2009. március 26., csütörtök

Gratulálunk! - Palládium-díjas a Próbacsomagolás

Bán Zsófia kötete, a próbacsomagolás elnyerte a Palládium-díj kuratóriumi tagjainak tetszését is: a kötetet az idei Palládium-díjasok sorába válogatták a Palládium különdíjban részesítve azt (különdíjat 2002 óta ítélnek oda). A szerzőnek gratulálunk sikeréhez, olvasóinknak pedig ismét figyelmébe ajánljuk az esszékötetet.


A 2001 nyarán létrejött Palládium alapítvány, mely minden év tavaszán hirdeti ki döntését, az alapítók szándéka szerint az előző év magyar irodalmának, társadalomtudományának valamint képzőművészetének kimagasló teljesítményeit jutalmazza. A kuratórium által odaítélt díjjal nettó másfél millió forintos pénzjutalom jár.
Az idei díjazottak: szépirodalom kategóriában Márton László: Amit láttál, amit hallottál (Jelenkor kiadó) című regénye és Kántor Péter: Trója variációk (Magvető kiadó) című verseskötete.
A társadalomtudományi terület 2008. évben megjelent kötetei közül Kecskeméti Károly: Magyar liberalizmus 1790-1848 című könyvét értékelték a legjobbnak a zsűritagok (Argumentum kiadó, Bibó István szellemi műhely).
Képzőművészet kategóriában a díjat Bukta Imre kapja Kibontott táj című kiállításáért, mely a debreceni Modemben kapott helyet.
A kuratórium tagjai: Kövér György, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Szilágyi Ákos, Szüts Miklós.
A díjkiosztó ünnepségre 2009. április 1-én, szerdán 19 órai kezdettel kerül sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár dísztermében (Bp., VIII. ker. Szabó Ervin tér 1.).

Bán Zsófiáról bővebben itt olvashatnak.

A szerző az Esti iskola vímű regénye kapcsán ICA vendége volt. A beszélgetés szerkesztett változatát ide kattintva olvashatják.

Bán Zsófia kötetének ajánlója korábban ICA-n.

Nincsenek megjegyzések: