2009. április 16., csütörtök

Londonban, hej... - van lehetőség

Újabb fordulót ír ki helyspecifikus installáció tervezésére és kivitelezésére az Londoni Magyar Kulturális Központ. (Ez ismételt kiírása a pályázatnak, mert a januári felhívásra beérkezett pályaművek között a szakmai zsűri nem talált a pályázati kiírás minden részletének eleget tevő alkotást.) A második fordulóra június 25-ig lehet jelentkezni.


A Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) 2009. január 28-án pályázatot hirdetett helyspecifikus installáció tervezésére és kivitelezésére. A vállalkozó kedvű művészek 2009. március 15-ig jelentkezhettek önálló ötleteikkel. Az LMKK felhívására, melyre Magyarországon élő hivatásos művészek, illetve külföldön élő magyar nemzetiségű művészek pályázhattak, 31 pályamű érkezett be a megadott határidőre. A pályaművek elbírálását brit és magyar szakértőkből álló zsűri végezte.

A szakértő zsűri tagjai: Páldi Lívia, a budapesti Műcsarnok vezetőkurátora, Michaela Crimmin a brit Royal Society of Arts (Királyi Művészeti Társaság) művészeti vezetője, Steierhoffer Eszter, a londoni Royal College of Arts (Királyi Művészeti Egyetem) kurátor szakán végzett kortárs képzőművészeti kurátor és Dr Takács Ildikó Katalin, az LMKK igazgatója.

Bár a pályázatok között számos érdekes ötlet volt, a szakmai zsűri az első fordulóban a beérkezett 31 pályaműből nem talált a pályázati kiírás minden részletének (főleg térspecifikussági szempontból) eleget tevő alkotást. Dr Takács Ildikó magyarázatként hozzátette: fontos lenne, hogy a pályázók a hely adottságai mellett a hely szellemét, a két ország közötti kapcsolódási pontokat illetve a mai kor kihívásait is szem előtt tartva készítsék el pályázatukat. Az LMKK újabb fordulót ír ki 2009. június 25-ei határidővel.

A pályázati feltételek hasonlóak a korábban meghirdetetthez: Egy alkotó több, de legfeljebb három munkával nevezhet. Az alkotók csak eredeti, saját és a kiírás feltételeinek megfelelő, a helyszínen megvalósítható tervvel jelentkezhetnek. Részleteket az érdeklődők az LMKK honlapján találhatnak: www.hungary.org.uk

Az LMKK célja, hogy magyar kortárs képzőművészek számára londoni bemutatkozási lehetőséget biztosítson, ezzel is teret adva hosszú távú kapcsolatok és együttműködési lehetőségek kiépítésére az angol művészeti élet szereplőivel.

Nincsenek megjegyzések: