2009. június 17., szerda

Emlékek Kalocsán - A kalocsai zsidóság elhurcolásának 65. évfordulóján

Kalocsa nevét hallva elsősorban a Duna, a népművészet, a tánc és a paprika jut az eszünkbe. Azt is sokan tudják, hogy Szent István óta érseki székhely, a magyar katolicizmus egyik központja. Zsidókra semmiképpen nem gondolna egy átlag magyar állampolgár. Pedig a II. világháború előtt sokan éltek arra. 1944. június 18-án más városok zsidóságához hasonlóan kiterelték őket a pályaudvarra, s a szegedi gyűjtőtáborba, majd Auschwitzba szállították őket. Június 18-án, a holokauszt 65. évfordulóján megemlékezést tartanak a városban. Ez alkalomból jelenik meg a Kalocsai zsidóság története című könyv, valamint Kalocsa városa emlékművet emel annak a 320 áldozatnak, akiknek nevét a túlélők örökítették meg 1948-ban. A témáról film is készült: Kálmán Gábor Los Angeles-i rendező Egyszer volt... című alkotásának vetítésére szintén az emléknapokon kerül sor.
Júniusi programot ajánlunk figyelmükbe.


Emléknapok Kalocsán
Kalocsai zsidóság elhurcolásának 65. évfordulóján
2009. június 17-18.


Kalocsa zsidósága megszűnt létezni. Ma egy fiatal kalocsai talán nem is tudja, milyen sokan éltek itt régen. A feledés elborította őket. Idén azonban valami változóban van. Június 18-án, a holokauszt 65. évfordulóján megemlékezést tartanak Kalocsán. Ekkor jelenik meg a Kalocsai zsidóság története című könyv, amely hosszas kutatómunka eredményeit összegzi. Feltárja a zsidók történetét az 1840. évi betelepedéstől egészen a megsemmisülésig. A történeti tények feldolgozásán túl, bemutatja 11 domináns zsidó család történetét. Interjúkat közöl ma is élő kalocsaiakkal, akik jelenleg az USA-ban, Kanadában, Izraelbe, Uruguay-ban vagy éppen Magyarországon élnek. Családfákat, fényképalbumokat, személyes interjúkat közöl.
Más értékes dolog is történik. Kalocsa városa emlékművet emel annak a 320 áldozatnak, akiknek nevét a túlélők örökítették meg 1948-ban. Film is készült a témáról: Kálmán Gábor Los Angeles-i rendező nyáron Budapesten és Kalocsán forgatott, majd felkereste és meginterjúvolta a nagyvilágba szétszéledt kalocsai zsidókat. A film szintén az emléknapon kerül bemutatásra.

A Kalocsán született rendező, 1964-ben a Stanford Egyetem Film/Televízió és Kommunikáció szakán szerzett MA diplomát. Munkásságát olyan dokumentumfilmek fémjelzik, mint a „Tanyasi fiú“ című rövidfilm,, melyért a Colombus Film Fesztiválon Chris Award díjjal is kitüntették. Az 1984. óta egyetemi professzorként is működő rendező 2008-ban a Filmművészeti Egyetem Fulbright ösztöndíjasa volt. Nevéhez olyan szervezetek alapítása kötődik, mint az IDA Nemzetközi Dokumentum Film Szövetség, melynek igazgatója is, vagy az IDA Diák Dokumentum Film Fesztivál.
A város erre a napra hazahívja egykor elűzött polgárait is. Bíznak benne, hogy a nagyszülőket elkísérik gyermekeik, unokáik, a második és a harmadik nemzedék. Mert mint mondják: „Vissza kell ide jönni, immár felemelt fejjel! Meg kell ismerniük, honnan származnak őseik. Hívunk mindenkit, aki fontosnak tartja ezt a megemlékezést.”.

Az emléknapok részletes programja:


június 17. szerda

10:00
Polgármesteri fogadás a Városházán
Köszöntőt mond:
Török Gusztáv Andor, Kalocsa város polgármestere

11:00
Zsidó élet, zsidó vallás
címmel rendezett kiállítás megnyitása
Művelődési Központ

16:00
Emlékműsor
Rendező: dr. Magóné Tóth Gyöngyi
Városi Színház

17:00
dr. Magóné Tóth Gyöngyi Zsidók Kalocsán és környékén című könyvét bemutatja a szerkesztő, Romsics Imre a Városi Színházban

18:00
Kötetlen beszélgetés régi kalocsai ismerősökkel és a fiatalokkal


június 18. csütörtök

10:00
a Zsinagóga melletti téren
Holokauszt emlékmű avatása
Történelmi bevezetőt mond:
Török Gusztáv Andor polgármester
Emlékezik:
Prof. Josef Shinar, Esthi Cohen túlélők

11:00
Kalocsai zsidó emlékek
Kiállítás a Viski Károly Múzeumban

11:30
Egyszer volt...
Részletek Kálmán Gábor dokumentumfilmjéből
Városi Színház

16:00
Mártír istentisztelet a felújított zsidó temetőben
közreműködik:
Dr. Scweitzer József nyugalmazott főrabbi
Tóth Emil a Dohány utcai zsinagóga főkántora

Nincsenek megjegyzések: