2009. június 13., szombat

Hangdokumentumokkal emlékeznek ’56-ra az OSA Archívumban

„Őt [Nagy Imret] mi nem, semmilyen helyen nem nyilvánítottuk saját halottunknak, tehát az sem lenne probléma, ha nem tennénk ki. De miért ne tegyük… Miért ne tegyünk? Nincs izé, indoka neki.(…) Csak feketét. Mert itt mi beszéltünk valamelyik nap, hogy a három variáns, vagy a kettő, hogy melyik milyen alternatíva. Az a legsimább: tegyük ki a feketeé…” – mondta Grósz Károly elvtárs 1989. június 16-an este a Magyar Szocialista Munkáspárt legszűkebb vezető testületének rendkívüli ülésén. Az OSA Archívum 2009. június 16-án is eddig sosem hallott hangdokumentumok segítségével emlékezik 1956-ra.
Júniusi programot ajánlunk figyelmükbe.


Az MSZMP Politikai Bizottsága 1989-ben a forradalomról és Nagy Imre újratemetéséről
OSA Archivum,
2009. június 16, 19.00-22.00


„Ez a mi Pártunk egy jó Párt...”
Szűrös Mátyás -1989

Az OSA Archivum, amiképpen 2006. november 4-én, illetve Nagy Imre kivégzésének ötvenedik évfordulóján, 2009. június 16-án is eddig sohasem hallott hangdokumentumok segítségével emlékezik 1956-ra.

Az Archivum a Magyar Országos Levéltárral kötött megállapodás alapján a rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából digitalizálta az MSZMP Politikai Bizottsága 1989-ben tartott üléseinek hangfelvételeit. A június 16-i bemutatón ebből az anyagból azokat a részeket mutatjuk be a közönségnek, amelyek a történelmi múlt újraértékeléséről, 1956-ról, és
az áldozatok rehabilitálásának kérdéseiről, Nagy Imre és társai újratemetéséről szólnak.

A háromórás beszélgetés-folyam 20 évvel a rögzítése után, most először válik hallhatóvá. Grósz Károly, Pozsgay Imre, Nyers Rezső, Németh Miklós, Szűrös Mátyás és társaik töprengő, taktikus, számonkérő monológjait helyenként heves indulati kitörések és viták szakítják meg. Ezeket visszahallgatva a látogató maga is részese lehet annak a titkokkal, kibeszéletlen bűnökkel és önfelmentő hazugságokkal körbetűzdelt folyamatnak, amely a Párt első számú vezetőit a Köztársaság téri „ellenforradalmi” emlékműtől a Hősök-terén felállított ravatalig vezette.

A bemutató részleteiről a www.osaarchivum.org találhatnak bővebb információkat.

További információ:
Ábrahám Nóra
www.osaarchivum.org
06-30-271-2709

Nincsenek megjegyzések: