2009. április 24., péntek

Erdős Renée "sikolyai"

Milyen irodalmi minták állnak a mai női alkotók előtt? Lila ködben tapogatózunk? Hol van a női szerzők helye az irodalmi kánonban? Hogyan olvassuk a régi vagy nem is olyan régi könyveiket? Van-e még (vagy már) felfedezni való? Mennyire határozza meg a női szerzők olvasását a hagyományos – férfi – szempont- és elvárás-rendszer? Tényleg giccses locsi-fecsi a női irodalom? Okoskodó nők és kékharisnyák írják? Lektűr? Lányregény? Konyhatündérek csapongó ömlengése? - Olvasóinkat most a Nyitott Műhely vitaestjére invitáljuk.


Erdős Renée "sikolyai"
Nyitott Műhely
Bp. XII., Ráth György u. 4.
Kezdő dátum:
2009-04-28 19:00


Folytatódik a Rózsaszín szemüveg, Kiss Noémi, Menyhért Anna és Radics Viktória kritikai beszélgetéssorozata a női írás hagyományáról. Erdős Renée "sikolyai" című estjük vendége Bán Zoltán András, író, kritikus.

Milyen irodalmi minták állnak a mai női alkotók előtt? Lila ködben tapogatózunk? Hol van a női szerzők helye az irodalmi kánonban? Hogyan olvassuk a régi vagy nem is olyan régi könyveiket? Van-e még (vagy már) felfedezni való? Mennyire határozza meg a női szerzők olvasását a hagyományos – férfi – szempont- és elvárás-rendszer? Tényleg giccses locsi-fecsi a női irodalom? Okoskodó nők és kékharisnyák írják? Lektűr? Lányregény? Konyhatündérek csapongó ömlengése? Leszbikusok félrebeszélése? Unatkozó, macsó szeretőre vágyakozó, házasságtörő feleségek csupán terápiás hasznot hajtó, magánjellegű irományai?

A Rózsaszín szemüveg című sorozatban Kiss Noémi, Menyhért Anna és Radics Viktória megpróbál utánajárni, milyen sajátos és szuverén beszédmódokat alakítottak ki a múlt század alkotónői. Szeretnének új szemszögből közelíteni hozzájuk, megkeresni erényeiket és gyengéiket, vonzó és elrettentő mintákat találni, női irodalmi hagyományt építeni, támaszpontokat keresni saját magunk számára. Leveszik a rózsaszín szemüveget.

A beszélgetés a Szépírók Társasága Könyv utóélete programsorozat része. A belépés díjtalan.


További információk:
Nyitott Műhely

Nincsenek megjegyzések: