2008. október 23., csütörtök

Gordon Agáta: Jelenségek a gettóból 6. - Pénz-mosás

Háznagy Elzától pánikméretűben jönnek a hírek az összeomlásról. A svájci frank alapú lakáskölcsöne máris a duplája, ideje elhúznia külföldre dolgozni. Hajóra, Hamburgba a hideg tengerre, villanyszerelni. Menj, Elza, engedi Szása, jó lesz neked. Szépen tudsz szlávul és németül, talpraesett vagy, keresel sok pénzt, világot látsz, ismerkedsz... - Angyal Szása kalandjai a gettóban.


Gordon Agáta: Jelenségek a gettóból 6. - Pénz-temető


Megint egy vasárnapi séta a gettóban, szép ilyenkor, és bár a zöld levegőre éhezem, a nyócba megyek, pedig fű se kell. Van. Beérett a termés.

Érzékelem, hogy az utolsó mondatot már úrnőm súgja: beérett a termés.

A halálra gondolok napok óta, aggasztó apró jeleket érzek, már mindenkit ismerek, aki meghal, és a végzetes rezgés-szám emelkedésre várok.
Meghalnak a politoxikomán multikulti média-lények és az üstökös utat bejáró színházi lények, a rokonság panaszkodik erre-arra, stresszel, szíve fáj.
Begyűrűzött a világgazdasági pánik, a Pénz leereszt, mint egy defektes gumi.
Ez a kollektív kényszerképzetünk, a Pénz éppen megdőlt, ez a drogszerű kollektív függőségünk elvonódott. Éppen elvonási tüneteink kezdődnek, ez a pánik. És a megtorpanás: Most merre?
Uralmi csere vagy az elvonás enyhítése adagolt drogpótlással?
Uralmi csere! Állítják az úttörők, felderítők, látnokok és jósok, avantgárd nők és retro férfiak. A bizalom, a kölcsönösség és az empátia legyenek új drogjaink. Közvetítse ezeket a tudatmódosítás érzelmi kémiája, legyen szertartás a szeretetáramlás. Eszméje az evolúció, az együttműködés, a kiegyenlítődés és a sorsvállalás.
A közös test megáll. A lélek fenn kering. Utat keres.

Úrnőm súg. Hála.

A pénz közös testünkben a keringés, vér és nyirok, gén.
A pénz információ, adat, forrás és mém, már új rendszerben kering.
Újjászületés van, és újra átjutunk a csontlakaton, ahogy a tű fokán.
Átállunk tüdőlégzésre, anyagtalanodásra, szellemi létezésre.
Ahogy kiprésel magából az anyavilág.
Gazdagon ömlik belénk az élet. Sírunk, ordítunk, fojt és fáj.
Tüdőnk megtelik. A pénz zörgő avar a lábunknál.

Észlelem, hogy ezt úrnőm üzeni, hála.

A gettóba most Szása tükörhúgával kirándult, azaz inkább igyekvőn szaporázta mellette, és Háznagy Elza lakását keresték fel. Háznagy Elza éppen túljutott második munkahelye, a kft elhagyásán, önálló marad, becsapták őt, társai magára hagyták szerelni egy lakást. Kilépett, már most jobb. Több pénz, könnyebb szervezés, és az is igaz, hogy MegaCilin testvérünk a segédmunkása. Aki gyógyító lény, elköteleződik, együttműködik és testi felelősséget vállal: azaz dolgozik.
Délutáni napfény volt a harmadikon, aranyló és meleg, heverésztünk a tévé előtt, majd sétára indultunk a temetőbe.
Háznagy Elzától pánikméretűben jönnek a hírek az összeomlásról. A svájci frank alapú lakáskölcsöne máris a duplája, ideje elhúznia külföldre dolgozni. Hajóra, Hamburgba a hideg tengerre, villanyszerelni. Menj, Elza, engedi Szása, jó lesz neked. Szépen tudsz szlávul és németül, talpraesett vagy, keresel sok pénzt, világot látsz, ismerkedsz...
Azért ez nem rossz alku. Angyal Szása magát is bátorította kissé, aggódott Háznagy Elza önálló élete miatt, hátha rosszul jár valahol, becsapják, megbetegszik, elszórja a pénzét vagy netovább.
A temető kőfala körül bömbölő Fiumei úton az aranyló alkonyi port nyelték, és kaput kerestek. Kovácsolt szárnyú főbejáraton jutottak át a kertbe, platánavar vöröslött a fasorokban, még tüzelt a fák ritka lombja és parázslott a sétányokon.
Miért akarsz elküldeni? - kérdezi pánikban Háznagy Elza. Talán a lakása miatt, gondolja Szása, hogy igen, addig akár oda is költözhetne Elza otthonába, az akácfás belső udvaron üldögélne naphosszat. Mint egy kis trafik, úgy működik a sörpad az udvaron, kis falu a gangos ház, ajtók nyitvák, a folyosókon élet, békésen sodorja egymást bűn és áldozat. Az asztalnál hamburgeres zacskóban indiai kender, ikeásban ukrán dohány. Itt kevesen isznak, de a kapun túl ott a hivatalos alkohol bazár. Drága löttyök, öreg zombik isszák.
Maradj itthon Elza, feleli azonban saját sötét ábrándjára is kedvesen Szása. Jó lesz, itt is izgalmas idők következnek, érdekes figyelni, mi történik, és valahogy csak törlesztünk. Jelzi Háznagy Elzának, hogy számíthat rá, segíteni fog fizetni is, ha kell. Szása osztozik Elza egzisztenciális válságában, egyelőre a lakhatástól függetlenül.

Kicsit eltávolodtak egymástól, Szása körbesétált a falaknál, melengette hátát a nap és ideális sátorhelyet keresett szemével a franciaágyszerű, mohás kőlapokon. Jól lehetne itt lakni, nézelődött a fekete márványtükrökben, homályosan sugározták az aranykort.
Tükre és Elza egymás mellett sétáltak egy allén, Tükör fotózott, ez a hétvégi fotóséta ideje, töltődés és kreatív tréning. Két angyal, néz utánuk Szása, ahogy sudáran tempóznak a fák közt. A lombok magasában maga a fénnyel teli múlt árad körülöttük.

1 megjegyzés:

Madame Chauchat írta...

"A pénz közös testünkben a keringés, vér és nyirok, gén."
Ez annyira igaz, meg a közös drog és ennek fölbomlása, az átrendeződés. Napok óta ezt forgatom a fejemben, hogy erről kellene gondolkodni és írni most. Amit hosszú idő óta emlegetnek a misztikus jósok válságról és új életről, a változás most elindulni látszik..:) (csak a kifejezésmódon mosolygok)

Amiket írsz Agáta a régi és a várható élet jellemzőiről, az tulképpen, nekem, a lerágott patriarchális átmenete egy intuitívabb és egyenlőbb, női értékeket felhasználóbba. Nekem is úgy tűnik, de akkor talán oda kellene figyelnünk nekünk mi-nőknek, hogy igazán segíthessük az újjászületést. Végülis az eredendően és örökre a mi dolgunk, nem?:))
Mit szólsz béka?