2009. április 4., szombat

Kati Marton: Titkos hatalom

Hasonló szellemű könyv ritkán kerül a kezünkbe.
Amelyikből az a hit és tudás árad, hogy a nők a legtermészetesebb módon illeszkednek a férfiak életébe, örvénylik körül, sodorják el, és élik túl utódaikban atyjukat, férjeiket, fiaikat, elnökeiket. Megnyilvánul a titkos hatalom, a férfiak által reprezentált erő láthatatlan komplementere. Az emberteremtés ereje, a létfenntartás hatalma. - Gordon Agáta Kati Marton könyvéről.


Edith, Eleanor, Bess, Jacqueline,
Lady Bird, Pat, Betty, Rosalynn,
Nancy, Barbara, Hillary,
Laura és Michelle…

Ez a kis mondóka női nevekből áll, a világ legjelentősebb női szerepét hordozták ezeknek a neveknek a viselői, amerikai asszonyok. Elnökfeleségek. Az elnök felesége politikai közéleti csúcsintézmény. Nem a választók döntenek a személyéről, mégis elismerik a kompetenciáját és nélkülözhetetlenségét.
Az amerikai elnököt arra választják, hogy vezessen egy a világhatalmat, és ezt teljes emberként tegye. Egy teljes értékű nővel együtt. Családként, mentális egységként, amelyre ugyanolyan fontos figyelnie az Elnöknek, mint a globális összefüggésekre vagy a speciális férfi igényekre.
Ahogy Vonnegut elképzeli az egymást kiegészítő értékű szellemi kapcsolatot egy férfi és egy nő között: ami nem egyszerűen megkettőzi a szellemi potenciált, hanem meghatványozza.

Nem lesz senkiből véletlenül Elnökné, ezt csakis teljes elkötelezettséggel végzett rengeteg munka árán lehet elérni. Az elnöki pár a nemzet kollektív tudatának megjelenései formája. Elég komplikált modell, amely pontosan és állandóan jelzi, hogy érzik magukat a férfiak és a nők a kapcsolatukban, a hazájukban, és a világban.
Mentális barométer az elnöki pár, és projekciós felület. Mintaként tekintik a családok, elhatárolódnak és együtt éreznek, osztoznak egymás sorsában. Nonstop szolgálat, csúcsmodell, amelynek a lépései behatároltabbak, mint egy klasszikus baletté.

Hasonló szellemű könyv ritkán kerül a kezünkbe.
Amelyikből az a hit és tudás árad, hogy a nők a legtermészetesebb módon illeszkednek a férfiak életébe, örvénylik körül, sodorják el, és élik túl utódaikban atyjukat, férjeiket, fiaikat, elnökeiket. Megnyilvánul a titkos hatalom, a férfiak által reprezentált erő láthatatlan komplementere. Az emberteremtés ereje, a létfenntartás hatalma.

Ezt a szemléletet egyszer fedeztem fel honi viszonylatban: Gróf Edelsheim Gyulai Ilona özvegy Horthy Istvánné emlékirataiban, a Becsület és kötelességben. A társadalmi és történelmi női szerep példaértékének és spirituális jelentőségének biztos tudását. Miközben persze a balsors régen tépi, mint nemzetét.

És ahogyan vezeti elmém a magasabb intelligencia, egyszerre olvashattam Kati Marton Titkos Hatalmát Toni Morrison A Kedves című regényével. Amely rabszolga-tudatú nők sorsáról szól, és szintén ismeri az elnökfeleségek titkát. A láthatatlan erőt, az emberteremtés és a teljes elkötelezettség hatalmát.



Kati Marton közelről lát bele az elnöki párok életébe. Magas rangú diplomata feleségeként ugyanaz a szabályrendszer köti és ugyanaz az elhivatottság és tudatosság vezeti, mint jelentős újságírói és írói karriert felépítő nőként. A könyve lenyűgöző olvasmány, rengeteg apró részletéből valóban megpillantjuk az elnöki párok karakterét, érzelmi dinamikáját, a kapcsolatok személyességét. Látjuk fizikai állapotukat, munkabírásukat, betegségeiket, halljuk, kit gyanúsítottak leszbikussággal és hogyan lehet elviselni a házasságtörést, megtudjuk, milyen szereket használtak és mennyire izolálódtak, hogy viselték a kudarcot és mennyire osztoztak népük sorsában. Mennyekben kötetett párkapcsolatuk érzelmi klímája hogyan felelt meg sokmillió amerikai közérzetének.
Pontos tükröt tart az amerikaiak elé, amelyben sok szinten értelmezhetik a sorsukat, a nők és férfiak új szövetségét és közösségi szerepét. Igazi élmény volt belenézni ebbe a tükörbe, és megismerni küldetésének szépségét.

Edith, Eleanor, Bess, Jacqueline,
Lady Bird, Pat, Betty, Rosalynn,
Nancy, Barbara, Hillary,
Laura és Michelle…
Ez a kis mondóka női nevekből áll, akik eljátszották ugyanazt a szerepet, amelyet minden feleség a világon, a titkos hatalom szerepét. Wilson, Roosevelt, Truman, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush, Clinton, Bush, Obama feleségét alakították a XX. Század színpadán.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ma kaptam meg a karácsonhyi ajándékomat:kivételesen megállapodás alapján,a Jézuska 1-1 könyvet/fő hoza fa alá.
Ennél csodálatosabb ajándékra nem számithattam volna.
Egy óriási hibája van MIÉRT CSAK MOST JELENT MEG !
Mi mindenről lekésünk. Pl.a"kor"jellemzését a középiskolákban,hitelesebb,méltatásban
kban senki nem tolmácsolhatná.de minden pótolható!!!! Köszönjük