2008. szeptember 10., szerda

Czapáry Veronika: Nőnek lenni, itthon

Czapáry Veronika önmeghatározása szerint író, költő, esszéista, kritikus, iparművész (üveges). Korábban közzétettünk egy felhívást, mely nemzetközi felmérést sürgetett a női alkotók körében, magyar alkotókat is kérve rá, hogy elmondják, milyennek látják helyzetüket. Az itt közölt írást e felhívás ihlette.


Czapáry Veronika: Magyarországon nő vagyok


Magyarországon nő vagyok és ezt úgy élem meg,
hogy Magyarországon nehéz nőnek lenni. Ha kitárulkozol, lekurváznak, de előbb utóbb mindenképpen lekurváznak.
Én úgy élem meg, hogy egyedül vagyok, és egyedül vagyok (direkt a szóismétlés) nő ebben a világban. Az irodalom berkein belül a nők sem kegyesebbek hozzám, mint a férfiak, az alapszabály, a dzsungel törvénye, ölj, mert megölnek, üss, mert kiütnek a ringből. Itt ilyen nőnek lenni. Ez a Balkán és ezt sokszor átélem. Nem tudok különbséget tenni a nők és a férfiak hozzám való viszonya között, mondjuk talán egy dologban igen: hány szerkesztő, tanár és satöbbi akart megdugni és állt rajtam SZAKMAILAG kicsinyesen bosszút, mert nem sikerült. A nők nem akarnak megdugni, bár én biszex vagyok, de irigyek, féltékenyek, ahogyan én is az vagyok és ebben a kíméletlen világban, a nagy harcban nincsen segítségemre senki.
Magamra vagyok hagyatva.

Magyarországon olyan nőnek lenni, hogy ezáltal ki vagyok rekesztve valamiből, amiből a nagy ivócimborák, a férfiak, nem. Ezt a valamit nagyon hosszasan lehetne sorolni és részletezni, hogy mik is ezek a munkahelyektől kezdve a szólásszabadság korlátozásáig. (Parlamenti quota) Itt a nők tulajdonképpen nem szólhatnak bele olyan dolgokba, amelyben komoly játékok mennek a pénzzel és hatalommal. A 240 irodalmi folyóirat közül Mo.-on kb 10nek van női főszerkesztője. Siralmas. És sokszor a nők a legféltékenyebbek egymásra, ha sikereket érnek el. Bár vannak lépések ennek feloldására, de nagyon lassan megy. Nem jó Közép Európában élni, de nem akarok innen elmenni, mert ide születtem, itt kell beteljesítenem a sorsom. Nem tudom hány ezer éve vagyok szingli és hány ezer évig maradok, csak azért, mert férfiak őrült művésznőnek tartanak, és félnek tőlem, vagy túl erősnek gondolnak, mindenesetre megijednek. A furcsa csodabogár pozíciója nem egy házassági ajánlatba való. A nők pedig… nem is emlékszem már mikor volt lány barátnőm, hiszen ők ritkák, mint a fehér holló, rájuk külön vadászni kell, olyan klubokba járni, ehhez nincs kedvem, természetes úton akarom megtalálni a szerelmemet.

Magyarországon olyan nőnek lenni, hogy a mindennapi egzisztenciális helyzetemhez tartozik, hogy bármit is veszek fel, végigmérnek a férfiak szemérmetlenül az utcán és megvizsgálják, hogy a seggemtől kezdve a mellemig feszes-e a bőröm és a csontozatom is rendben van-e. Szóval elég alaposan. Egy pillantás, ahogyan egy nő itt sosem mér végig egy férfit. Visszanézel, mit bámul ez, még mindig szemérmetlenül bámulja a véletlenül kilátszódó melltartócsíkodat a válladon. Megnéznek az utcán, mert azt gondolják, miattuk öltözködtem szoknyába, ha biciklizek, kurjongatnak. Nekem pedig végig kell néznem, nap mint nap, azokat a reklámokat és posztereket, amelyeken a női testeket árulják. Tele van velük a város. Vegyék, vegyék, tessék, nem több mint egy étel. Magyarországon a zsilettpengétől kezdve a bevásárlókosáron át a zuhanyzófülkéig mindent a női testekkel reklámoznak. A töménytelen szexshop és szexbár hirdetésekről nem is beszélve. Csak egy ártatlan reklám, alanyi szinten is olyan hatalmas posztereket látunk az egész országban szerteszét, a Tescoba invitál vásárolni, hogyan?, hát az ételek mellett egy bikinis női test fekszik. Gyere, vegyél meg, egyél meg, kívánatosan ő van a tálca középpontjára helyezve, mellette gyümölcsök, húsok, mindenféle termék, leÁRazás van a Tescoban. Egy ilyen reklámért már régen beperelnék a hirdetőt külföldön, de nemhogy beperelnék, hanem eleve nem is engedélyeznék, mert mi ez, ha nem nyilvános prostitúció.

