2008. június 30., hétfő

Gordon Agáta: Fesztivál előtt, EB után

Sport- és irodalomtörténeti jelentőségű tett: az Irodalmi Centrifuga kollektív tudatfolyamának beindulása. A tudatfolyóirat az eb-vel egyidőben kezdődött. Ennek vége, mi pedig épp indulunk, és levonjuk a bajnokság mint jósesemény tanulságait a magunk számára.
Törökök vagyunk vagy spanyolok?
Vendégmunkások vagy európa királyai?

Egy hónapja áramlik Ica kollektív tudatfolyama. Egy hónapja naponta frissülünk és több mint ezer olvasónk van. Közös szerkesztésben, több játékossal indultunk, s így is szeretnénk folytatni. Ez idő alatt 9 szerzőnk írt 17 bejegyzést.

Bódis Kriszta mint Centrifuga háziasszony a keret stabil része, ironikus erotikával indult: milyen a nőnek a focista szerető. Gordon Agáta ugyancsak kerettag, a koncepcióval és a csapatszellemmel bíbelődött - picit szigorúan. Györe Gabi szerzőként is beszállt, próbálgatja ezt az oldalt és stílust - a folyamat az írás tétje lehet, érdemes követni.

Pálfi Balázs, Tímár Magdi Cilin és Lovas Nagy Anna genderérzékeny játékosok, ICA íróvendégei voltak a Szivárvány Centrifugában. Újra meghálálták a bizalmat. Pálfi Balázs személyessége ismét meghatóan szégyenlős, Lovas Nagy Anna írása „spirituális fantasy", s ő is, a nőtudatú játékos Gubicskóhoz hasonlóan közömbös a sport iránt.

Cilin sportember, igazi játékos és nem adja fel. Az érzések felszabadulását és jól érthető megjelenését írja minden kommentárjában. A pályán és a szívben ugyanaz a harc, játék és szenvedély. Győztünk, mondta Cilin a török-horvát után, elvesztettük, mondja a török-német után, de szép volt... Ezért érdemes :)

Kiss Noémiben is van törökvér, szépen fodrozódik a nőirodalomban a török motívum: nőként könnyűnek tűnik a törökkel azonosulni. Talán mert a vesztes oldal vonz? A kis eséllyel induló nagyratörőké? Hátha? Szép írások a fociról, melyek utólag gyógyítják gyerekkori gólyáink sebeit.

Értékes hozzászólásokat kaptunk olvasóinktól. Különösen Madame Chauchat megjegyzéseit méltányoltuk, és ezért felkérjük az ismeretlen bloggert, szerzőként is szóljon következő témánkhoz! (Mindig jobban izgatott mme Chauchat mint Th.Mann.)

A hozzánk szólóknak szívből köszönjük, hogy velünk áramolnak a kollektív tudatfolyamban!

A kis magyar közéletben és médiában a szélsőségek meccse következik: a melegek játszanak a magyarokkal. Gárdaper, melegfesztivál. A többség mindkét témától elfordul, félrenéz. De mi beszéljünk róla és vizsgáljuk meg ebben a feszültségben a kollektív (és privát) tudattalanunkat együtt és külön-külön.

Ez a júliusi sorozatunk témája, hozzászólásoddal bejuthatsz a csapatunkba: írj hozzászólást cikkeinkhez, írd meg a történeted, a felismeréseidet és érzéseidet a témáról.

3 megjegyzés:

Dániel Dányi írta...

Hozzáfűznivaló: hogy szombaton pedig megyünk buziverésre (sic).

Esetleg buziveretésre, ha egyszer ilyen magától értetődően következik abból, hogy egyesek, akiknek számunkra ugye eleve nem tetszetősek a nemi preferenciáik, még nyilvánosan ünnepre gyűlnek. Na nehogy már a csalán verje a más faszát. Ha buziverés lesz, azt csakis szabatos magyarsággal, minthogy a "kis magyar közéletben és médiában a szélsőségek meccse következik: a melegek játszanak a magyarokkal." Kissé ad hoc jellegű meccs lesz, alkalmasint a magyar buziverés íratlan szabályai (ha vannak ilyenek) kerülnek érvényesítésre.

Mégis, milyen hatályos játékszabályt helyezhetnénk érvénybe a pályán? Feltéve, hogy van, hogy ez pálya? Talán elég csak előre bejelenteni a rendőrségen? És egyáltalán, szombaton verhetünk-e buzit, az úgy sabbatos? Hajaj, fogom a fejem, mennyi kérdés!

Szerencsére van alapszabály, amiből ilyenkor két algopirin mellett ki tudnók indulni, nevezetesen a Magyar Köztársaságnak az ő Alkotmánya. Erre hivatkozni enyhén szólva stréberség, de a játékszabály az játékszabály, lettlégyen viszonylag hosszú és tömör olvasmány egy nyári délutánra, mikor amúgy volna elég szorgos dolgunk más is, de ma még vásárolni, sőt teregetni is kéne. Na nézzük első blikkre , buziverésről és efféléről leginkább a XII. fejezetben szereplő Alapvető jogok és kötelességek adnak használható útmutatást. Indít rögtön élettel és emberi méltósággal, no de nincs erre egész napunk, ugorjunk hát rögtön a lényegesebb pontokhoz, így mint:

60. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára. (2) Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más lelkiismereti meggyőződés szabad megválasztását vagy elfogadását, és azt a szabadságot, hogy vallását és meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon akár egyénileg, akár másokkal együttesen nyilvánosan vagy magánkörben kinyilváníthassa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolhassa vagy taníthassa.
62. § (1) A Magyar Köztársaság elismeri a békés gyülekezés jogát és biztosítja annak szabad gyakorlását.
63. § (1) A Magyar Köztársaságban az egyesülési jog alapján mindenkinek joga van a törvény által nem tiltott célra szervezeteket létrehozni, illetőleg azokhoz csatlakozni. (2) Politikai célt szolgáló fegyveres szervezet az egyesülési jog alapján nem hozható létre.
70/A. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül. (2) Az embereknek az (1) bekezdés szerinti bármilyen hátrányos megkülönböztetését a törvény szigorúan bünteti. (3) A Magyar Köztársaság a jogegyenlőség megvalósulását az esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedésekkel is segíti.

Szóval buzit verni csak békésen lehet, mégis mire gondolhattak az alkotmáyozó sportemberek! Ezt az alkotmány-tákolmányt nyilván nem ilyesmire tervezték. (Sajnos bizony nagyon körülményes volna pont ezeket a passzusokat kiírni a szabályból.) Az is lehet, hogy buzit verni a pályán csakis szabálytalanul lehet? Elvégre ez nem alkotmányfoci...

És nem is pálya.

Madame Chauchat írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Madame Chauchat írta...

Miről is kellene nekem írnom, kedves G.A.?