2008. november 5., szerda

Európai Parlamenti vita az előadói jogokról

Az előadóművészek védelmében nyilatkozott az előadóművészi jogok kiterjesztése mellett Lévai Katalin EP képviselő. A tervek szerint a szerzői- és kapcsolódó jogokról szóló Európai Uniós irányelvet úgy változtatnák meg, hogy az előadóművészek és hanglemezgyártók jogait nem 50, hanem 95 évig védenék. A szerzők copyright-jogaira vonatkozó előirányzat (szerző élete + 70 év) nem változik.


Lévai Katalin az előadóművészek érdekében


"Gondolni kell, azokra a kelet- és közép-európai előadóművészekre, akik életük nagy részét a szocializmus alatt töltötték el, szerényebb jövedelemmel, mint nyugat európai társaik. Nekik a szerzői jogok meghosszabbítása a felhőtlenebb öregkort vagy az abszolút megélhetési forrást jelentheti". – jelentette ki Lévai Katalin, a Jogi Bizottság tagja azon a nyilvános közmeghallgatáson, amelyre november 4-én, kedden Brüsszelben az Európai Parlamentben került sor.

A vita arról a jelentésről folyt (benyújtó Brian Cowley), mely alapján a Bizottság megváltoztatná a szerzői és kapcsolódó jogok védelméről szóló Európai Uniós irányelvet, az előadóművészek és hanglemezgyártók jogainak védelmét 50 évről 95-re hosszabbítaná meg.

A javaslat lényege, hogy legyen egy forrás, amiből az előadók meg tudjanak élni vagy ki tudják egészíteni a nyugdíjukat, hiszen 70 évesen, a legsebezhetőbb korban már nem jogosultak a jogdíjakra. A kevésbé ismert előadóknak, - ami nem jelent alacsonyabb művészi értéket - ez fontos bevételforrást jelenthet. A javaslat szerint a szerzők jogvédelmének időtartalma változatlan maradna: szerző élete + 70 év.

Ha az előadói jogok a lemezkiadók kezében vannak s nem kívánják használni őket, a Bizottság szorgalmazná, hogy azok visszaszállhassanak az előadókra. Ha egyik sem kíván élni a jogokkal, akkor az előadói teljesítmény ingyenes köztulajdonná válik.
A Bizottság, a jelentéstevő, a zenei kiadók jó része, művészek, mint Sir Cliff Richard támogatják a javaslatot, de vannak ellenzői is. Ők azt állítják, hogy a copyright jogok meghosszabbítása nem kedvez a kreativitásának, a múlt eredményeiből táplálkozni kívánó új törekvéseknek, és a kutatásokat is gátolja. Ők támogatnák, hogy ezek az alkotások váljanak minél előbb köztulajdonná.

"Megértjük azokat, akik ellenzik a copyright meghosszabbítását, hiszen fontos, hogy egy művészeti termék minél előbb a társadalmat gazdagítsa és a jövő kreativitását elősegítse, de nem szabad elfeledkezni magukról a művészekről sem" – értékelte az eszmecserét a magyar képviselő, aki hasonló szerzői jogi témában jelentéstevő is volt s javaslatait most is megteszi majd a szakbizottságnak. A jelentésről a szakbizottsági vita után a plenáris ülés szavaz - adta hírül Földeák Iván, Lévai Katalin EP-képviselő sajtótitkára.

Nincsenek megjegyzések: