2009. április 28., kedd

Contact with Yourself - Élj harmóniában!

'Az foglalkoztatott, miért és hogyan hajlamosak az emberek megspórolni az önmagukkal való szembenézést. Milyen menekülési stratégiákat dolgoznak ki ahelyett, hogy elvégeznék azt az olykor nehéz és fájdalmas önismereti munkát, mely elvezethetné őket az önmagukkal – és így a másokkal – való kiegyensúlyozott kapcsolathoz. A kiállítás azonban nem vádaskodni kíván. Hanem felmutatni azt a semmihez sem fogható katartikus élményt, melyet az önmagunkkal való bátor, tiszta és hazugságoktól mentes szembenézés, a tisztánlátáson alapuló harmonikus lét jelent. - A Stúdió Galéria tisztelettel meghívja a Contact with Yourself / Élj harmóniában című kiállítás megnyitójára 2009. április 29-én 19-órára! A programhoz a kiállításon és vetítésen túl önismereti könyvek bemutatása és csoportos önismereti játék is kapcsolódik.


A Stúdió Galéria tisztelettel meghívja a
Contact with Yourself / Élj harmóniában
című kiállítás megnyitójára!


Kiállító művészek: Ravasz András, Guido van der Werve
Kurátor: Stepanović Tijana
Megnyitó: 2009. április 29, 19.00

A megnyitóhoz kapcsolódóan 18 órától egyórás videóvetítés lesz látható.
NEIGHBOURS (A vetítés kurátora Arjon Dunnewind, az Impakt Fesztivál - Utrecht - igazgatója)

A kiállítás megtekinthető 2009 május 15-ig,
kedden, csütörtökön, pénteken 10.00 –18.00, szerdán 12.00-20.00 és szombaton 12.00- 16.00 között.

A Kiállítás a Mondriaan Foundation támogatásával jött létre (www.mondriaanfoundation.nl)

Ez a program a `Nincs Lehetetlen - Holland Kultfeszt` része. További információ és a fesztivál részletes programja elérhető itt:
www.nlfestival.hu

Együttműködő partner: Impakt Fesztivál (www.impakt.nl)

Köszönet: Nyitott Könyvműhely Kiadó (www.nyitottkonyv.hu)

Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

Bp, 1077 Rottenbiller u. 35

studio@c3.hu

www.studio.c3.hu
Contact with Yourself / Élj harmóniában


Stúdió Galéria (1077, Rottenbiller u. 35, www.studio.c3.hu)
2009. április 30 – május 15.
Kiállító művészek: Ravasz András, Guido van der Werve
Kurátor: Stepanović Tijana

Megnyitó program:
2009. április 29, 18 órától videovetítés: NEIGHBOURS (81 perc), majd megnyitó
A vetítés kurátora: Arjon Dunnewind, az Impakt Fesztivál (Utrecht) igazgatója
www.impakt.nl

A Contact with Yourself / Élj harmóniában című kiállítás középpontjában az önmagunkkal való minőségi kapcsolat, ha tetszik, az elmélyült önismeret áll. Az elmúlt évtizedek képzőművészeti gyakorlatában a társadalmi kérdések háttérbe szorították az egyéni lét problémáit, úgy tűnik azonban, ismét egyre nagyobb az igény arra, hogy a művészet alapvető egzisztenciális kérdésekkel foglalkozzon. Nem utolsó sorban talán éppen a társadalmi változások hatására.

Kurátorként az foglalkoztatott, miért és hogyan hajlamosak az emberek megspórolni az önmagukkal való szembenézést. Milyen menekülési stratégiákat dolgoznak ki ahelyett, hogy elvégeznék azt az olykor nehéz és fájdalmas önismereti munkát, mely elvezethetné őket az önmagukkal – és így a másokkal – való kiegyensúlyozott kapcsolathoz. A kiállítás azonban nem vádaskodni kíván. Hanem felmutatni azt a semmihez sem fogható katartikus élményt, melyet az önmagunkkal való bátor, tiszta és hazugságoktól mentes szembenézés, a tisztánlátáson alapuló harmonikus lét jelent.

Az NL-Nincs Lehetetlen Holland Kultfeszt keretében megvalósuló Contact with Yourself / Élj harmóniában egy holland és egy magyar művész – Guido van der Werve és Ravasz András – egy-egy rövid, ám annál súlyosabb videomunkáját mutatja be. A kiállítás szándékolt minimalizmusa azt a minden sallangtól való megtisztulást kívánja szimbolizálni, mely nem is olyan könnyű folyamat, mint sokszor gondoljuk. Tökéletes nem az, amihez nincs mit hozzátenni, hanem az, amiből nincs mit elvenni.

Stepanović Tijana


KÖNYVTÁR

A kiállítás látogatóinak – helyben olvasásra – számos önismereti és pszichológiai olvasmány áll rendelkezésére, melyeket a Galéria munkatársaitól kérhetnek el.

IDENTITY
Önismereti társasjáték délutánok a Stúdió Galériában


2-6 fős csoportok jelentkezését várjuk a studio@c3.hu címre.
Időpontok egyéni megbeszélés alapján.
A programot vezeti: Stepanovic Tijana, a Contect with Yourself / Élj harmóniában c. kiállítás kurátora, pszichológus-tréner


A kiállítás az NL-Nincs Lehetetlen Holland Kultfeszt keretében valósul meg (www.nlfestival.hu)
Támogató: Mondriaan Alapítvány (www.mondriaanfoundation.nl)
Együttműködő partner: Impakt Fesztivál (www.impakt.nl)
Köszönet: Nyitott Könyvműhely Kiadó (http://nyitottkonyv.hu)
Szomszédok / Neighbours

Stúdió Galéria (1077, Rottenbiller u. 35, www.studio.c3.hu

2009. április 29, 18 órától videovetítés (81 perc)
A vetítés kurátora: Arjon Dunnewind, az Impakt Fesztivál (Utrecht) igazgatója
www.impakt.nl

A vetítés a Contact with Yourself / Élj harmóniában c. kiállítás kísérő programja
Megnyitó: 2009. április 29, a vetítés után
2009. április 30 – május 15.
Kiállító művészek: Ravasz András, Guido van der Werve
Kurátor: Stepanović Tijana

Hollandiát nyitott és toleráns országnak ismerjük, olyan társadalomnak, mely liberálisan viszonyul a droghasználathoz, az abortuszhoz, valamint az eutanáziához, és megfelelő jogokat biztosít a szexuális és kulturális kisebbségeknek. Pim Fortuyn és Theo van Gogh meggyilkolása azonban beárnyékolta és egyben meg is kérdőjelezte ezt a képet. A holland társadalom változóban van, a változás irányáról és hatásairól azonban megoszlanak a vélemények. A bevándorlással és kisebbségi kérdésekkel, az integrációval, valamint az új kulturális és vallási értékekkel kapcsolatos kérdések egyaránt fontos szerepet játszanak ebben a diskurzusban. Vajon hogyan kezelik a „régi” holland állampolgárok társadalmuk új elemeit, és hogyan viszonyulnak az „új” holland állampolgárok a Hollandiáról kialakított képhez?
PROGRAM:

Krumplievők / Anna Lange
(Hollandia 2006, video, 07:00 perc)

Megbélyegezve / Julika Rudelius
(Hollandia 2003, video, 13:17 perc)

Az alvó lány / Corinna Schnitt
(Németország 2001, video, 8:30 perc)

Dordstelaan ellenőrzése az agy teljes békéjéért / Klaas van Gorkum & Iratxe Jaio
(Hollandia, 2004, video, 15:00 perc)

Respekt / Erik van Lieshout
(The Netherlands 2003, video, 8:00 min)

Hamis visszhang nélkül / Wendelien van Oldenborgh
(The Netherlands 2008, video, 30:00 min)

Iratxe Jaio Baszkföldön született, jelenleg Hollandiában élő művész. Klaas van Gorkum holland származású, ám fiatalságának nagy részét Afrikában töltötte. Együttműködésük egyfajta nyomozás az egyéni és kollektív identitás konfliktusáról. Elsősorban dokumentarista eszközöket használnak az emberek társadalmi, kulturális valamint fizikai környezetükhöz fűződő viszonyának bemutatására.

Anna Lange multimédia művész, a hertogenboschi Academy for Visual Arts-on, illetve az amszterdami Sandberg Intézetben tanult. Három rövid némafilmet készített Super 8-as technikával, mielőtt hanggal kezdett dolgozni. A 35 mm-es filmre készített Moons Dark (2007) volt az első hangosfilm-projektje.

Julika Rudelius jelenleg Amszterdamban él. A hamburgi the Hochschule für Bildende Künste-n, és az amszterdami Gerrit-Rietveld Academyn végezte tanulmányait, részt vett a Rijksakademie programjában. Munkáiban a különböző társadalmi viselkedés mintákkal, valamint a fizikai és verbális kommunikációval foglalkozik, különös tekintettel arra a folyamatra, ahogyan ezek a faktorok hozzájárulnak a társadalmi hierarchia megalkotásához és reprodukciójához.

Corinna Schnitt művészi gyakorlatát a faszobrászat tanulmányozásával kezdte, majd az offenbachi Hochschule für Gestaltung-on és a düsseldorfi Art Academyn tanult. Kísérleti rövidfilm sorozatában a mindennapi események abszurditását hangsúlyozza végtelenített loop-ok használatával.

Erik van Lieshout a hertogenboschi Academy for Art and Design-on, illetve a haarlem-i Ateliers ’63-ben tanult. Munkáit többek között a 4. Berlini Kortárs Művészeti Biennálén (2006), a Gwangju Biennálén (2006), illetve a Sjarjah-i Biennálén (Dubai, 2004), valamint az Oberhauseni Rövidfilm Fesztiválon is kiállították.

Wendelien van Oldenborgh Rotterdamban született. Diplomáját a londoni Goldsmith College-en szerezte, munkáit a Van Abbemuseum és a MuHKA is kiállította. Van Oldenborgh filmjei általában valamilyen egyedi (köztéri) környezetben vizsgálják az egyének közti kommunikációt és interakciókat.

A kiállítás és a vetítés az NL-Nincs Lehetetlen Holland Kultfeszt keretében valósul meg (www.nlfestival.hu).
Támogató: Mondriaan Alapítvány (www.mondriaanfoundation.nl).
IDENTITY
Önismereti társasjáték délutánok a Stúdió Galériában


2-6 fős csoportok jelentkezését várjuk a studio@c3.hucímre
Időpontok egyéni megbeszélés alapján
A programot vezeti: Stepanovic Tijana, a Contact with Yourself / Élj harmóniában c. kiállítás kurátora, pszichológus-tréner


„Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más.
Miért féljek hát fölfedezni, ki vagyok?”
SzophoklészAz IDENTITY az önismeret fejlesztését segítő játék. Arra sarkall, hogy pillantsunk rá még ismeretlen területeinkre és gyűjtsünk újabb puzzle-darabokat személyiségünk – és ezzel sorsunk – nagy kirakós játékához. Eközben, mintegy mellesleg, bővül pszichológiai tudásunk és erősödik kommunikációs kultúránk, érzelmi intelligenciánk és empátiánk.

A játék segítségére van a résztvevőknek abban, hogy örömátélő képességeiket újrateremtsék, ismét úgy tudjanak örülni, mint a gyerekek, azáltal, hogy képesek öncélúan és haszon nélkül tevékenykedni, magáért a tevékenység öröméért. Az IDENTITY hozzásegít vágyaink megfogalmazásához, céljaink eléréséhez, életfeladataink megtalálásához. A másokhoz való viszonyunk és mások hozzánk való viszonyának tudatosításához, az önbizalom és önértékelés erősítéséhez. A játék továbbá problémamegoldásokra inspirál és a játékostársak visszajelzései értékes segítséget nyújtanak abban, hogy szembesüljünk vakfoltjainkkal, vagyis énük ismeretlen területeivel.

„Az vagyok, aki vagyok. Van egy alapvető, rám jellemző mintázata az érzéseknek, gondolatoknak, kommunikációnak, viselkedésnek. Ez az én stílusom, ez vagyok én, csakis én, senki más. Ez az alapmintázat csakis rám jellemző. Persze sokat változhatok, és változok is az élet fordulataiban, de az alap megmarad. Nem bújhatok ki a bőrömből. Ha elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok, adottságként kezelve az alapmintázatot, és megismerem az énem, jellemem, adottságaim, képességeim által számomra kijelölt mozgásteret, akkor lehetővé válik, hogy éljek vele, betöltsem a számomra kijelölt szabadságtartományt, azaz fejlődjek. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból, legjobban kezeljem magam, tisztában kell lennem az adottságaimmal, képességeimmel, vágyaimmal, céljaimmal, értékeimmel, működési módommal. A játék feladatai segítenek számba venni belső kincseimet.” (Dr. Füzesi Györgyi, pszichológus, a játék szerzője)

További információ: www.identityjatek.hu

A program a Contact with Yourself / Élj harmóniában c. kiállítás kísérő programja
Megnyitó: 2009. április 29, 19.30
2009. április 30 – május 15.
Kiállító művészek: Ravasz András, Guido van der Werve
Kurátor: Stepanović Tijana

A kiállítás a NL-Nincs Lehetetlen Holland Kultfeszt keretében valósul meg (www.nlfestival.hu)
Támogató: Mondriaan Alapítvány (www.mondriaanfoundation.nl)
Együttműködő partner: Impakt Fesztivál (www.impakt.nl)
Köszönet: Nyitott Könyvműhely Kiadó (www.nyitottkonyv.hu)

Nincsenek megjegyzések: