2009. június 25., csütörtök

Zorka Project

A Lengyel Intézet szervezésében (http://www.polinst.hu/) megrendezett „Átlagosak” című kiállításon, melynek a Platán Galériában ad otthont, Monika Bereżecka (1974) és Monika Redzisz (1974) lengyel női fotópáros dokumentarista fotográfiáit tekinthetik meg az érdeklődök. A kiállításra a belépés ingyenes.
Júniusi-augusztusi programot ajánlunk figyelmükbe.


Zorka Project – (Monika Bereżecka, Monika Redzisz)
Átlagosak

Platán Galéria – 1061 Budapest, Andrássy út 32.
2009. augusztus 14-ig, keddtől péntekig 11.00 – 19.00 óra között


A Zorka Project egy fiatal lengyel női fotópárost takar, amelyet 2000-ben alapított Monika Bereżecka (1974) és Monika Redzisz (1974). Mindketten a Poznani Képzőművészeti Akadémia vizuális kommunikáció – fotó szakán folytatták tanulmányaikat. Elsősorban dokumentarista fotográfiával foglalkoznak. A Platán Galériában látható „Átlagosak” című projekt mellett fotósorozatot készítettek többek között anyákról és gyermekeikről, testépítőkről, drag queenekről, villamosvezető-nőkről, valamint a hagyományos lengyel önkiszolgáló tejbárokat látogatókról. Munkáikat olyan neves lengyel napilapok, illetve hetilapok magazinjaiban publikálták, mint például a Gazeta Wyborcza, a Rzeczpospolita, a Życie Warszawy, a Polityka és a Przekrój. A Pozytyw, és a Fototapeta fotóművészeti lapokban is rendszeresen jelennek meg munkáik. Legtöbbet a Gazeta Wyborcza két, hetente megjelenő mellékletével, a nőknek szóló Wysokie Obcasy-val, valamint az általános közéleti Duży Format-al dolgoznak együtt. Varsóban élnek.
Bővebb információ: http://www.zorkaproject.com/

A Platán Galériában az „Átlagosak” című projektjüket mutatják be. A projekt 2008-ban készült a Duży Format (a Gazeta Wyborcza vezető lengyel napilap hetente megjelenő melléklete) megrendelésére. „Nem definiáltuk, kit tartunk „átlagos” lengyelnek. Azoknak a jelentkezését vártuk, akik olvastak erről az akciónkról az újságban, és „átlagosnak” tartották magukat. Közel százan jelentkeztek, családok, párok vagy egyedülállók egész Lengyelország területéről. 30 személyt választottunk ki. Mindegyik fotó a jelentkezők saját otthonában készült.”

Suchodolska-Zabiegałowksa Beata (41) és Zabiegałowski Jerzy (49), Wilga

- Én vagyok a hatodik, az utolsó a nővéreim közt, amolyan félresikerült – mondja magáról Beata.
Beata tornatanár Wilgaban az iskolában. Apukája ács volt, anyukája szobalány egy üdülőben. Jerzy ugyanabban az iskolában dolgozott, mint ő, szintén tornatanárként, ő volt Beata tanárja. Jerzy egyenesen a katonaságból került az iskolába, egy ismerős polgármester révén. 20 éve házasok. Az esküvő után kaptak egy egyszobás szolgálati lakást. Beata nehezen esett teherbe. Az egyik petefészkét eltávolították, a másiknak a vezetéke volt nem átjárható. Azt hitte, sosem lesz gyerekük. – Ez egy csoda volt, hogy sikerült! – mondja Beata. – Nem lehet tudni, hogy hol és hogyan, csak azt, hogy kivel! Minden Isten kezében van! Kiimádkoztam ezt a gyereket.

Válogatott egyéni kiállítások:
2003 – Csajok (Laski) – Fotóhónap, Krakkó
2004 – Hatalmasok (Mocarze) – Fotóhónap, Krakkó
2005 – Anyák (Matki) – Luksfera, Varsó; Śląski Zamek Sztuki i Przedsiębiorczości, Cieszyn
2007 – Zorka Project – Miejski Ośrodek Sztuki, Gorzów Wielkopolski
2008 – Átlagosak (Przeciętni) – Fotófesztivál, Łódź; Galeria Camelot, Krakkó
2008 – Identitás (Tożsamość) – Zaolzie, DSH, Varsó

Válogatott csoportos kiállítások:
2006 – Ház (Dom) – Luksfera, Varsó
Új dokumentaristák (Nowi dokumentarzyści) – CSW, Varsó; Nemzeti Galéria, Bratislava
Projekt: Małopolska – Krakkó főtere
Photonic Moments – Fotóhónap, Ljubljana
2008 – Dokumentaristák (Dokumentarystki) – Zachęta-Narodowa Galeria Sztuki, Varsó
Vénusz (Wenus) – Fotóhónap, Krakkó
Vörös szem effektus (Efekt czerwonych oczu) – CSW, Varsó

Pająk Magdalena (43), Łódź
„Azért jelentkeztem erre a projektre, mert azt szerettem volna, hogy történjen valami az életemben. Nem tudom, mennyire vagyok fotogén, mert ez az első próbálkozásom profiknál. Állítólag Łódź-ban sok az érdekes lány, mert ide mindenfelől érkeztek emberek. 43 éves vagyok. Anyukámmal élek. De úgy gondolom, hogy itt az idő, hogy kiszakadjak a családi fészekből. Ez az igényem. Talán egy kicsit megkésve…”

Nincsenek megjegyzések: