2009. február 18., szerda

Beszámoló Budai Barnáék helyzetéről

Bódis Kriszta újabb levélben számol be arról, mi történt eddig Budai Barnával és családjával, hogyan kezeli az ügyet a hivatal, mennyit segítettek eddig a felajánlások, s miben lát szükséget a család. A levél végén linkgyűjtemény a témában.


Kedves Barátaim!


Tegnap voltam Barnáéknál, vittem mosógépet, iskolai holmit, élelmet, ruhát, hűtőt, mélyhűtőt (utóbbi kettőt az új házba visszük, mert ha ide állítják be, tele megy bogárral és használhatatlan lesz később, így a mikrót és kávéfőzőt, egyéb eszközöket is Barna garázsában tároljuk egyelőre).

Köszönjük mindenkinek az adományokat, a szállítást és a szervezésben való együttműködést! Az ország mozdult meg, sőt Brüsszelből és a Kőröshegyről egyaránt kapok leveleket, felajánlásokat, ezt igyekszem koordinálni.

Hivatalos vonalon csupa olyan dolog van, amibe nehéz volna belekötni, mégis úgy tűnik, hogy a szakfelelősök a helyi törvények mögé bújva tartanak távolságot.

Budai Barnabás a Hétes telepre van bejelentve, és azért nem is jelentkezett ki onnan, mert a szülei laknak ott, akik átadták a maguk lakrészét az egyik fiuknak, ahol most született meg a negyedik gyerek (az asszonyka ráadásul komplikációkkal visszakerült a kórházba). Barna Mária (Budai felesége) nevén volt a leégett ház, amit a Mari szocpoljára vettek (előtte ők elváltak). Persze mindenki tudja, hogy együtt nevelik a gyerekeket, és mivel egyikük nevén van az a (nyomornegyedbeli, önkormányzati) lakás, csak licitre jogosultak. Kiszállt hozzájuk az Ózd Szolg. KHT, akik a szükséglakás és önkormányzati-lakásokkal foglalkoznak, és elmagyarázták nekik, hogy jövedelemigazolással (folyamatos munkaviszonynak számít a segély is), amennyiben az egy főre jutó kereset megfelelő (?), akkor licitálhatnak lakásra és esetleg, ha nem jön valaki, aki mondjuk egy évre fizet, akkor elvihetik két hónap árával a lakást. Nem tudom, ki esélyes erre... (de még így is vannak, akik meg tudják csinálni, ez igaz, és le a kalappal a kitartó roma családok előtt).
Mariék az önkormányzattól eddig 50 ezer Ft-os gyorssegélyt kaptak.

Adományokból kb.(folyamatos) 400 ezer gyűlt össze, amihez Mari nem nyúl.

Lehetőség volna, ami a pillanatnyi gondot megoldaná és hosszútávon működik, hogy van egy ház 3 millióért, amibe azonnal be is lehetne költözni és később, amikor megjön a biztosítási pénz, lehetne hozzá építeni (építész barátom megnézte), hogy elférjenek benne normálisan. A régi házat Barna nem akarja újjáépíteni, tart a szomszédtól.
Ha ez összejönne az adományokból, az csodás volna.

Bebútorozására már jött felajánlás, és egyáltalán sok bútoradomány volna, de ezek szállítását és tárolását még nem tudjuk megoldani.

Egy kiváló vállalkozó téglákkal és burkolólapokkal s más szükséges anyaggal járul hozzá az építéshez.

Amire most szükség van még, és amit Szily Sárihoz lehetne vinni:

ruhák, fehérneműn át kabátig minden jöhet az alábbi méretekre:
Zolinak: 17 éves, 165cm, M-es méret, 39-es cipő méret
Beatrixnek: felsőruhában 4-5 éves méret, alsóban 5-6-os, 29/30-as cipő
Sárinak: 3-4-évesnek felső, 4-5 évesnek alsó, 27-es cipő
Marikának: M-es ruhaméret, 27-es nadrág, 38-as cipő
Arankának. 27-es nadrág, M-es ruha, 39-es cipő
Barnusnak: 164 cm-erre felső, L-es nadrág, 39-es cipő
Barna L-es méret, 40-es cipő
Mari L-es méret 35-36-os cipő

széles, nagy lábas
lavór,
műanyag kád, a nagyobb fajta
gyúródeszka és rúd
porszívó,
szőnyegek,
felmosó szett
8 db dunyha és nagypárna
centrifuga
tévé
10 literes műanyag kannák (kútról vizet hordani)
számítógép (Aranka informatikát tanul)
angol szótár és angol nyelvkönyvek, (Barnus angolt tanul)
poharak
bögrék, mosó és tisztítószerek
csótány és poloskairtó
szék
asztal
mesekönyvek klasszikus mesékkel és állatos ismeretterjesztő könyvek (Beatrixnek)

Az információkat erről a bodiskriszta-subscribe@googlegroups.com csoportról küldöm, ha valaki erre ír levelet, akkor regisztrálom, várom a támogatók és érdeklődők jelentkezését itt. Vagyis nyugodtam adjátok tovább, hogy aki erre a címre küld egy sima levelet, azt fel tudom venni a csoportba.

Az Irodalmi Centrifuga honlapján lehet olvasni a részleteket és előzményeket.
Az Index-en van video, kisebb-nagyobb pontatlanságokkal, cikk olvasható a hvg.hu-n: Hírek szünet nélkül: Halmozódó hátrányok - Lakástűz Ózdon - Isten újabb adóssága. Ma este héttől beszéltünk a Klub rádióban Orosz József műsorában 7-től.

Szily Sári-t kell hívni, ott gyűjtünk cuccokat, de bútorok nem férnek el, viszont aki abban akar segíteni, vagy esetleg tud szállítani, ilyesmi, az is írja meg. Sári száma: 06202194647.

Számlaszám: Barna Mária és családja
Raiffeisen: 12046119-00307590-00100003


Linkek a témában


Bódis kriszta szakmai beszámolója a hétesi modellprogramról 2007-ből
Bódis kriszta hétesi naplója a 2007-es táborról
Gyűjtés a Hétes telepi karácsonyra
Karácsony a Hétes telepen
Barnáék háza leégett
a pillanatnyi helyzetről

Érdemes együtt látni ítélkezés és indulatok nélkül látni a cigány írónők érzéseit, élethelyzetét, megoldásait.

Írónők:
Tandari Éva
Szécsi Magda
Olvasóteátrum

Ajánljuk még a 'cigányság', 'hétes', 'szolidaritás', 'Tandari Éva', 'Szécsi Magda', 'Bódis Kriszta' címkéket, ahol az egyes alkotókról és témákról még több anyagot találnak.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Krisztina (szegről-végről kollégák voltunk-vagyunk)!
Örülök, hogy jut ereje odafigyelni és cselekedni. A februári bejegyzés óta nem láttam, vagy csak nem találtam jelzést a fejleményekről. Magam az egyszeri segítségen túlmenni (most) nem tudok, ezért nem is nyomulok, de remélem nem apad el a segítség.
Marosi György