2009. március 26., csütörtök

ICA 2008. évi beszámolója

Pénzügyileg is sikeres évet tud maga mögött az irodalmi Centrifuga Alapítvány - a 2008-ban elnyert támogatásokról, a 2007-ben elnyert támogatások felhasználásáról, valamint az Interkulturális és Irodalmi Centrifuga Alapítvány 2008-ban végzett tevékenységéről szóló közhasznúsági jelentésünk szöveges részét olvashatják cikkünkben.


A KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ


Pénzügyi tevékenységünk: INTERKULTURÁLIS ÉS IRODALMI CENTRIFUGA ALAPÍTVÁNY (TOVÁBBIAKBAN ICA) 2006 decemberében alakult, 2007 volt az első működési évünk, 2008 a második. Pénzügyileg sikeres második évet zártunk.

2007-ben kapott támogatások 2008 évi megvalósításra ill. elszámolásra: /2 850 ezer Ft/

NKA Erdős Virág színdarab - 850 ezer Ft
Erdős Virág Mara halála c. darabját a Kolibri pincében mutatták be, Felhőfi- Kiss László rendezésében. A pályázati összeget a darab szereplői, szerzője és rendezője kifizetéseire használtuk fel.
Maszre Centrifuga estek - 2000 ezer Ft
Fő tevékenységünk, az Irodalmi Centrifuga estek szerkesztését és vezetését díjaztuk.2008. évben elnyert támogatások:

NKA - Bódis Kriszta Hétes Tábor - 2.000.000 - 2008-ban megvalósult
SZMM - utófinanszírozás Hétes Tábor - 1.000.000 - 2008-ban megvalósult
NKA - Irodalmi Centrifuga programsorozatra - 400.000 - folyamatban
Maszre - Centrifuga színkör megvalósítására - 1.000.000 - folyamatban
Maszre - Centrifuga élőfolyóirat-honlapra - 3.000.000 - folyamatban

Adományok:
2008. évben meghirdetett adománygyűjtés során befolyt összegek, melyet nagyrészt a Hétes-Karácsony megszervezésére fordítottuk, egy részét pedig működési költségekre használtuk fel. 275.000

2008 évben a közhasznú szervezet egyéb irodalmi és művészeti (közhasznú) tevékenysége keretében nyújtott szolgáltatásaiból befolyt összegek: 680 ezer Ft
Ezek részletezése:
Civil Művek: 420 ezer Ft
Jászberényi Városi Kincstár: 70 ezer Ft
SINOSZ: 30 ezer Ft
Szépírók Társasága Egyesület: 60 ezer Ft
A Magyar Pszichiátriai Társulat: 100 ezer Ft

Alapítványunk rendszeres nyereségszerzésre nem törekszik. Ezt az összeget az alapítvány a létesítő okiratban megjelölt céljai megvalósítására, valamint tevékenységeinek fenntartására, javítására, bővítésére, működési költségeire használta fel. (A szolgáltatásnyújtás során alkalmazott díjak valamennyi esetben alacsonyabbak voltak a szolgáltatás szokásos piaci értékénél.Érdemi tevékenységünk:

Estek 2008.

7. félév
2008. január 10. Heller Ágnes - Bovaryné
2008. január 22. Bódis Kriszta Báriséj bemutató
2008. január 25. Lévai Katalin
2008. febr. 28. Oknyomozó újságírók: Varró Szilvia, Kármán Irén és Vajda Éva.
2008. márc. 13. Erdős Virág
2008. márc. 28. ICA Zsúr és születésnap
2008. április 10. Séllei Nóra
2008. április 25. Borgos Anna, énekelt Nádori Lídia
2008. május 8. Reneszánsz nők a Centrifugában
2008. május 22. Zsadányi Edit
2008. június 5. Barbie-sámánok: Büky Anna és Telkes Margit
2008. június 12. Szeminarista Centrifuga
2008. június 12. Letiltott versek
2008. június 19. Susan Faludi

8. félév
2008. szept. 25. Szex és nyugdíj, Lángh Júlia
2008. október 7. Jászberény, Kiss Judit Ágnessel
2008. október 9. Dubravka Ugresic A fájdalom minisztériuma, énekelt Both Gabi
2008. okt. 11. PIM: Hit és Centrifuga – a Lelki Egészség Világnapján
2008. okt. 23. Szendi Gábor, Rutkai Borie
2008. nov. 6. Ladik Katalin és Czapáry Veronika, performansz est
2008. nov. 20. Kiss Judit Ágnes, zongora, zene
2008. dec 4. Scherter Judit Klimaxkönyve
2008. dec. 18. Szellemidézés Singer Magdolnával, énekelt Bocskor Bíborka

A Centrifuga esteket 2 hetente tartjuk. Az estek közönsége 30-80 fő.
A Centrál kávéház biztosítja számunkra az estek helyszínét és barátságosan támogatja kapcsolattartásunkat partnereinkkel és fellépőinkkel, amennyiben a Centrál kávéházban tartjuk a megbeszéléseinket. Az estek hangosítást a Háló Egyesület végzi. Az esteket Bódis Kriszta és Gordon Agáta vezeti.
Az NKA 400 ezer Ft-tal, a Maszre 1MFt-tal támogatta az esteket, 2008 szeptemberétől 2009. júniusig. A támogatásokat a meghívott szerzők, előadók és zenészek honoráriumára, az estek szervezésére és vezetésére fordítjuk.Honlap 2008.


Márciusban megszületett az Irodalmi Centrifuga honlapja. Az Irodalmi Centrifuga Élőfolyóirat azzal a céllal jött létre, hogy dokumentálja az Irodalmi Centrifuga estjeit és nőirodalmi archívumot hozzon létre. Júniusban a honlap naponta frissülő kollektív bloggá alakult Élőfolyóirat néven, közéleti-irodalmi-nőtudatú-online magazin küldetéssel, Györe Gabriella és Gordon Agáta gondozásában. 2008-ban a 2005-2007-re visszamenőleg feltöltött, az Irodalmi Centrifuga archívumát gazdagító bejegyzésekkel együtt összesen 368 bejegyzés, azaz cikk, interjú, novella, vers, beszámoló, programajánló, stb. került az Élőfolyóiratba, hozzávetőleg 40 szerzőtől.
A kollektív blog a Centrifuga estek addigi terméséből válogatta induló anyagát, majd felkért szerzőkkel a futball EB-hez kapcsolódott.
Júliusban a Budapest Pride megtámadásáról adott helyszíni beszámolóval a civil közéletben is megszólalt, számos szerzővel kísérte figyelemmel a civil oldal mozgalmait és szellemi áramlatait.
Az Irodalmi Centrifuga blog szerkesztői vállalt feladatuknak tekintették a nemzetközi irodalmi színtér itthon kevéssé ismert női szerzőinek bemutatását. A Világírónők sorozatban Pávai Patak Márta tíz alkalommal mutatott be spanyol női szerzőket az olvasóknak, a francia nyelvű afrikai nőirodalomról 2009-ben Lángh Júlia, az afroamerikai irodalomról Urbányi Eszter, a német irodalomról Seregély Ágnes ad majd hasonló körképet.
Lehetőségeinkhez képest a nők által írott könyvek, vagy a nőket mint kisebbséget érintő és értelmező tanulmánykötetek recenzióit is közöltük. Recenzenseink között Gyárfás Judit, Urbányi Eszter, Sándor Bea, Czapáry Veronika, Gordon Agáta szerepeltek.
Egyes kiadókkal kialakított kapcsolataink alapján a könyvajánlókat, valamint a rendszeres programajánlókat is bevezettük.
A Műhely rovatban részben kreatív írás szemináriumokon feltűnt tehetségek, részben a szerkesztők által máshol felfedezett fiatalok szerepeltek.
A Versvasárnap rovatban női szerzők verseit mutattuk meg, vállalva a szubjektív válogatás ódiumát: az alapítók írásai mellett Becsey Zsuzsa, Csobánka Zsuzsa, Gerevich András, Lovas Nagy Anna, Menyhért Anna, Molnár Krisztina Rita, Rapai Ágnes, Soós Attila, Tandari Éva, Weininger-Völgyi Edina, Kiss Judit Ágnes és mások verseit is közöltük.
ICA szép- és nőirodalmi küldetését teljesítette olyan sorozatok vagy máshol nem olvasható kötetek közlésével is, mint Szécsi Magda kötete, a Szerelemküszöb, Büky Anna Zarándoklata, Bak Zsuzsa Ken sorozatának közlése, Murányi Zita írásainak közlése vagy Gordon Agáta Gettó-sorozatának megjelentetése.
Interkulturális szerepkörünket a meleg és roma kisebbséget ért atrocitások elleni fellépésekről való híradásokkal teljesítettük; az Összefogás Mozgalom által szervezett Tarka Magyar felvonulás felhívásait népszerűsítettük, tudósítottunk az Angyalkommandó akcióiról, foglalkoztunk a civil szféra eseményeivel.
Az Irodalmi Centrifuga estjeiről folyamatosan hírt adunk meghívók, képes beszámolók formájában is, de a rögzített estekről rövid video-anyagokat is készítünk, amelyeket archívum-jelleggel szintén a blogon teszünk közzé.
Az interkulturalitás és a női esélyegyenlőség iránti törekvés, valamint a nemzetközi kapcsolatépítés igénye egyszerre fogalmazódott meg a Nő vagyok Magyarországon sorozatban. A felhívást ilyen írásokra egy nemzetközi felmérés részeként indítottuk, de később függetlenedett ettől. Szerzői között Artner Szilvia Sisso (újság)író, Becsey Zsuzsa képzőművész, Bódis Kriszta író, Bumberák Maja zöldjogi aktivista, Czapáry Veronika író és üvegművész, Falcsik Mari költő, Gordon Agáta író, Kiss Judit Ágnes költő, Kiss Noémi író-irodalmár, Knolmár Marica, Lévai Katalin EP-képviselő, író, Madame Chauchat (álnév) pszichológus, Radics Viktória író, műfordító, Szilágyi-Nagy Ildikó író is szerepelt.
Az Élőfolyóirat, mint az Irodalmi Centrifuga blogja tevékenységére 2008-ban a Maszre-tól pályázaton 3.000.000 Ft-ot nyert el, ennek felhasználása 2008. novembertől 2009. októberig tart. Ebből finanszírozza szerzőinek és szerkesztőinek honoráriumait, a készülő honlap elkészítésének és fenntartásának, programozásának és designjának költségeit, valamint a géppark megteremtésének és karbantartásának egy részét.Hétes Tábor 2008.

A hétesi alkotó- és élménytábor a Hétes telepen (Magyarország egyik legszegényebb ózdi roma telepén) indult 2007. augusztusban. Pár szóval jellemezve a helyzetet, a telepen egyetlen kút van, nincs villany, nincs víz, gyatra a szemétszállítás, lakhatatlanok a lakások, a gyerekek betegeskednek. Az élmény- és alkotótábor 80 családot, közel 200 gyereket érint. A foglalkozások mellett a gyermekek élelmet kapnak, illetve a családok számára összeállított csomagból (közös) ebédet. A helyi szervező társ Budai Barnabás.

A tábor időtartama egy hét volt, 2008 augusztusának utolsó hete. A tábor szervezése, a körülmények és a koncepció fejlesztése, a 2007-es táborzárást követően gyakorlatilag folyamatos maradt. 2008 májusától igyekeztünk támogatókat és együttműködőket megnyerni a speciális tábor-jellegű fejlesztő tevékenység augusztusi folytatásához. A Bódis-módszer kreativitás- és alkotásközpontú fejlesztő- és esélyteremtő speciális programcsomag. A hétesi tábor ennek a módszernek egyik modellje, mely nagy sikerrel működött.

A táborozást anyagi hozzájárulással Kulturális Minisztérium, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatta. A pályázatokat az Interkulturális és Irodalmi Centrifuga Alapítványon keresztül bonyolítjuk.
Továbbá segítséget kaptunk eszközök/anyagi/személyi hozzájárulással a Honvédelmi Minisztériumtól (150 négyzetméternyi katonai sátor kölcsönzésével és felállításával)
a Filmtranszport Kft-től (a bázist képező filmes furgon kedvezményes biztosításával)
a Polgár Alapítvány az Esélyekért (az előfinanszírozás meghitelezésével, egy fellépő tánccsoport utazásának hozzájárulásával).
Magánszemélyek, akik segítettek: Kollárikné Tóth Zsuzsanna, Tóth István, Tugyi István, Polgár András, Szőke Judit, Parádi Lilla.
12 szakemberrel és spontán szerveződő helyi segítőkkel együtt vezettük a csoportokat.

Idén roma és nem roma képzőművészeinknek köszönhetően a festő, rajzoló, kézműves csoportok már összetettebb szinten működtek.
Óvodapedagógusainknak és főiskolás tanár szakosoknak köszönhetően egy játékos, közös élményeket erősítő, sporttal, zenével és tánccal ötvözött programcsoport is indult, nagy sikerrel.
A fotós és filmes csoport munkáját is hatékonyabbá tudtuk tenni, a filmkészítés fázisait megismerve a gyerekek kész kisfilmeket rendeztek és vágtak meg. Kezükbe foghatták az eszközöket, az élményeken túl néhány alapismerettel is gazdagodtak.
Két alkalommal volt kulturális vendégszereplés a táborban, egyszer Palya Beát szerveztük magunk mellé és énekeltünk együtt, másik alkalommal pedig egy roma hastánccsoport lépett fel, és tanított is.
A táborzárást a telepen kívüli imaházban bonyolítottuk. Ünnepi esemény volt, ahova eljött a telep apraja- nagyja. Kiállítottuk az alkotásokat, és levetítettük a gyerekek által készített filmeket. Megható pillanatok voltak.
A telepiekkel a csoportvezetők egy része folyamatosan tartja a kapcsolatot.

A Hétes Karácsonyt 2008-ban az adományozók tették lehetővé.Miközben mindezek tervezését, szervezését, szerkesztését, műsorvezetését és adminisztrációját végeztük, szellemi küldetésünkben sem henyéltünk.

Részt vettünk a felpezsdülő civil közéletben, az Összefogás, a Tarka Magyar, az Angyalkommandó, a Sansz Elysées - Esélyegyenlőségi - Művészeti Fesztivál, a Kultrajzás, a Lelki Egészség Világnapja, a Nők Iskolája, a Nő az Esély társadalmi tudatformáló munkájában.
Munkánkat a Centrifuga szellemében pörgetjük tovább, s mindenkit szeretettel várunk a ma esti ICA születésnapra.Nincsenek megjegyzések: