2009. január 9., péntek

ICA apró örömei: 2009. január 9 - 16.

A héten Bán Zsófia új kötetét mutatják be az Írók Boltjában, Gergely Ágnessel beszélget Báthori Csaba a Ráday Képesházban, s a Karen Blixenről szóló kiállításhoz kapcsolódva Nádas Péter beszél az írónőről a PIM-ben - hogy csak néhányat emeljünk ki a lehetőségek közül.


Január 9. péntek


18.00
Újlipótvárosi esték
Újlipótvárosi Klub-Galéria (Bp, XIII., Tátra u. 20/B)


Balla Zsófia, Balázs Attila, Dragomán György, Szepes Erika és Zoltán Gábor estje. Moderál: Polgár Ernő.

19.00
Bérháztörténetek és SzolóDuó Táncfesztivál
MU Színház (Bp, XI., Körösy József u. 17.)


Ebben a hónapban öt alkalommal – január 9-én, 23-án, 25-én, 27-én és 29-én - láthatják a Szputnyik Hajózási Társaság – Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet – Labor előadásában Bodó Viktor rendezését, a Bérháztörténeteket.
E napon indul a MU Színházban a SzólóDuó 2009 - „X. nyílt pályázati rendszerrel működő nemzetközi táncfesztivál” versenyprogramja is este nyolctól.
A versenyprogram koreográfusai és előadói: Anna Kruk (PL), Berger Gyula (H), Botár Katalin (H), Brian Tjon Tjauw Liem (NL), Elodie Sicard (FR), Gaurean Ottilia (H), Jobbágy Bernadett (H), Lucie Charouzová (CZ), Nemeskéri Juli (H), Olga Szypulska (PL), Ondřej Krejčí (CZ), Pavla Vařáková (CZ), Simkó Beatrix (H), Szabó Ildikó (H), Szamosi Judit (H).
Az est meghívott vendége: Anna Piotrowska (PL)Január 10. szombat


19.00
Ex Libris
Merlin Színház (Bp, V., Gerlóczy u. 4.)


Ma még látható az Ex Libris, az Élőkép Társulat és a MOME vizuális kommunikáció tanszék diákjainak helyszínspecifikus élő kiállítása a MERLIN padlásterében.
Az előadás 2009. január 6., 7., 9. és 10-én este héttől szerepel a Merlin padlásán, előzetes regisztráció és meleg öltözék ajánlott, az előadás ingyenes, de az adományokkal a produkciót támogatják.

20.00
SzolóDuó Táncfesztivál versenyprogram
MU Színház (Bp, XI., Körösy József u. 17.)


A versenyprogram koreográfusai és előadói: Aleksandra Dziurosz (PL), Alicja Hoppel (PL), Arany Virág (H), Barbara Bujakowska (PL), Berkes Mirjam Anna (H), Copek Péter Ferenc (H), Daniela Hernández Faith (H –MX-SPA), Efrat Levy (IL-NL), Fülöp Ágnes (H), Justyna Kalbarczyk (PL), Markéta Kuttnerová (CZ), Monika Častková (CZ), Veronika Miklová (CZ).
Az est meghívott vendégei: Bacskai Ildikó és Bajári Levente (H)


Január 11. vasárnap


20.00
SzólóDuó 2009 – Nemzetközi Tánc Fesztivál
MU Színház (Bp, XI., Körösy József u. 17.)


A versenyprogram koreográfusai és előadói: Fejes Kitty (H), Grecsó Zoltán (H), Helena Šťávová (CZ), Jobbágy Bernadett (H), Josefina Lindvall (SVE), Kaprinyák Renáta (H), Lydie Pire (BE), Nemeskéri Juli (H), Marie Janečková (CZ), Merel Roozen (NL), Mor Shani (IL), Pawel Malicki (PL), Ron Amit (IL), Torda Kata (H).
Az est meghívott vendége: Bruno Isakovic (CRO-NL).


Január 12. hétfő


19:00
Spidron Műhely: Don Juan
Merlin Színház (Bp, V., Gerlóczy u. 4.)


A Spidronműhely új bemutatója ~ Don Juan, ugyanaz - egészen máshogyan a szenvedélyek hálójáról egy furcsa állványrendszerrel felszabott térben.
Fotómontázs a készülő előadásról itt


19.00
Ágens: Édes szívem, ribanc vagy!
Bárka Színház (1082 Budapest, Üllői út 82.)


Jegyinformáció: jegy@barka.hu, 303 6505

"Érzem, egy állatot akarsz, ösztönt, vadságot, megvallást, kívánalmat, szenvedélyt, szagot.
Hát itt van, szagolj te is, ne érj hozzám. Vágyakozz."


Könyörtelen érzékiséggel ábrázolt szerelmi misztérium, szöveggé váló nemi aktusok sora a háttérben feszülő emberi történetek sejtetésével, szexuális aktusokból kiinduló, vagy oda érkező történetek, testből kifakadó versek mozgásművészetbe öltöztetve. Röviden valahogy így fogalmazható meg, hogy mit is várhat a néző a Bárka új bemutatójától. A szeptembertől hivatalosan is a színház kötelékében dolgozó Gergye Krisztián, napjaink kortárs táncszínházának egyik legeredetibb alkotója ezúttal rendezőként mutatkozik be. A darab szövegét Ágens legújabb verseskötetének [Kúrós versek] anyagából állította össze, de az előadás két része a szöveghez való viszony tekintetében is eltér egymástól: amíg az első felvonás a versekből kialakított párbeszédekre, vagyis a verbalitásra épül, addig a második felvonásban fokozatosan a testi és fizikai jelenlét válik hangsúlyossá. „Egyre inkább kifogy a szó, elfogy a dráma szövete, dadog a mondat – írja Gergye. – A megfogalmazhatóság gyökeréig próbálunk visszamenni, ahol már nincs verbális kényszer, ahol cselekedni kell, mozdulni, tenni. Ahol a szó visszakapja eredeti értelmét, és szimbólummá válik. Ahol elérjük a beteljesültség pillanatnyi orgazmusát, a megszólalás előtti állapotot. És ez a pont, ahonnan újra teremtődhet a vágy.”


Január 13. kedd


19:00
Metafora-estek: Tigrisláz - Gergely Ágnessel Báthori Csaba beszélget
Képesház Galéria (Budapest, IX. Ráday u. 25.)


Van-e értelme a formahű fordításnak? Hány fordítás összessége közelít meg egy zseniális eredetit? Folytatható-e a nagy magyar műfordítói hagyomány napjainkban? Hatottak-e és hatnak-e idegen költők az anyanyelvű költészetre? Ki alkalmas versfordítónak? Estünkön két többkötetes műfordító beszélget a műfordítás lehetetlenségéről és lehetőségéről.

Gergely Ágnes 1933-ban született Gyomaendrődön, Kossuth-díjas költő, író, jeles műfordító, aki többek közt William Blake, Dylan Thomas, Akutagava, Edgar Lee Masters, Yeats, Auden és más költők verseit és prózáját fordította magyarra (Yeatsről külön könyvet írt). Lélekvesztő címen 1986-ban közölte válogatott műfordításait. Nemrégiben jelent meg Tigrisláz című, műfordításokat és műhelytanulmányokat tartalmazó kötete, melyről ICA blogján Sándor Beától olvashattak recenziót.

Báthori Csaba 1956-ban született Mohácson. Tizennégy műfordításkötete jelent meg. Goethe Faustját, Rilke leveleit és verseit, valamint Beckett, Hölderlin, Ted Hughes műveit fordította magyarra, József Attila verseit pedig németre. A Scolar kiadó világirodalmi sorozatának társszerkesztője.


20:00
SzolóDuó Táncfesztivál Gálaest
Millenáris Teátrum (Bp, II., Fény u. 22.)


A versenyprogram „legjobbjai” a szakmai zsűri és a közönség döntése alapján.
Az est sztárvendége: Horváth Csaba és Dresch Mihály "Flamingó" c. előadásával.

20.00
Ágens: Ira
MU Színház (Bp, XI., Körösy József u. 17.)


Hogyha nem hozod ki magadból, azt, ami benned lakozik, az, ami benned marad, tönkre fog téged tenni." - Tamás apostol apokrif evangéliuma
'A düh félrevezet, és függőséget okoz. Önpusztító effektusokkal él. Aljas eszközökhöz nyúl, hogy igazolja magát. Uralkodik és pusztítani akar. A testetlen düh befelé pusztít, a testet öltött, kifelé.' Ágens
A darab 13-án és 14-én látható.


Január 14. szerda


19.00
Bódis filmklub
Nyitott Műhely (Bp, XII., Ráth György u. 4.)


Folytatódik a Bódis retrospektív film klub: beszélgetéssel és a Rabszolgavásár I. részével találkozhat az ide látogató; a film a prostitúcióról és az emberkereskedelemről szól.Január 15. csütörtök


16.00
Bán Zsófia: Próbacsomagolás - könyvbemutató
Írók boltja (Bp, VI., Andrássy u. 45.)


Aki bemutatja: Forgách András.
"Fellépnek" még: Marianne Faithfull és Marlene Dietrich.

18:00
Találkozások
Chabad Kulturális Központ (Bp, V., Károly körút 20.)


Ladik Katalin, Tábor Ádám, Kapecz Zsuzsa, Bán Zsófia, Polgár Ernő, Oberlander Baruch és Köves Slomó beszélgetése.

19.00
Samuel Beckett rövid színművei
Szkéné Színház (Bp, XI., Műegyetem rakpart 3.)


A Tünet Együttessel ezúttal Simon Balázs vendégrendező dolgozott. A munka gyümölcse: Samuel Beckett rövid színművei Magyarországon most először színpadon Katasztrófa maraton címmel, január 14-17-ig 19.00 órától, a Szkéné Színházban.


Január 16. péntek


18:00
Valójában Ő maga a történet - Karen Blixenről
PIM (Bp, V., Károlyi Mihály utca 16.)


A Karen Blixen-kiállításhoz kapcsolódó programon Nádas Péter Karen Blixen dán írónőről beszélget Németh Gáborral a PIM és a Dán Kulturális Intézet közös rendezvényén.

20.00
Ágens és a Természetes Vészek Kollektíva: IPSUM - önmagadat
MU Színház (Budapest, XI., Kőrösy József u. 17.)


Jegyelővétel, foglalás: MU Színház 466-46-27, 209-4014, a drabot 16-án és 17-én játszák.

'Rendkívül erős ingerekkel stimuláló konyhai teremtés- és elveszéslaboratórium... lefegyverző látványvilágú, játékost és nézőt végletekig próbára tevő színházi esemény!' Halász Tamás - Asztmások és epilepsziások kerüljék!

Alkotók: Ágens, Árvai György, Imre Zoltán, Szűcs Edit
Munkatársak: Bernáth György, Lenz Tünde, Szirtes Attila

'Nőstény Cipollánk, aki időnként oxigénmaszkból szippantott egyet, majd alámerült egy tál hideg vízben, amúgy is gondoskodott arról, hogy erős idegzetűeknek és erős gyomrúaknak készült nyersanyagaiból képzőművészeti alkotásokat maszatoljon vagy csepegtessen kivetített tükörasztalaira, egy-egy spontán orgazmus és ezerforrású imádságok kíséretében.' (Göbölyös N. László: Ágens fojtogató színháza, 2008.03.17., klubhalo.hu)

Nincsenek megjegyzések: