2008. november 7., péntek

Bódis-filmek a Műhelyben: A Hétes telep élete

Kedves Olvasóink,
készül a beszámoló a tegnapi performansz-estről (Bumberák Maja írása), de addig is, míg a képválogatás elkészül, Bódis Krisztának, a Centrifuga egyik pörgetőjének november 12-én a Nyitott Műhelyben induló vetítés-sorozatát ajánljuk figyelmükbe.


November 12. szerda 19.00 - BÓDIS-FILMEK A MŰHELYBEN


Bódis Kriszta dokumentumfilmjei a Nyitott Műhelyben (Ráth György u. 4, a Déli pu.-nál) láthatóak. A most induló sorozat minden hónap második szerdáján jelentkezik majd. November 12-én Bódis Kriszta első nagyobb dokumentumfilmje, az Isten adóssága látható.

Az esten filmvetítésekkel, és a gyerekek alkotásait bemutatva a rendező beszámolót tart a 2008 augusztus 20-27-ig lezajlott második hétes telepi alkotótábor élményeiről, eredményeiről és a Bódis-módszerről.

Meghívott vendégek az alkotótábor önkéntesei: Solti Gyöngyi, Turai Katalin, Tóth Bernadett, Balogh Rodrigó, Palya Bea, Kökény Róbert, Nagy Ibolya, Vári Zsolt, Győri Zsolt, Fehér Judit, Maly Róbert, Császi Eszter, Borsi Éva, Maronovics Zsófia.


Isten adóssága - magyar dokumentumfilm, 2001, 53 perc

"A Hétes telepen 1998-2000-ig forgatott dokumentumfilmemben Budai Barnabás hétesi családjának életén keresztül igyekeztem bemutatni egy mesterséges, ipari városban létrehozott roma telep totális lepusztulását. Azt az elmúlt tíz évben tetten érhető tendenciát, ahogy a gettóba telepítés tarthatatlanságát a többségi társadalom részéről a kiszorítás taktikája váltja fel. A filmet három évig forgattam, a családdal /két keresztgyerekemmel/, és a teleppel azóta is tevékeny kapcsolatban vagyok. Kemény vaj című regényem hőseinek egy részét róluk mintáztam.

Budai Barnabás és felesége Barna Mária központi szerepet kapnak a hétesi alkotótábor programjának kivitelezésében. 1998 óta járok rendszeresen a telepre, tartom az emberekkel a kapcsolatot és a telep problémáit számtalan akcióval, személyes közreműködéssel igyekeztünk orvosolni.

A hétesiek sorsa ma már a felelősök és a "köz" tudatában van, tudomást kell vennünk róla. Az "adósságot" együtt kell törleszteni, ehhez hívok újabb és újabb társakat.
Mivel én "kívülről" már jól ismerem a Hétes törvényeit, az itt élők helyzetét, Barna pedig "belülről", jól kiegészítjük egymást. Az önkéntesek közül többen ismerik a közösséget, és viszont, az újakat így már könnyebb bevezetni. A Hétesben emberhez méltatlan körülmények között nyomorognak az emberek, ez teszi elsősorban kilátástalanná a jövőjüket. Tehetséges, és igyekvő embereket és gyerekeket ismertem meg, filmjeimmel és társadalmi szerepvállalásommal ezt szeretném megmutatni és közvetíteni. Velük és a társadalom egészével együttműködve pedig lehetőségeket teremteni ahhoz, hogy emberhez méltó körülmények között élhessenek."



A hétesi alkotótábor és a Bódis-módszer:


A Hétes telepi alkotótábor 80 családot, közel 200 gyereket érint. A tábor a Bódis-módszer kreativitás- és alkotásközpontú fejlesztő és esélyteremtő modellprogramja. A módszer abban különbözik az eddigi roma táboroztatástól, hogy a kreatív és fejlesztő foglalkozások a telepen zajlanak, így egyrészt olyan gyermekek számára is elérhető az élmény, akik lemaradoztak az iskolából, vagy akik sohasem nem jutnak el nyári táborokba, illetve a fiatal anyukákon keresztül a telepi családok is részt vesznek az összetett programokban, segítőként, játékvezetőként vagy alkotóként.

A foglalkozások mellett a gyermekek élemet kapnak, illetve a családok számára összeállított csomagból (közös) ebédet. A módszer alkotáslélektani és pszichoterápiás-, egymással összefüggő folyamatokra épít. A létrejött alkotásoknak továbbiakban nyilvánosságot, publicitást szervezünk. A módszer újszerűsége és eredményessége többek között abban rejlik, hogy közvetlenül elérhetővé teszi a specifikusan felépített programokat, mert helyi körülményekhez alkalmazkodik, helyi igényekre koncentrál és helyi, speciális kérdésekre keresi a választ kölcsönösen a benne résztvevőkkel. A folyamat autonómiaerősítő, egyenrangú párbeszédre és kölcsönös együttműködésre épül. Középpontjában az empátia, a megértő, elfogadó, szeretetteljes figyelem áll, mely elsősorban az alkotást gátló tényezők felszabadításával ötvözve alapjává válik a különféle irányú fejlesztéseknek.

Az esten belépődíjat szednek, ennek összege 800 Ft

Még több a Hétes telepről és a hétesi alkotótáborról:
Szakmai beszámoló a 2007-es Hétes telepi programról
Hétesi napló, 2007. augusztus 26.
Hétesi napló, 2007. augusztus 25.
Hétesi napló, 2007. augusztus 24.
Hétesi napló, 2007. augusztus 23.
Hétesi napló, 2007. augusztus 22.
Hétesi napló, 2007. augusztus 21.
Hétesi napló, 2007. augusztus 20.
Hétesi napló, 2007. augusztus 15.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves bódis Kriszta a házakon lévő parabolaantennákat miért nem mutogatja a hétes telepen?

Névtelen írta...

Bármikor rakok fel képeket a hétes telepről,szinte minden házon parabola antenna van, az áramot meg lopják!!!!
Bódis valahogy ezeket elfelejtette megmutatni szegény becsületes emberekről:)