2008. szeptember 8., hétfő

Meghívó a Holokauszt Emlékközpont Baráti Kör Alakuló ülésére


2008. szeptember 10-én, azaz e héten szerdán este héttől kerül sor a a Holokauszt Emlékközpont Baráti Körének Alakuló ülésére a Holokauszt Dokumentációs Központban (Budapest, IX. kerület, Páva u. 39.).

A Holokauszt Emlékközpont Baráti Körének missziója a szervezők szerint a fiatalok múlttal való megismertetése, a XX. század, s benne a holokauszt történetéről szélesebb és mélyebb ismeretek átadása.

„A fiatalok a történelemből tanulva az európai pozitív hagyományok őrzőivé és képviselőivé válhatnak. A hagyományok szellemében Európában, és hazánkban, a legfontosabb érték a béke, a szabadság, a szolidaritás, egymás tisztelete, és kölcsönös megbecsülése. Értékeink közé tartozik a különböző kultúrák el- és befogadása, tiszteljük a sokszínűséget, minden tettünket a humanizmus vezérli. A 10 éve működő Miriam Ben Dávid vezette Párbeszéd a Toleranciáért program résztvevőit és mindazokat hívjuk, akik szót kívánnak emelni ezen értékek képviseletében a Holokauszt Emlékközpont Baráti Köreként. Jelen időszakban egyik legfontosabb feladat mindannyiunk számára, hogy a történelmi múlt hiteles bemutatásával mindent megtegyünk az egyre erősödő kisebbségellenes, antiszemita, roma-ellenes, idegengyűlölő nézetek terjedésével szemben.”

A Baráti Kör a Holokauszt Emlékközpont munkájának széleskörű meg- és elismertetéséhez kíván hozzájárulni. A Holokauszt Emlékközpont tevékenységén és a személyes történeteken keresztül is a múltfeldolgozást, a szembenézést segítenék, melyre a megalakuló Baráti Kör egy új lehetőséget teremt. Önkéntes munkával, találkozók szervezésével iskolák bevonásával kívánják a Holokauszt Emlékközpont által átadható tudás terjedését elősegíteni. Ha erre a csatlakozóknak módjuk van, tőlük is várják a javaslatokat és az önkéntes munkát a Holokauszt Emlékközpont tevékenységének segítésére.

Az alakuló ülésen Martinkovits Judit mond köszöntőt, köszöntőt, majd Kiss Péter kancelláriaminiszter nyitja meg az eseményt. A Baráti Kör létrehozása után Lévai Katalin Európa Parlamenti képviselő mond beszédet. (Lévai Katalin íróként korábban is vendége volt az irodalmi Centrifugának, ezzel kapcsolatban itt olvashatnak többet). Végezetül Székely Gábor, a Közalapítvány elnöke mond pohárköszöntőt.

Az Emlékközpont aktuális kiállításának megtekintésére az alakuló ülés előtt van lehetőség, a belépődíj a kiállításra 1000Ft.

A szervezők kérik, hogy a Baráti Körhöz csatlakozni szándékozók az alakuló ülésen való részvételi szándékukat szeptember 9-ig, kedd délután ötig jelezzék e-mailben vagy telefonon a Szociális Innováció Alapítvány elérhetőségein (socialin@t-online.hu; 341-0004; 413-6807).

Nincsenek megjegyzések: