű tér vette körül Szását és tette tervezhetetlenné a jövőt.
Sámsonka és Sárika. Szerelem és kapcsolatfüggés. Állandó ölelésben, szeretetáramlásban. A. Szása rosszul tűri, féltékenység ez és irígység, vagy mi. De világos, hogy ők együtt vannak, és ebbe a kötésbe nem jut be a cicaotthon többi lakója. Sámsonka folyamatosan csügg Sárikán, a nyakán, átölelve és hangos iszonyú hangos dorombolással csámcsog rajta, vámpír. Máskor Sárika pucolgatja és csinosítgatja lelkesen, bátorítóan a kis Sámsont. A. Szása ebből végképp kiszorult, Sárika szivéből, Sárika szíve fölött a mellkasán pedig halvány zsemleszínűre változott a szőre, ahol Sámsonkát táplálja a szeretéssel. Sámson megjelölte, foltot ejtett rajta, és a cigány macskák erkölcse szerint ezzel elköteleződtek egymásnak, jelentsen ez bármit a kényszerek és szenvedélyek családi köréből. Sárika a bizalom és a szívbéli jóindulat, erre ma a naiv szó használatos, ám a boldog élet titka valóban ez. Az összes szeretetét annak adja, aki vele van, aki kéri, aki mellé a test sodorja. És akkor. Mindig csak jót ad, és hát sámsonka kér a legtöbbet. Mérhetetlenül sokat kap.

Tükör és Szása nem tudják így kérni és kapni, adni és fogadni egymást, kicsit kívül maradnak a történetükön, amit különféle rendszerekbe próbálnak illeszteni. Papás-mamás kisbabával, szenvedélyes szerelmi romána, agymosás-átképzés titkos tanok szerint, terápiás páros, szellemi társak? A lehetőségek tobzódnak, nehéz leragadni egyiknél.
Nehéz illeszteni a kapcsolaton túli élet tényeihez és szereplőihez.
És akkor még a lakás is koszos, Tükörben győz az életösztön, hazahúz csinos, tiszta és osztatlan otthonába. (Isten metaforája.)

Angyal Szása nem rest megosztani, és ritkán marad egyedül. Most Johanna jön albit keresni a neten, utána meg két generációval fiatalabb ikre, türelmetlenül és dühösen.
A változások újraszülnek, a szemek kiperegnek és újra útrakelnek, új életekre.
És őrlődik, úgy lesz liszt.

----------
A Jelenségek a gettóból korábbi részei:
Jelenségek a gettóból 1. - Háznagy Elza kalandjai Nyóckerben
Jelenségek a gettóból 2.
Jelenségek a gettóból 3. - Kultúrsokk
Jelenségek a gettóból 4. - Cicagettó 1.
Jelenségek a gettóból 5. - Cicagettó 2.
Jelenségek a gettóból 6. - Pénz-temető

2 megjegyzés:

becsey zsuzsa írta...

Akármit mondok mondunk teszünk is valaha örök szeretet (nyulacska)

Madame Chauchat írta...

Angyal Szása már sokmindent tud. Figyeli, ahogy a sors kézről kézre adja és mutatja a kellő pillanat kellő megoldását, világvonalak el- és rápattanását az övére.
Kívánom, hogy vezesse Szását meg Johannát a jószerencse!