De amit már máshol betiltottak, az itt engedélyezve van.
Nem véletlenül a legalacsonyabb az átlagéletkor itt, egész Európában. Ki bírja ezt idegekkel?

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Gratulálok az íráshoz,nagyon tetszik és szellemes!
András

Unknown írta...

Figyelj!-most nagyon kiakasztalak!

Ha szociologiailag tekintek az iràsodra akkor nagyon valosàghû, ès értelmes iràs.

Ha szûksèged van egy baràti szóra ès arra , hogy megèrtsenek: fel a fejjel!

De ha tènyleg ki akarsz màszni ebbôl a helyzetbôl akkor csak nèhàny kèrdèst teszek fel:
Valojàban kinek vagy az àldozata????
Ki az aki ugy gondolja, hogy ôt vègigmèrik seggètôl a mellèig, hogy feszes-e a bôre? Es ha igy is van , ki az aki ezt nem szarja ezt le?
Hogy lehet az, hogy Te csak egy prèda vagy?
Hogy lehet az , hogy nem bizhatsz meg senkiben??
Miért gondolod azt, hogy a vilàg veszèlyes hely???
Ha ilyennek làtod a vilàgot hogy is nèzhetne a vilàg ràd mosolyogva?
Veronika, Te mosolyogsz a vilàgra??

cate írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
cate írta...

Szia Veronika!
Értem én,és sok mindenben egyetértek, tapasztalom magam is, úton-útfélen a vetkőztető szemeket, az "árucikk-érzést". De talán,kissé néha elhakványuló ez a talán, de pont ezért őrületes hatalmunk is lehet, pont emiatt, ha tudunk vele élni, nem visszaélni, hatalom azok felett, akik az árucikk szemléletben élnek, és azt gondolom vannak azért szerencsére jócskán mádfajta szemlélettel megáldott emberek is, és végül is ők a fontosak,nem lehet? Férfiből van ugyan, de azért mégiscsak hasonlóan van összegyúrva mint mi, és ha felismeri, ha megengedi magának, akkor talán nincs ilyen nagy baj...

TükörNŐ - önTükör írta...

en azt akkor amikor irtam, igy ereztem hogy ilyen Magyaroszagon nonek lenni. Nem a vilag nem veszelyes hely szamomra, csak bizonyos teruletei kedves Agota.
En azokra a feminsitakra utaltam, akik minduntalan hirdetik hogy a not arucikkent kezelik es ez igy van, ez szomoru, orulok ha megnezik a seggem, de teny hogy mondjuk Portugaliaban es Spanyolaorszagban betiltottak az olyan plakatokat, amik nalunk viritanak, a Prostitucio elleni magyarorszagert egyik kepviselojevel beszelgettem el errol a temarol, en csak erre utaltam.
En szeretem a testemet es szeretek mosolyogni es tudom, hogy nem minden ferfi nez ugy ram rogton, hogy meg akarna baszni, de azert a nok jobban szexualis targynak vannak tekintve, mint a ferfiak. Kuldok neked imailen egy irast, amibol megerted, miert irtam ezt.
Koszi a bejegyzest kedves Agota :)
Udv innen Hvarrol, Veronika

es koszi wolfnak meg katinak is

TükörNŐ - önTükör írta...

a wiw.-en ezt irta egy ismerosom:
Szia Veronika!
Nekem nagyon tetszett az írásod.Sajnos külföldön mint az én helyzetembe Ausztriában sem könnyebb.Söt...
A nök kb 40 %-kal alacsonyabb fizetést kapnak és kétszer annyit kell dolgozniuk stb.
Ha meg gyereket szeretnének akkor mindeni úgy látja jónak ha´az életükben már csak a három K legyen : kirche, kinder, küche...