2008. augusztus 12., kedd

Szécsi Magda: Rosszkedvű töprengés a szegénységről 33 pontban - első rész

"Hidd el, a félművelt emberek is egészen tudnak éhezni..." - írja Szécsi Magda, akitől itt a 33 pontból az első 15-öt olvashatják. A következő résszel augusztus 18-án jelentkezünk.

Szécsi Magda: Rosszkedvű töprengés a szegénységről

1. Ott, ahol egy kormány folyton jólétet és békét ígér: háború van!

2. A szegényeknek a temetőig mindig rövidebb az út, mint a kórházig...3. Évek, évtizedek óta korgó gyomorral nézni (a vágykeltő) tévéreklámokat nem csak szemérmetlenségnek tűnik, de bűnnek is! (A legtöbb tévéreklám még teli gyomorral is büntetendőnek látszik!!)

4. Az éhezés térdre kényszerítéséhez kevés az imádság...5. A szegénység fárasztó! A szegénység beszűkíti a képzeletet! A szegénység megroppant csigolyák halma! A szegénység, törvényen belüli tömeggyilkosság, amiért soha nem vontak még felelősségre senkit! A szegénység lassan ölő, halálos méreg, amit egyes politikai körök kotyvasztanak régi receptek alapján! (No, lám! Mi választjuk meg saját gyilkosainkat…)

6. Az éhséglázadás mint egy zenemű vége: húrfeszítésre, húrpattintás...

7. Amikor azt állítják sötétagyú hordószónokok, hogy a szegények egyedül (csakis egyedül ők) tehetnek saját nyomorúságukról, elkeseredek ekkora rosszindulatú hazugságot hallva, és elborzadva gondolok rá, hogy az ilyen emberek csak magukhoz hasonlót képesek produkálni...8. Hidd el, a félművelt emberek is egészen tudnak éhezni...

9. A szegények tekintete mindig árulkodó! Elárulja a jól lakottak vakságát, és a hatalommal bírók alkalmatlanságát...

10. Éjféli SMS: „Jenő, a földműves éhsége a népdallal egyidős, vagy fordítva?!”11. A szegénység növeli az öngyilkossági hajlamot, de csökkenti a világnézeti bizonytalanságot...

12. Ha egy politikus erkölcsileg nem teljes, hogy várhatja el vicsorogva egy éhezőtől, hogy teljes legyen? (Amíg éhezők százezrei szenvednek egy országban, ott egy politikus se szavaljon erkölcsről!!!)

13. Létezik megfogalmazható esztétikai mérce a szegénységben?(...)14. A magyar történelemben ritkán találni boldog, beteljesült pillanatokat! (Hát, akkor miért hiszik, hogy a nyomorban tengődő romák boldogok és kielégültek, ha ugyanazt kellett megélniük, mint a sokat szenvedett magyaroknak?!)

15. Érdekes, hogy a szegény nem cigányokat ösztönös rokonszenv segíti, a szegény cigányokat pedig a tudatosan kifejlesztett rokonszenv. Ez nem baj!, mert a rokonszenv épít, bármilyen is. A baj az, hogy a tudatos rokonszenv kifejlesztése hat-hétszáz évet vesz igénybe, vagy még ennél is többet...

(A következő bekezdéseket augusztus 18-án hétfőn olvashatják.)

Nincsenek megjegyzések: