2009. április 25., szombat

A Méltóságot Mindenkinek Mozgalom felívása - szolidaritási tüntetés április 27-én

"Szerdán este agyonlőttek egy roma férfit Tiszalökön. Éppen munkába indult. Az eddigi hírek alapján lényegében kizárható, hogy bármilyen személyes indok, üzleti vita, vagy leszámolás állna a háttérben. [...] Jó tizenöt évvel ezelőtt az ausztriai Felsőőrön a cigánytelep bejáratánál csőbomba robbant és több gyereket megölt. Másnap reggel valamennyi osztrák iskolában egyperces felállással emlékeztek meg a tanulók és tanáraik az áldozatul esett roma gyerekekről. Mi sem fordíthatjuk el a fejünket e tragédiákat látva. Osztozunk a hozzátartozók gyászában, az áldozatokat saját halottjainknak tekintjük és követeljük a rendőrségtől, hogy minden eszközével azon legyen, hogy a tetteseket kézre kerítse."
Szerdán este agyonlőttek egy roma férfit Tiszalökön. Éppen munkába indult.
Az eddigi hírek alapján lényegében kizárható, hogy bármilyen személyes indok, üzleti vita, vagy leszámolás állna a háttérben. Ez már a sokadik ilyen merénylet, és eleddig a rendőrség egyetlen tettest sem volt képes elfogni. Vajon mit érezhet ma bárki, lány, vagy fiú, asszony, vagy férfi, fiatal, vagy öreg, aki történetesen romának született? Vajon miként fekszenek le aludni? Miként küldik holnap iskolába a gyerekeiket?

Jó tizenöt évvel ezelőtt az ausztriai Felsőőrön a cigánytelep bejáratánál csőbomba robbant és több gyereket megölt. Másnap reggel valamennyi osztrák iskolában egyperces felállással emlékeztek meg a tanulók és tanáraik az áldozatul esett roma gyerekekről. Mi sem fordíthatjuk el a fejünket e tragédiákat látva. Osztozunk a hozzátartozók gyászában, az áldozatokat saját halottjainknak tekintjük és követeljük a rendőrségtől, hogy minden eszközével azon legyen, hogy a tetteseket kézre kerítse.

Ezért békés megmozdulást szervezünk április 27-én 18 óra és 20 óra között Budapesten, az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székháza előtt, a Róbert Károly krt.-Váci út kereszteződésénél, a Magyar Államkincstár előtti füves területen. Mécsessel, gyertyával rójuk le kegyeletünket az ártatlan áldozatok emlékére.

Nincsenek megjegyzések: