2009. január 26., hétfő

Rose Tremain: Színarany

„Rose Tremainnek bámulatos képessége, tudása és érzékenysége van arra, hogy egy egzotikus és távoli világot közel hozzon olvasóihoz. Azok közé az írók közé tartozik, akik igencsak mélyre ásnak anyagukban, képes hitelesen megjeleníteni egy százötven évvel ezelőtt játszódó történetet. Kitűnően ábrázol tájakat, hangulatokat, időjárást, összetéveszthetetlen, saját zenéje, markáns egyénisége van.”− írja Forgách András a Színarany című regény kapcsán annak írónőjéről.


Rose Tremain történetében egy keserű, meghasonlott norfolki férfi, egy kemény, határozott nevelőnő, egy öregasszony, egy maori lány, egy kínai halász, egy sikeres, boldognak és elégedettnek tűnő angol házaspár és egy kisfiú útjai keresztezik egymást Új-Zélandon, az 1860-as évek végén. Titkokkal átszőtt meséjükben a maorik, a pākehāk, „a kakaduk”, a kínaiak, a gyerekek és a felnőttek addig hajszolják megveszekedetten, önző módon a maguk boldogságát, míg végérvényesen tönkre nem teszik egymást.

Rose Tremain brit regény- és drámaírónő, legismertebb műve a Restoration (1978), amelyből 1995-ben Változások kora címmel sikeres hollywoodi filmet forgattak.
2008-ban, a The Road Home (Úton hazafelé) című regényéért, amely egy kelet-európai emigráns története, megkapta az Orange-díjat, mint az év legjobb regényírónője. Férjével, Richard Holmes életrajzíróval Norfolkban és Londonban él. Magyarul ez az első megjelent könyve.

„Az Angliából érkező telepeseket kakadunak nevezik, tudta meg Joseph.
Kakadunak? El sem tudta képzelni, miért. Nem is igen tudta felidézni, miféle madár a kakadu.
– Megkapirgálják a talajt, és kiszedik belőle, amit bírnak, rikoltoznak egy kicsit, aztán továbbállnak. Mint a kakadu.
Joseph szeme előtt egy papagáj jelent meg, amelyik szürkén és mogorván álldogál a magokkal felszórt kalitkájában. Azt mondta, ez őrá nem illik. Közölte, ő új életet akar kezdeni az Okuku folyó partján, azt akarja, hogy a földjei pénzt hozzanak, és maradandó dolgokért akar küzdeni.
– Azt jól teszi, Mr. Blackstone – vélték az emberek. – Minden elismerésünk.
Joseph csak azt az egyet nem árulta el, hogy Angliában valami kimondhatatlan szörnyűséget követett el.”

A 420 oldalas regény 2008 novemberében jelent meg a Park kiadó gondozásában, keménytáblás védőborítóval, az ára 3200 Ft.

Nincsenek megjegyzések: