2009. március 6., péntek

Bécsi demonstráció március 5-én, Világbékemenet október 2-tól

Borgos Anna egy bécsi antirasszista töntetésről küldött képeket: helyi roma szervezetek szervezték a magyarországi romaellenes atrocitások ellen tiltakozva, a Parlament, az ebesz meg a magyar követség voltak az állomások- Átadtak egy petíciót, beszédeket mondtak, felvonultak, s demonstrálták azt, amire itthon március 21-én és 22-én készülnek a civil szervezetek: március 2-én kettőkor a Parlament előtt a tatárszetgyörgyi események kapcsán is vonulnak a békéért a civilek, március 22-én pedig a humanista mozgalom szervezi meg ismét a békejel-állítást, melyen egyúttal egy októberi nemzetközi világbéke-menet hírét is bejelenti. Erről a békemenetről olvashatnak a továbbiakban, a cikket pedig Borgos Anna bécsi képei kísérik.


Kedves Barátunk!

Azért írunk Neked, hogy felkérjük, támogasd a Világ Körüli Menetet a Békéért és az Erőszakmentességért.


A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a világ egy nukleáris háború felé sodródik, mely az emberi történelem legnagyobb katasztrófáját jelentené. Ezen kívül, hogy hangot adjon a többségnek, amely békét akar. Végső soron, hogy elterjesszen egy olyan, újfajta globális tudatosságot, mely elutasítja a ma olyannyira elterjedt és elfogadott erőszak minden formáját.


A Békemenetet a nemzetközi Háború Nélküli Világ Alapítvány kezdeményezte, és mára számos más szervezet és magánszemély csatlakozott hozzá. A 2009. október 2-án (az ENSZ által az Erőszakmentesség Világnapjának nyilvánított ünnep, Mahatma Gandhi születésnapja alkalmából), Új-Zélandról induló menet 90 nap alatt jár be hat kontinenst, hogy végül 2010. január 2-án az Andok csúcsai között érjen véget. Nagyszerű hír, hogy kezdeményezésünkre a békemenet Budapesten is áthalad majd!Az elmúlt néhány hónapban megduplázódott a részt vevő országok száma, és folyamatosan csatlakoznak új szervezetek, hírességek, közéleti személyiségek. Ezért komoly esélyt látunk arra, hogy ez alkalommal ezrek, sőt milliók fognak majd össze egy országokon, kultúrákon, vallásokon és generációs különbségeken átívelő, az emberiség egészét érintő, közös ügyért.


A Menet részeként eddig több száz különféle kezdeményezést határoztak el a különböző állomásokon: koncertek, konferenciák, kiállítások, demonstrációk, művészi előadások, performanszok előkészületei zajlanak.Eddigi támogatóink közé tartozik többek között Dalai Láma, Michelle Bachelet, Chile köztársasági elnöke, Stjepan Mesic, Horvátország elnöke, Noam Chomsky, amerikai nyelvészprofesszor, Desmond Tutu, Nobel-békedíjas dél-afrikai érsek, Federico Mayor Zaragoza, az UNESCO korábbi spanyol elnöke, Juli Endee, énekesnő, béke aktivista, Libéria kulturális nagykövete, Philip Glass, amerikai zeneszerző, Anton Kuerti, kanadai zongoraművész, tanár és zeneszerző, Zubin Mehta, indiai karmester, Viggo Mortensen, színész, az Inter Milan, labdarúgó csapat.Hazánkban eddig Bozóki András, a Central European University professzora, Galkó Balázs, színművész, Gerák Andrea, énekesnő, Grecsó Krisztián, író, Dr. Hoppál Mihály, MTA Etnológiai Intézetének igazgatója, Kentaur - Erkel László, festő, akcióművész és zenész, Komoróczy Géza, történész, orientalista, egyetemi tanár, Kukorelly Endre, író, Osvárt Andrea, színésznő, Póka Angéla, énekesnő, Sebestyén Márta, énekesnő, Szabó Győző, színművész, Szalóki Ági, énekesnő, Vujity Tvrtko, újságíró, Závada Pál, író, valamint olyan civil szervezetek, mint az Abolition 2000, az Amnesty International, a Fair Világ, Méltányos Kereskedelem Szövetség, a Greenpeace.

A világon áthaladó békemenet olyan történelmi lehetőség, amelyet a népeket összekötő szükség hív életre, és amelyet a ma elérhető tömegkommunikációs eszközök tehetnek igazán hatásossá és egyedülállóvá. Az te segítségedre, ismertséged miatt, elsősorban abban számítunk, hogy az eseménysorozat a lehető legnagyobb nyilvánosságot kapja, és ezáltal a lehető legtöbb embert kapcsolja be a békéért való megmozdulásba.Kérjük, fontold meg annak lehetőségét, hogy névleges csatlakozásod mellett, melyet ezúton is nagyon köszönünk, akár tevőlegesen is hozzájárulj e sürgető és létfontosságú ügy sikeréhez.


További információ a hivatalos weboldalon.„Mindannyian egy kis szikladarabon élünk, amit kilencven perc alatt körbe lehet járni. Már nincs értelme a törzs vagy a nemzet védelmének, még kevésbé a vallásnak, ha ezekhez erkölcstelen cselekedetekre van szükség, mint például háborúra. Az emberiség egy.” (Pedro Duque, asztronauta)


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyerő rasszista megnyilvánulások, a gyűlöletkeltő beszéd, az erőszak, és a legutóbbi megrázó gyilkosság félelmet, szorongást, dühöt, és kiábrándultságot szültek Magyarországon. Sokunk a médiában, sokunk közvetlen környezetében, munkahelyén, családja körében harcol az őt vagy másokat érő verbális vagy fizikai erőszak ellen, és áll ki minden ember méltóságáért. Számos erőteljes követelést hallottunk, határozott fellépést láttunk, sokan felvállaltuk a konfrontációt közvetlen környezetünkben, még akkor is, ha egyedül voltunk véleményünkkel. Számos értékes publikáció és nyilatkozat születetett, mind tisztán, és érthetően lépett fel a rasszizmus és az etnikai alapú előítéletek minden formája ellen. Találkozót kezdeményezünk Veletek március 11-ére, akiknek minden esetben és továbbra is fontos az emberi méltóság. Hisszük, hogy helyet kell találnunk arra, hogy együtt álljunk ki ezért a legalapvetőbb ért! ékért.
Sok bennünk a felgyülemlett feszültség, a ki nem fejezett vélemény, sok értékes hozzászólás nem jutott el a közvélemény szintjére. Ezért nem látszik, hogy sokan vagyunk, akiknek elegük van a jelenlegi helyzetből. Azt akarjuk, hogy legyen egy nap, amikor ez bebizonyosodik, hogy SOKUNKAT ZAVAR, hogy a közvélemény rasszista és gyűlöletkeltő irányt ölt!
Kiállásra sokszor volt, és van alkalom. Mi arra gondoltunk, hogy az Antirasszista Világnap körüli napokat választanánk. Vonulni akarunk aznap a Városligetig, majd beszélgetni, teremteni egy sarkot, amolyan Speaker's Cornert, ahol egymás után kimondhatjuk a bennünk ragadt véleményünket, megoszthatjuk javaslatainkat, és társakat találhatunk ötleteink megvalósításához, mint egy közvetlen demokráciában. És eközben jól akarjuk érezni magunkat, szeretnénk zenét, színházi produkciókat, mutatványosokat. Arra gondoltunk, hogy március 21/22-e legyen ez a nap, amikor megtelnek a Felvonulás térre vezető utcák, majd a Városliget.
Részt vennél ennek megvalósításában? Hozzá tudsz járulni előadással? Csatlakozz! A megbeszélést március 11-én tartjuk, szerdán 19 órakor. Szeretnénk, ha nagy és erőteljes felvonulás lehetne! Ha a zenei programok a punktól a komolyzenéig minden stílust magába foglalnának. Ha a gyerekeket bohócok, zsonglőrök, gólyalábasok szórakoztatnák. Ha az érdeklődők színi előadásokat tekinthetnének meg.
Ha eleged van az egyre erőszakosabb közhangulatból, ha fel akarsz lépni a gyűlölet ellen, gyere el március 11-én, szerdán 19 órakor! A találkozót a Tűzraktérbe (1061 Budapest, Hegedű u. 3) tervezzük.
Ott találkozunk!

Névtelen írta...

Útjára indítjuk a Méltóságot Mindenkinek Mozgalmat. A Mozgalom első rendezvénye

március 14-én 17:00-kor lesz Budapesten a Kossuth Klubban (Budapest, VIII. Múzeum u. 7.),

melyre Önt is szeretettel várjuk. E mozgalom szándéka, hogy segítsen abban, hogy mindenki a maga ereje és lehetőségei szerint, a saját környezetében tegyen azért, hogy Magyarországon mindenkit megillessen az emberi méltóság.
A mozgalom kezdeményezői saját szimbólumot szeretnének választani, s ehhez kérjük az Ön segítségét is.
Kérjük, hogy válaszlevélben (info@meltosag.net) március 10. 12:00 óráig szavazzon, melyik szimbólumot látná a legszívesebben a fentiek közül. A legtöbb szavazatot kapott szimbólumot a www.meltosag.net oldalon tesszük közzé és ezzel a jelvénnyel várjuk március 14-én!
A kezdeményezők