2008. október 28., kedd

Szécsi Magda: (sms) szerelemkollázs - 2. rész

Mondd! Nálad minden kötődés merevedéshez vezet?
***
Úgy látszik, ez a demokrácia mellékhatása: jogod van lelki betegnek lenni!
***
Furcsa dolog a szerelem! Számítani lehet rá, de hinni benne alig, bizonyosra menni pedig képtelenség!
- Az (sms) szerelemkollázs második része Szécsi Magda Szerelemküszöb-kötetéből.


Szécsi Magda Szerelemküszöb című kötetének újabb részét közöljük. A Szerelmküszöb írásai nyomtatásban nem jelentek meg. ICA-n olvasható részei: Szerelemküszöb - 1. rész; Szerelemküszöb - 2. rész; Darinka; Húsevővirág; Emlékek temetője; (sms) szerelemkollázs - 1. rész; Hiány; Meztelen idegekkel; Éhség; Halálos ősz. Az (sms) Szerelemkollázs című részt három részletben adjuk közre – a második részt olvashatják. Az írást a szerző képei kísérik.

Szécsi Magda: (sms) szerelemkollázs - 2. rész


- A jól megfizetett cigány politikusok habos tortájának a neve: KOHOLT ELLENTÉTEK!

***


- Most már valóban szólni kellene a cigányszakértőknek és a „cigányvásár” nem cigány anyagbeszerzőinek, hogy az álcselekvés kurvára drágább ám, mint a valódi!!!

***


- Olvasod az sms-eimet egyáltalán? Hihetetlen ez a csend.

***


- Fáradt vagyok cigányom! Voltunk ma egy vidéki iskolában a lapunkat reklámozni a pedagógusok között, és csak úgy találomra beültem az egyik órára, mert untam kollegáim és az igazgatónő fecsegését. A tanárnő lelkesen magyarázta a gyerekeknek, hogy Afrika 30289000 négyzetkilométernyi területén, 225 millió ember él, tehát 7 fő jut egy négyzetkilométerre, mire megszólalt egy cigány kislány, hogy ők, 11-en laknak 20 nm-en, mert Pestről visszajött a nővére a két gyerekével és a férjével, mert kilakoltatták őket a IX. kerületben. A gyerekek idétlenül nevetni kezdtek, a lány meg szégyenkezve sírni kezdett. A tanárnő zavarba jött, és képtelen volt visszaállítani a rendet. (Vigasztaló szavakat sem talált a zokogó gyerek számára.) Szörnyű volt az egész!! Nem tudom, hány meg hány iskolában fordulhat ez elő naponta, de gondolom nem kevésben! Azt meg nem is értem, hogy miért kell egy iskolában 2007 őszén, 60-as évekbeli, régen elavult adatokkal terhelni a gyerekek agyát! Afrikában mára kb. háromszor 225 millió ember él, és talán fontosabb lett volna arról beszélni, hogy annak a kis cigánylánynak miért nincs, vagy mikor lesz háromszor 20 négyzetméteres élettere, mint másoknak, hogy ne röhögjék ki, hogy ne kelljen szégyenkeznie, amikor nem is neki kellene… A kislánnyal beszélgettem később. Brigittának hívják, és az a legnagyobb vágya, hogy bekerülhessen segédmunkásnak a tőlük egy órára lévő, szolnoki cukorgyárba, ahol az apja (az egyetlen, akinek munkája van), rakodóként dolgozik. A gyönyörű, okos cigánylány arra a kérdésre, hogy nem akar-e továbbtanulni, széttárta a kezét és visszakérdezett: „Hát, miből?” – (borzasztóan megviselt a mai nap…)

***


- Biztosan, nagyon szép és izgalmas volt az egészségügyi miniszter asszony franciás nászútja, és biztosan nem jutott eszébe egy VIII. kerületi szoba-konyha, ahol nem volt miből megvenni a gyógyszereket a 3 éve munkanélküli családfőnek. (Azóta meghalt.) AZT HISZEM CIGÁNYOM, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGYI „HALADÁS” ÁLTAL MEGHATÁROZOTT HALÁLOZÁSI ARÁNYSZÁM, MÉG LÉNYEGESEN A JELENLEGI FÖLÉ EMELHETŐ (SZERINTÜK), ÉS ERRE MINDEN VALÓSZINŰSÉG SZERINT SOR IS FOG KERÜLNI. (Párizsban szép a nyár, ha nem szegény az ember!)

***


- Észrevetted, hogy a földszint 1-ben gyakran okos, kedves, zeneszerető emberek élnek, nagy titkokkal? (Vagy, te nem akarod túlontúl látni azt, ami még nem is létezik?!)

***


- Szigorú kötöttségekbe szorítva, nem lehet érvényeset mondani, és nem csak levegő híján! (Kötözve amúgy is csak a sonka jó…)

***


- Annyira felnagyított cigányom téged a bennem élő szerelem, hogy félek, meghátrálásra kényszerít! Bárcsak tudnám a normális méreteidet újra, hogy megmaradj nekem…



- Néha úgy érzem, hogy most kellene bepótolnom mind azt, amit évtizedeken keresztül elmulasztottam! Ettől annyira el tudok keseredni, hogy MINDIG A SZÜLETÉSSEL KEZDENÉM…

***


- Jó hír: értelemmel nem rendelkező anyaghalmazok, ma nem vertek péppé egy cigányt sem!
Rossz hír: majd holnap?

***


- Miért szégyelled, ha napi 5 másodpercre ellazulsz, és felszínre kerül a lelked mélye?! Mert, természetvédelmi terület? Az enyém is az, mégis szabadon ki-be járhatsz benne…

***


- Néha illene válaszolnod, nem?

***


- Keresnem kellett egy másik újságárust magamnak, mert a régi rossz néven vette, hogy Magyar Nemzetet is veszek, nem csak Népszabadságot. Ott telt be a poharunk, amikor nem akarta ideadni a Nemzetet, azt mondta nincs, pedig láttam, hogy van! „Nem tud valami jót mondani Gyurcsány Ferenc védelmében?” – kérdezte. De tudok, válaszoltam: Gyurcsány Ferencnek, kétszínű, hazug, összehangolatlan MSZP-s, SZDSZ-es kórusban kínáltak szólista szerepet, így nem csoda, hogy ő is hamisan énekel! (Végül csak kifizethettem a Magyar Nemzetet, de soha többé nem megyek újságért ehhez a korlátolt pasihoz!!!)

***


- A hagyományok átértékelése mostanában, gyakran értékcsökkentésbe torkollik, ami nagyon, de nagyon rossz! Főleg egy házasságban, és még inkább akkor, ha az egyik fél a népművészet mestere. Tudod cigányom, amikor UNIÓS TOJÁSPORRA KELL SZÍNES, HIMES MINTÁT PRODUKÁLNI…

***


- Azt írta valaki, hogy „ez jó!” De, mi? Te írtad?

***


- ÁLMOMBAN magányosat, csendéletszerűt szeretkeztél! A kifejezés és a technika tökéletes volt, de azért tudd, hogy AZ NEM ÉN VOLTAM, hanem a Zsolnay-váza, na, de látványnak akkor sem volt utolsó…

***


- Az „elkúrtuk” 8 betűs szállóige, azért nem kopik el az agyakban, mert hiteles, igaz, megélt élményből TÁPLÁLKOZIK… (fene az étvágyát!)

***


- Ha egyszer ledugom a nyelvem a torkodig, tudd, hogy nem csókolózni akarok, csak a magam hangját keresem! Ez a mondat egyenrangú a tieddel: „szeretlek, de holnapra úgyis elfelejtem!” (Na, basszus!!!) Balzac azt írta: a közös csók emléke éppen olyan félelmetesen nagy kötelék két szerelmes között, mint a közös gyilkosságé két bandita között!

***


- A valóság totalitása a szerelemben, a valótlanságával borít ki leginkább!

***


- Ma azt mondtad, hogy felajánlkozott a szobrásznő! (Hát ebben van gyakorlata!)

***


- A Down babáknak szánt élelmiszeradomány egy részére a legkonzervatívabb díszletek között találtam rá. Egy boltban: 200 darab 1 éve lejárt szavatosságú borsókonzerv! Persze a falra hánytam, a boltvezető meg a szememre! Még neki állt feljebb, hogy TAKARITANIA KELL, ÉS NEM TEMETNI…

***


- Demszky biztosan elfelejtette, hogy taxis is volt, morogtam, minek egyszerre feltúrni az egész fővárost, megőrül az ember a sok gödörtől, lezárástól, akadálytól, idegbeteg sofőrtől! Mire egy hordóhasú pasas azt mondta nagy mérgesen, hogy ha nem tetszik el lehet innen menni, és, hogy a FIDESZ beruházási politikája se ért egy szaros gatyát sem, és szó szerint átfingta magát a túloldalra. Na, gondoltam, az ő gatyája most mennyit ér?!

***


- Hallottalak ma a rádióban. Tetszettél! Úgy tűnt, megtanultad, hogy a kiteljesedés: egyszerűsítés! (Nincs szégyenkezni valód!)



- Nem érzem, hogy szeretnéd bennem azt, amit te váltottál ki belőlem, pedig a férfiak imádják azt a hatást (ha a nőt nem is), amit kiváltanak a másikból! Nem baj cigányom! A MI KAPCSOLATUNK AKKORA ŐRÜLTSÉG, HOGY SOHA NEM VÁLHATSZ BEFEJEZETT MÚLTIDŐVÉ BENNEM. (Ugyan, ki irányíthatja a mi végzetünket?!)

***


- A roma politikusok kreativitásának társadalmi ígérete, lehorgonyzott (végleg?) 1990-nél! (Csalódott vagyok!)

***


- Ma az utcán hallottam: „Ha valaki anyagi alapon eszik, azt megette a fene…” (Hm… eszi a fene a fél országot!)
Ez meg egy falfirka, a taxiból láttam: „Gigantikus munka cigányból embert csinálni!!!!!!” (Ez nem semmi szöveg! Az meg külön félelmetes, hogy helyesírási hiba nélkül fújták fel a falra, a Váci úton.)

***


- Amikor Putyin Pesten járt, többször eszembe jutott, hogy a ruszkiknál egy 16 colos esztergagép előállításához 150 munkaórát használnak fel. Nálunk 150 óra alatt, 6000 melós lett munkanélküli, és Magyarországon egyre többször mérik az embereket a 150 órákhoz…

***


- Még kislányként tanultam meg azt egy okos LENGYEL PAPTÓL, hogy a gazdaság állandó növekedését, és a foglalkoztatottságot, a STABIL ÁRAK biztosítják! (Pedig akkor hol voltunk még a vadkapitalizmustól és a munkanélküliségtől…)

***


- Amikor attól volt hangos az ország, hogy Medgyessy Péter nevelt lányának a cége havi hány millióért vágja a füvet Balatonöszödön, eszembe jutott, hogy Alsó-Ausztriában (Tulln kórházában) 12 BÁRÁNY VÉGZI AZ 5000 NÉGYZETMÉTERES PARKBAN A „FŰNYIRÁST”, mert a bárányok nem csak energiatakarékosan, hanem zaj és levegőszennyezés nélkül „dolgoznak”, de örömet is szereznek a gyerekeknek. A kormány megszorító intézkedései nagyon különösek cigányom! Ráadásul a magyar bárányok nem hallgatnak, egyre több szart bégetnek világgá: iskola bezárásokat, visszaéléseket… úgyhogy nagyon várom a választásokat, mert ez így nem maradhat! Bármi jobb lenne, mint az, ami most van. (A FIDESSZEL IS VAN PROBLÉMÁM, MERT ROMAÜGYEKBEN, ŐK IS A LEGPRIMITIVEBB CIGÁNYOK, FEJLETLEN SZÜRKEÁLLOMÁNYÁRA TÁMASZKODNAK!! EZ NAGY GYÁSZ BENNEM…)

***


- Ha egységesnek tekintjük a világot, akkor megállapíthatjuk cigányom, hogy jelenleg fölös mértékben rendelkezünk hatalommal bíró elmebetegekkel! Semmi, de semmi okunk nincs a nyugalomra…

***


- Jó lett volna akkor ismerni, amikor még fiatal voltál, amikor még nem arra volt szükséged, hogy te szeress, hanem, hogy téged szeressenek, mert tudni akartad mit érsz. De nem biztos, hogy tudtam volna szeretni a fiatal énedet cigányom! TE TUDTAD SZERETNI?

***


- Tudod jól, hogy nem vagyok tagja, se lekötelezettje, egyetlen pártnak sem!, mégis lefasisztázott egy pártkóborló, nagy hintás romavezető. Ezt soha nem fogom elfelejteni az állatnak, és megbocsátani se! Nem tudok megbocsátani olyan embernek, akiről tudom, hogy nem különb a többi embernél…



- Ha szerveznék egy cigány gárdát, mindenki felhördülne, csak te nem, mert te értenéd, hogy a cigány gárda, a politikai kapcsolatok szociális, jogi és lelki problémáinak kivetülése lenne…

***


- Biztos forrásból tudom cigányom, hogy a férfiak 50 százalékát halálra untatja a szeretkezés, és inkább nézné, mint tenné! Nem hiszed? Pedig ez olyan igaz, mint, hogy a faj önvédelme miatt ritka a kannibalizmus az állatok világában. (na, fölfaljuk egymást, vagy dugunk egyet?!)

***


- Amikor az a tehetségtelen, öregedő szobrásznő, akit a szárnyaid alá vettél, felajánlkozott neked, MIT ÉREZTÉL? Hogy zenét kell írnod neki? Vagy, hogy fáj az aranyered? Vagy, hogy már megint elfelejtetted elzárni otthon a gázt? Vagy azt, hogy öreg vagy? Vagy inkább azt, hogy MÉG férfi vagy? Fontos volt neked ez a szexuális ajánlat, ha képes voltál még nekem is beszámolni róla! Aha! FONTOSNAK ÉREZTED MAGAD az ajánlattól! Ez jó! De akkor is utálom a szobrásznőket!!!!! (Írtam már neked, hogy a fontosságtudat a hosszú élet titka?)

***


- A lapnál nagy változások vannak. Vali, a főszerkesztő elment szülni. Béluka is elment. Elütötte egy részeg fazon az Erzsébet körúton. Mari nincs magánál azóta. Kaposi vette át az irányítást. Nem kedveljük egymást, mégis azt mondta, hogy nagggyon számít rám! Hát, nem is tudom… le kéne lépnem…

***


- Jó reggelt cigányom! Álmomban olyan szépek voltunk, mint a végtelenül letisztult népművészeti formák…

***


- Mondd! Nálad minden kötődés merevedéshez vezet?

***


- A mai nap mérlege: ebben az országban, nem csak a szegényeket provokálják, hanem a véletleneket is!!! (Véletlenül a szegények nagyobbik fele cigány!)

***


- Hogy mit lehet szeretni benned? Sok mindent!!! Az okosságodon, a szépségeden, az érzékenységeden túl azt is, hogy képtelen voltál a hatalom kiszolgálójává válni! Így nincs szükséged arra, hogy bármit is feladj eddigi életedből, mint 10 emberből 9 és félnek…

***


- A karikatúra emberek sosem alkotnak örök érvényűt! Jó, ha 3 percig aktuálisak tudnak maradni! Ez a politikusokra fokozottan érvényes. De, ha 3 percnél aktuálisabbak tudnak maradni a karikatúrák, ott nagy baj van! Akkor, ott maga a társadalom is karikatúra, nem több…




- Akárhányszor meglátlak, mindig csodálkozom, és elfog a tehetetlenség furcsa érzése! Ehhez elég egy fotó is. Vajon mitől van ez?

***


- A laptól engem küldtek, hogy írjak a senior tehetségkutató versenyről. Egy tojásfejű okostóni, így szólt a 6 osztályos, öreg cigányasszonyhoz, a Sirató meghallgatása után: Tartalminak tekinthető vezérmotívum a romáknál a dalaik díszítőkényszere, de a cifrázás, a túléneklés nem feltétlenül válik a tartalmat erősítő elemmé. Kevesebb, több lett volna…
- Mit mondott ez lyányom?! – nézett rám az öregasszony csodálkozva.
- Azt, hogy a cukor elnyomja a kávé ízét – mondtam.
- Na, hiszen! Mink így szeressük! – válaszolta, és sajnálkozva nézett a tojásfejűre.

***


- A politika maga alá gyűri a cigányokat szőnyegestől, a szőnyeg alá söpört jajokkal együtt. Így takarít el minket, minden ócska kiegyezés! Ez önpusztítás nokedlivel, bruTÁLban, primitíven: kézzel, lábbal...

***


- Ma azon gondolkodtam, hogy mi az, amit nem tudnék megbocsátani neked. De szinte mindent meg tudnék bocsátani. Ha gyilkos, alvilági alak lennél, még azt is!
..................................................................................

Mindig szeretnélek! Ez kész őrület. Ha AIDS-es lennél, ha tele lennél gennyes kelésekkel tetőtől talpig, ha a város alatti csatornákban élnél, akkor is szeretnélek!!! Mindig találnék felmentést számodra. Ha nem szeretnél, akkor is szeretnélek! Ha zenét írnál egy nőnek…na, azt soha, de soha nem tudnám megbocsátani neked! MERT A ZENE A LÉNYEGED… Félelmetes ez az érzés, amit irántad érzek cigányom! De milyen szerencse, hogy okos, tisztalelkű, egyenes ember vagy, akitől távol áll mindenféle bűn. IGY persze könnyű téged szeretni másoknak is, de ÚGY, csak én tudnálak…! Hogy miért van ez, azt csak Isten tudja, de így van, ezt meg én tudom! (Ha egyszer nem írok több sms-t, akkor is így lesz!)

***


- Ne sÉRTegess, mert a végén még rajongani fogsz ÉRTem! Ebben a mondatban, kétszer is leírtam, hogy mit gondolok rólad, magammal kapcsolatban… (ez jó!!!)

***


- A Vörösmarty téren egy Krisnásnak tűnő lány, az orrom elé tartott egy kérdőívet, és arra kért töltsem ki. Egyetlen kérdésre kellett válaszolni 10 pontban: Ön szerint mi az életben a tíz legrosszabb dolog? Szerintem tíznél sokkal több rossz dolog van, de azért leültem a padra és kitöltöttem a kérdőívet. Talán érdekel téged, hogyan. Hát, így:
1. Ha a szülő temeti el a gyerekét!
2. Ha a szülő öli meg a gyerekét! (Az abortusz is gyilkosság!)
3. Ha a szülő eldobja a gyerekét!
4. Ha meghal az, akit szerettünk, és már nem tudjuk ebben az életben jóvátenni, amit ellene elkövettünk!
5. A viszonzatlan szerelem pokla, ami végül mindig magányossá, beteggé, öngyűlölővé teszi az embert!
6. A nemi erőszak, főleg, ha gyerekek ellen követik el!!!
7. A közöny!
8. Az éhezés!
9. A hűtlenség!!!
10. Cigánynak lenni egy fehérek által irányított világban, ahol egy cigány éhezhet (egy állat nem!), ahol egy cigány megalázható, semmibe vehető (egy állat nem!), ahol a cigányokat szexuális eszközként használhatják (egy állatot nem!), ahol a cigányok eltűrnek mindent! (egy állat nem!)

***


- Azt írtad: „Semmit sem hiszek el, ami lehetetlen!” Nem is kell elhinned a lehetetlent! A te nagy józanságoddal, lehetetlen is lenne hinni a lehetetlenben…
- Egyszer láttam, hogy olyan áhítattal néztél az élettársadra (még a kapcsolatotok elején), hogy tudtam nem lesz jó vége ennek, mert eszembe jutott, hogy az áhítat, nem más, mint kulturált félelem! És ahol félelem van, ott egyszer ajtót nyitnak a harmadiknak… (ha csak rövid időre is…)

***


- Testemre ég az éjszaka! Ölem lázas szakadék… és ön uram, csupa jég! Csupa jég?!

***


- Te vagy az én vigaszom, csendedből magamat iszom!!!

***


- Ma olyan unalmas volt az interjúalany, hogy azt énekeltem magamban (mint egy hülye), folyamatosan: Édes úr, édes úr, lába között mi lapul? Giling-galang, kicsi nyúl, bolond lesz ki oda nyúl?! Édes úr, édes úr, lábam között mi lapul? Tudja maga, ha akarja, egyszer majd úgyis kinyalja!! Még jó, hogy az államtitkárok nem gondolatolvasók… éghetnék! (Mint érted…)

***


- Miért van az, cigányom, hogy a társadalmak átalakulásának kudarcai, mindig egybeesnek az egyének kudarcaival? (…)

***


- Már megint emelik az árakat! Hogy tudnak életben maradni a szegények a minimálbérből, a munkanélküli segélyből, a közmunkából, a levegőből? Az igaz, hogy itt nem vezetnek áramot senki fenekébe, miután egy fém rudat dugtak bele, de az is bűn, ha az áramot, az emberek zsebébe vezetik!! Milyen perverz, züllött rendszer ez, ahol rettegni kell a holnaptól, komolyan mondom megáll az eszem!!!!!



- Jött egy ilyen sms tőled: ++w++, amire azt válaszoltam „ez mit jelent?”, hogy kezdjük tiszta lappal, te ott, én itt?” Pedig talán azt jelenti, utazzunk el ketten. (Találkozzunk és utazzunk el?) Vagy azt jelenti, hogy szabad vagy? Kitől? Tőlem? (Tőlem soha, míg élsz!, ha csak nem írsz zenét: másnak…)

***


- Hallom cigányom, hogy (egymagad) külön csoportot alakítottál magadból, mert célod eltér másokétól. A te célod a politikai valóság megértése, és nem a megkerülése. Hát, igen! Ez most WC-papír osztogatásra kényszeríti az ellenfeleidet, de mire megkerülik saját agymenésüket, addigra késő lesz, túlműködtetik a nyilvános klotyókat, és kiírják: megtelt! Tisztítás alatt! Az Uniós pénzek meg elfolynak bűzös csatornákon…

***


- Annyira sajnálom az orvosokat! Ezer éve őket cseszegeti minden hatalom, mert Istennek tartják őket, ami jó nagy irigységet szül a politikusokban! Az más kérdés, hogy az egészségügy cigányai a betegek, akik jól megszívják az Istenek és a (nagyon is halandó) politikusok harcát...

***


- Jaj cigányom! Megint arcüreggyulladásod van? Miért? MI A BAJOD MAGADDAL?! (Vagy a környezeteddel?)

***


- Néha van az úgy, hogy mi cigányok is megvetjük egymást (mint az ágyat), ha belefáradtunk félelmeinkbe, éhségünkbe, szorongásainkba, és a még ránk váró dolgokba, de mindig felkelünk, és egymásba kapaszkodunk végül. Ne haragudj magadra azért, amiért haragszol... hát, ember vagy!

***


- Boldog évfordulót! Minden tizennyolcadikát benned ünnepelnék óránként kétszer, ha férfi lennék, és kizárólag a te örömödre…

***


- Furcsa dolog a szerelem! Számítani lehet rá, de hinni benne alig, bizonyosra menni pedig képtelenség! De ha (végre) szerelmesek lettünk, merjünk hivatkozni a szerelemre! Vagy nem? (Tudod, hogy mindig az erősebb fél az engedékenyebb a szerelemben?!)

***


- Tengersok sms-t kaptam ma emberektől. Egy cigány nő azt írta, hogyha sok pénze lesz, vesz nekem is egy lakást. Mindig ezt írja, vagy mondja. Végtelenül sért, hogy úgy gondol rám, mint egy hajléktalanra, ugyanakkor ÉRZEM BENNE A SZERETETÉT, ÉS A HITET, HOGY HISZ A BELSŐ SZABADSÁGOMBAN, ÉS AZT IS EL TUDJA KÉPZELNI RÓLAM, HOGY TÖRVÉNYEN KIVÜLIVÉ MERNÉK VÁLNI HA AKARNÉK, mint az a 77 éves öregasszony, akivel ma beszélgettem a Kamaraerdőben. Ő valóban hajléktalan volt. Elmesélte az életét, majd egyszer leírom neked Zsófi néni történetét, ami nem kellett a lapnak, mert túl életszagú, és így büdös nekik. Jaj, te! Olyan szépen fogott hozzá! Úgy kezdte, hogy: „Sokáig úgy éltünk mi a Dezsővel, MINT GYIKOK A NAPON. Boldogok voltunk…” – na, szólj hozzá! Hát, nem gyönyörű?! Sok ilyen történetem van. Ha sokáig élsz, lesz időm megírni neked! HA MEGHALSZ, AKKOR BEFEJEZEK MINDENFÉLE IRÁST EGY ÉLETRE!!! Ez olyan igaz, mint az, hogy az imitáció (amiről a tudósok tévesen azt hitték, hogy minden majom képes rá), kizárólagos emberi tulajdonság! Csak az ember teszi azt, hogy társait megfigyelve, tudatosan vagy öntudatlanul átveszi azok viselkedésmintáit, ANÉLKÜL, HOGY EZÉRT JUTALOM JÁRNA…! Én sosem vártam tőled jutalmat, sosem majmoltalak semmiben, mint mások. Engem is sokan próbálnak meg utánozni, de sikertelenül, mert AZ ÉN VISELKEDÉSI MINTÁIM BENNEM, BELŐLEM SZÜLETTEK, ÉPPÚGY, MINT A GONDOLATAIM. (Észrevetted, hogy milyen sok SYLVESTER STALLONE IMITÁTOR szaladgál a cigány rendezvényeken? A NŐK MEG MÉG VÉLETLENÜL SEM ÖNMAGUK, szinte mind híres énekesnők és színésznők nevetséges árnyékai… szörnyű!!!)

***


- Minden cigányvezető okosabb akar lenni a másiknál. Ebből a primitív akarásból születik meg EGY közös arc: a butaság arca!

***


- Annyiszor döngölték már földbe a cigányságot, hogy lehetetlen nem úgy gondolni magunkra, mint a természet egy darabjára… (imádlak Csendes óceánom!)

***


- Pár évvel ezelőtt egy volt szerelmed azt mondta nekem, hogy ha szeretni fogsz „csak azért lesz, mert hasonlítasz rám, nem magadért!” (Mekkora önbizalom a nőci részéről!!) De NEM hasonlítok rá! Igaz, NEM is szeretsz! Mert IMÁDSZ!!! Na jó, ez vicc, hogy imádnál!, de valóban NEM hasonlítok a volt nődre semmilyen értelemben, ezt azóta te már nagyon jól tudod…

***


- Cigányom! Valahogy át kellene kódoltatni a romák ősi reflexét, ami évszázadok óta azt súgja (mint egy gyáva kígyó az almafáról), hogy az ENGEDELMESSÉG megmenthet minket, mindenfajta büntetéstől! Így félrevezetni bennünket, mint ahogy az ősi reflex teszi, még a legállatabb, rasszista politikus sem képes!!!! Értesz, szerelmem?!

***


- Szétfeszít az öröm!!! Képzeld, láttam egy cigánylányt táncolni a Ferenciek terén, a Jégbüfé előtt. Repült, mint egy angyal, szárnyak nélkül, kecsesen. Persze tudom én, hogy komoly, fegyelmezett, fizikai törvények uralták a mozgását, de ő a helyét találta meg a LEVEGŐBEN. Pont a helyén volt, gondolhatnád, de nem! Ennek a cigánylánynak a legnagyobb színházban, a legnevesebb táncművészek között lenne a helye! Ehelyett táncos-koldus a belvárosban. Táncával olyan élményt szerzett, hogy szétfeszít az öröm, és EBBŐL AZ ÖRÖMBŐL VALAMI SZÉP, ÉS JÓ FOG SZÜLETNI BENNEM, ÉPP ÚGY, AHOGY TŐLED SZOKOTT… (mondd, Édes!, te a helyeden vagy?! Nem hiszem!!!)



- Jogilag, formailag talán mégiscsak demokrácia van Magyarországon, mert mindenki lelki problémákról panaszkodik. Úgy látszik, ez a demokrácia mellékhatása: jogod van lelki betegnek lenni! A lelkiállapot problémáit jelző tünetek: kimerültség, letörtség, gyakori erős szívdobogás, állandó idegeskedés (izgatottság) érzés, gyakori remegés, úgy érzed, hogy nincs szerencséd, sokat aggódsz az egészséged miatt, nem tudsz egyszerre több tevékenységet elvégezni összekavarodás nélkül, gyakran fáj a fejed, félsz, szorongsz, és ezektől az érzésektől képtelen vagy megszabadulni! – na, letesztelted magad? Akkor már tudod a jogaidat! (De tudd azt is, hogy a lelki egyensúlynak 4 fontos összetevője van: ÉLTECÉL, HATÉKONYSÁG (annak tudata, hogy hatni tudsz a világra), VISSZAIGAZOLÁS (bizonyíték felmutatása, hogy jó és igazságos vagy), AZ ÉN ÉRTÉKES VOLTÁNAK A TUDATA (hogy elfogadnak és értékelnek)! Onnan tudhatod, hogy a helyeden vagy és értelmesen élsz, hogy boldog vagy! A boldog ember nevetve győzi le az akadályokat, mert konkrét, jól meghatározott céljai vannak!!!! (Mi, mit akarunk egymástól, és a világtól cigányom?!)

***


- Ui.: NA, UGYE… (!) – (?) – (…)

***


- 2007. november 8. csütörtök, 10 óra 54 perc, Blaha Lujza téri aluljáró: egy cigányember ül a földön. Előtte egy műanyag pohár és egy karton papír, amin ez áll. „Miért utálom a hazug kormányt?! Fizetésem levonások után 68 ezer forint. Kiadásaim: Fűtés = 11. 829 Ft
Villany = 11. 099 Ft
Lakbér = 14. 355 Ft
UPC = 1. 590 Ft
Vízművek = 5. 006 Ft
Csatornázási művek = 6. 724 Ft
4 db BKV bérlet = 4 x 7. 300 Ft
Az asszony fizetéséből a banki törlesztés után marad 49 ezer forint, és még nem ettem, nem ittam, nem ruházkodtam, nem szórakoztam a családommal! Mondjon le ez a kormány, aki nyomorba döntött!!!” – Dobtam aprót a poharába, de mást dobtam volna oda a bandájával, szívem szerint!

***


- Hihetetlen cigányom, hogy elhangzott a hepatitis fertőzések kapcsán, hogy a cigányok okozzák MINDIG a környezetszennyezést! Az ember nyel egyet, és persze szégyenkezik, na, oké meg sír is, ha nem látja senki, hogy megint világ mocskának kiáltották ki a fajtámat! Pedig már az ókorban is volt környezetszennyezés. Ez nem vicc! Grönlandon a jégrétegek elemzéséből derült ki. A tudósok szerint 100 tonna réz jutott évente a Föld légkörébe akkor, amikor az ember még nem fedezte fel a rezet! Tehát, színesfém maffia sem működött, mint manapság, AKIK NEM CIGÁNYOK! A környezetszennyezőket, a színesfém tolvajokat, a milliárdosok között kell keresni… (a cigány ebben az ügyben is csak kéz, nem agy…)

***


- Kettőnél több test ütközése az ágyban, nagy vereségek emlékét hordozhatja, ami újabb kudarcok előszele lehet… (sosem osztoznék rajtad senkivel!!)

***


- Mályva, nőszirom, pusztai meténg, szirti búzavirág, pirosló hunyor, piros tulipán… nyugi, nem hülyültem meg! Csak néztelek (te nem láttál), és a szádról ezek a virágok jutottak eszembe, ahogy beszéltél…

***


- Ahogy öregszem cigányom, egyre inkább úgy gondolom, hogy akkor lettem volna igazán boldog, ha szülhettem volna neked 5-6 gyereket! (De tényleg!!!) Na, majd a következő életünkben erre (is) jobban odafigyelünk. Vagy az azt követőben, hiszen te rengeteg karmikus adósságot halmoztál fel a szerelmi kapcsolataid miatt, a jelenlegi életedben. Előbb ezeket kell lerendezned a következőben, hogy majd egy másikban, végre, eljuthassunk egymáshoz!! Bár nem tudom, mi van megírva nekünk (te, tudod?), lehet, hogy csak ennyi! (A semmi?!)

***


- Ui.: Mit érdemel az a bűnös (ha bűn a hitetlenség, és a rosszul értelmezett kötelességtudat…), aki 7 évig vizsgáztatott: hűségből, kitartásból, megbízhatóságból?!, pedig másokkal pár óra után ágyba ugrott… (na, jó! Találtam mentséget neked, ha igaz, hogy a szexuális vágy csupa kémia!)

***


- Ui.: Nagyon megutáltam a kémiát!!!!!!!

***


- Nyertem ma 25 ezer forintot, mert kitaláltam ki írta ezt a két sort: „Tudom, te voltál, akit nem ismétel meg már a század. Úgy fáj, hogy éles hangod hanglemezről hallhatom ma már csak.” Ladányi Mihály költő írta „Lenin” című versében. Látod, Lenin és a magyar irodalom így segíti a Down babákat, 44 év távlatából. Vettem 3 db „pléjsztésönt.” (Ők kérték ezt a játékot.)

***


- A 7-es buszon hallottam: „Nekünk nem kell kaftánt húznunk, hogy büszkék lehessünk magunkra. Ők bújnak magyar ruhába. Ez azért jelent valamit! Erkölcsileg nekünk van igazunk.” Taps és morgás fogadta ezt vegyesen. Én meg már csak akkor értettem meg pontosan, hogy mit is hallottam, amikor az Astoriánál leszálltam a buszról, és egy hajléktalan, műanyag szatyrát rugdosva, habzó szájjal szidta Demszky jó édes anyukáját, aki nagyon népszerű, mert nincs nap, hogy ne emlegetnék.


***


- Vannak, akik úgy gondolják, hogy aki nem érzett még szerelmi extázist, aki nem találkozott még az elmúlás félelmével, az átélni is képtelen a szerelmi mámor vagy a halálfélelem inspirálta művek szépségét. Ezzel nem tudok egyet érteni cigányom!! (Egész kicsi gyerekkorom óta ismerem a halálfélelmet, de a szerelmi extázist nem, mégis nagyon értem (érzem) Ady vagy Baudelaire szerelmi líráját… sőt, a szenvedélyes zene is magával tud ragadni!)

Nincsenek megjegyzések: