2009. február 8., vasárnap

Karácsony a Hétes telepen

"Kedves Barátaim!
Köszönöm, hogy adományaitokkal és támogatásotokkal lehetővé tettétek, hogy a Hétes-telepen megünnepelhessük a karácsonyt. Négy disznót vettünk és vágtunk, ebből 70 család kapott húst, mellé krumplit, karácsonyi édességet. Közösen főztünk karácsonyi vacsorát a telep közepén üstben..." - Bódis Kriszta beszámolója a Hétes telepi karácsonyról Maly Róbert képeivel.


Rettenetes hideg volt, én sem öltöztem túl, és sokan meleg ruha híján nem tudtak kijönni, vagy hosszabb ideig maradni, de mindenki megkóstolta a Pongó Iván, Cuki, Barna Mari vezetésével főzött ételt. A Pannonosok sáljait a gyerekeknek adtam. "Kriszta néni csinálja már úgy meg nekem, ahogy magának van, ennek a csepp gyerekenek is." Bugyoláltam őket a sálba. "Jaj de jó meleg, mondták és a leves is átmelegített minket. Az én Zsuzsim szandálba, mezitláb didergett, és amikor beküldtem, hogy vegyen fel valamit, az anyukája csizmájában jött ki. János hozott ki zenét, nagy nehezen szereztünk hosszabbítót, táncoltunk, énekeltünk, csillagszórót gyújtottunk, de amikor besötétedett, a világítást sokáig egy másik tábortűzzel oldottuk meg, mert vagy zene, vagy fény. Aztán Gyuszi kicsavarta a szobájukban az egyetlen villanykörtét, és azzal világítottunk.
E cikkben Maly Róbert operatőr (önkéntes kollégám) fotói láthatóak az alkalomról.



A Budai család konyhájában készítettük elő az osztást és a főzést. Budai Mária (két keresztlányom édesanyja, hat gyerekes anyuka látható a képen, ahogy kommandíroz bennüneket. Férjével Barnával két éve sikerült végre kiköltözniük a (közeli) Hétes telepről, de rokonaik és ott maradt szüleik miatt az a második otthonuk. Barna máig hétesinek vallja magát. Azt, hogy honnan indultak, az Isten adóssága című filmemben láthatjátok.



Én kissé fáradtan, Mari elemében, íme a konyhai különítmény fényképezkedő része. Rokonok, és a család Barnáék udvarában.



Hermin, Arany és az én szorgos kezem alatt krumpli pucolódik a gulyásba.



Barna nagyon büszke a konyhájukra, ő építette át és saját kezüleg festette, burkolta. Büszke volt a dolgos nőkre is. Ő a disznóvágásban jeleskedett, és már kész csomagokkal várt minket.







Lányok répával. Vagyis balról Kinga, remek táncos, középen hajol Dettus, az első nyári tábor kiváló önkéntese, szociológus, de már átcsábult a filmszakmába, és én. A közös konyhai sürgölődés hangulata.



Hermina Barna testvére, amikor megismertem negyven kilós asszonyként küzdött a romos házában a lakhatatlan körülményekkel, a füstölő kályhával, omló vakolattal, és a éhes, fázó gyerekeivel. A Budai család azonban összetart, igyekeznek minden testvérnek segíteni, amikor nekik adunk, vagy amikor nekik van mindig adnak a többieknek is. Jó nagy a család, száz ember biztosan. Az unokatestvér, sógor, meny stb. is testvérnek számít.



Cuki kóstolja az ételt, ő vezényelte a főzést, aztán nyelte a leveste, sokat dolgozott, hozta az üstöt, a fát, aztán a főszakács feladatait már Pongó Iván látta el.


Mindenkinek jutott.



Gergő, Gyuszi, Joda, kamaszok, akik lelkes résztvevői voltak a nyári hétesi alkotó tábornak is, amit gyakorlatilag a fa állítás helyszínén szoktunk bonyolítani a telep közepén. 



Nincs közvilágítás a telepen. Gyula kicsavarta a villanykörtéjüket és felszerelték erre a falra. Lássuk, mit eszünk.



A távolabbi az üst fénye, Barna rakott egy másik tüzet, melegedni és hogy a főszakács lásson valamit.



Volt viháncolás, mulattunk.



Karácsony

















320 ezer FT gyűlt össze. Ebből négy disznót tudtunk venni, a disznók szállításának kötségeit és a szakértő hentes munkáját is ki tudtuk fizetni, ez 220 ezer Ft-ba került. 75 családnak készítettünk a húsból csomagot, amihez vásároltunk családonként öt kiló krumplit. A karácsonyi közös vacsorához vásároltunk 15 kg vegyes zöldséget, pirospaprikát, sót, vegetát, köményt stb. Vettünk 25 kg kenyeret, 60 db műanyag levesestányért, kanalat és poharat, 30 liter üdítőt, egy rekesz sört, három üveg pálinkát, csillagszórót, valamint szemetes zsákot. Ez  került 47.683 Ft-ba. A maradék 50 ezer Ft-ot -engedelmetekkel- a hétesi nyári programokra félreteszem, így is sokan jelezték már hogy szívesen támogatnák azt is. A csomagok mellett egyébként a többi adományt is szétosztottuk, a Pannon GSM sáljait, néhány családnak jutott ruha is, amit folyamatosan gyűjtök és itt jegyzem meg, hogy ha valaki raktározásban tud segíteni, szóljon. Szétosztottam a Dimenzió Egészségpénztár édességeit és könyvadományait, a Krúdy Gyula Általános iskola diákjainak jókívánság díszeit, szaloncukrait és csokoládéit, és édesanyám mézeskalács süteményeit és befőtteit.

Köszönet az adományozóknak, az érkezés sorrendjében:
a családomnak és a barátaimnak
Horváth Áronnak és barátainak
Koródi Krisztinának és barátainak
Fülöp Miklósnak és barátainak
Pikó Andrásnak
Vajda Évának
Lovas Nagy Annának
Ledényi Beának
Herczog Máriának
Kricsfalvi Péternek
Gál Erikának
Pilling Jánosnak
Troják Csabának
Biró Andrásnak
Csapó Idának Kikelet 21 Szellemi Műhely
Monspart Évának és Ungváry Rudolfnak
Gervai Juditnak
Szigeti Máténak
Lehoczky Boldizsárnénak
Dr Hunyady Györgynek
Bán Mariann Piroskának
Álomfogó Alapítványnak
Kálmán György és Weisz Juliának
Barát Erzsébetnek
Valachi Annának és Horváth Dávidnak
Schleiher Nórának
Matern Évának
dr. Tóth Tibornénak
Tardos Károlynak és Csontos Erikának
Jánosi Dórának és családjának


Nincsenek megjegyzések: