2009. február 17., kedd

Lovas Nagy Anna: Éva-Remix

"ET legalább felmutathatott világító ujjával az égre, könyörögve a hazatérést, de Éva hiába könyörgött, az égben csak Ádám hasonmása lakott..." Bitó László újraírt asszonyteremtése az Irodalmi Centrifugában - Lovas Nagy Anna asszociatív beszámolója az estről.


Áldott vagy, Káin címmel új regénye jelenik meg Bitó Lászlónak és a beszélgetés alatt egy régi film képeit centrifugálja elém az emlékezet. Brooke Shields a Kék lagúnában nem ismeri az első vérzést és fogalma sincs mitől gömbölyödik a hasa, mint ahogy Hava-Évának sem volt ismerete. A nagyszakállú Jóisten átkai üres beszédnek tűntek, mert sosem egyeztetett fogalmakat Évával: mit jelenthet, a föld kenyerét verítékkel megszerezni, fájdalommal szülni és halandóvá válni.

A nagyszakállú Jóisten nem tudni kivel beszélt, talán Ádámmal, de vele se sokat, mert ha első teremtményével törődő kapcsolatuk született volna, akkor Ádám nem kerül a magánytól depresszív állapotba. Ezért megteremtette Évát, az összes különbözőségével, mellekkel, és a véletlennel együtt bekerült a teremtésbe a szabad akarat. Míg Ádám, hasonlóságában feltétlen engedelmességgel adózott az ő teremtőjének, Éva gondolkodni és beszélgetni kezdett, néhány angyal és egy kígyó volt segítségére, mert semmilyen minta nem állt a rendelkezésére.
Isten nem mutatta meg neki Anya-Istennő arcát és Évának nem maradt más választása csak a téboly, vagy megtanulni önmagát, felállni két lábára, legyőzni a félelmet és a tudatlanságot.
Elszigeteltebb volt ET-nél, mert ET legalább felmutathatott világító ujjával az égre, könyörögve a hazatérést, de Éva hiába könyörgött, az égben csak Ádám hasonmása lakott.

Éva magányosabb volt, minden addigi kreaturánál, megtanult cselekedni, megismerni és a megismerés megszülte a kíváncsiságot. Mindezt a kígyó számlájára írják. Később, mindezt a nők számlájára írják, az örökkévaló paktumot az ördöggel, holott csak szabad akarat, és ezt a szabadságot öli évezredek óta az Atya-Isten köntösében megmutatkozó teológia, a karakterükben lesoványított, szélre tolt bibliai nőfigurák, a megbélyegzett, tisztátalannak tartott nőiesség, vagy az állatias szintre kényszerített, kizárólag szülőcsatornaként, tárgyként, birtokként kezelt nő.

Bitó Lászlónál hússal és vérrel telítődnek az őstörténet szereplői, mint egy bibliai R.D. Laing történet, Ádám szereti Évát, Káin szereti Évát, és Ábel is Évát szereti – hát nem a tűzrakáson vesztek össze.

Ádámot a maga képére teremtette az Atya-Isten, ezért hasonlatosak voltak hozzá fiai is, Káin és Ábel...
De kire hasonlít Éva..?

Lovas Nagy Anna


1 megjegyzés:

Madame Chauchat írta...

Anna,
ez nagyon jó írás!