2008. október 24., péntek

Gyász a Futrinka utcában


Elhunyt Bálint Ágnes meseíró. A Magyar televízió munkatársaként közel harminc éven át dolgozó meseíró, szerkesztő, dramaturg olyan meséket álmodott meg, mint a Futrinka utca, a Mazsola, a Frakk, a macskák réme és A szeleburdi család.

Gyászolnak a Futrinka utca és Babar királyságának lakói, Károly bácsi és Vilma néni, s velük gyászol a gyermekirodalom is. Az Esti mesét és a TV-macit, Böbe babát és Cicamicát, Mazsolát és Manócskát, Frakkot, Kukorit és Kotkodát kitaláló Bálint Ágnes, a 86. születésnapját egyetlen nappal túlélő meseíró hosszú, súlyos betegség után hunyt el.

A József Attila díjas író-szerkesztő-dramaturg, a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója számtalan közkedvelt televíziós mesesorozat, rádiós hangjáték, mese és meseregény írója volt, aki 1958-tól 1986-ig dolgozott a Magyar Televíziónál. Mesehőseinek kalandjain a hatvanas évektől kezdve generációk sora nevelkedett.

Nevelési elveinek szokatlan eredményeit írta meg a Szeleburdi család című, később megfilmesített ifjúsági regényében. A Babar-mesesorozat és a Grimm mesék fordítója volt. A Magyar népmesék, a Vízipók-csodapók sorozatok dramaturgja volt; évtizedekig szerkesztette a Kuckó című gyerekeknek szóló természetszeretetre nevelő műsort. Temetéséről később intézkednek.



Bálint Ágnes honlapja



Vízipók-epizódok a neten

Nincsenek megjegyzések: