2008. december 2., kedd

Törékeny papírmunkák – Sharon Pazner munkái a RaktArtban

November 15-e óta áll nyitva, s december 7-ig látható még Sharon Pazner Fragile című kiállítása a RaktArTban (V. Markó utca 1/b.). Sharon Pazner Jeruzsálemben él, a kétdimenzió papír háromdimenziós lehetőségei iránt érdeklődik. 2007-es milánói kiállítása után érkeztek művei Budapestre. A művész papírmunkáiról a megnyitón Arturo Schwartz olasz művészeti író beszélt. Munkáiból néhányat nálunk is láthatnak, de érdemes elmenni a kiállításra is.






A kiállítást Gergely Mariann művészettörténész nyitotta meg, a művész munkáiról Arturo Schwartz olasz művészeti író és szakértő, kurátor és költő is beszélt. (A művészettörténész olyan művészek pályáját segítette kiállítások rendezésével, publikációkkal, művek vásárlásával, mint René Magritte, Marcel Duchamp vagy Man Ray; hatalmas dadista és szürrealita gyűjteményét pedig 1991-ben az Izraeli Múzeumnak ajándékozta).



Scwartz kiemelte Pazner papírmunkáinak játékosságát; a művész szétbont és összerak szavakat, tárgyakat. Makettszerű munkái témájául leggyakrabban a kulcs, a ház vagy olyan látszólag egyértelmű üzenetet rejtő szavak szolgálnak, mint az Igen vagy a Szerelem. Ha azonban jobban megnézzük a műveket, észrevehetjük, hogy a kulcs gyakran eltörik, a ház süllyedni kezd, vagy egy földrengés dönti össze, az Igenből, pedig Talán válik. A sebészi pontosságú technika – mely az építészeti makettezést idézi fel bennünk – és a képekről sugárzó bizonytalanság kontrasztja teszi érdekessé e munkákat.



A kiállítás hétköznap előzetes bejelentkezés alapján, hétvégenként 10-18 óráig látogatható. December 4-én, csütörtökön – a Műgyűjtők éjszakája ideje alatt – nyitva 17-24 óráig.







Sharon Pazner: Háromdimenziós puzzle - térformálás papírból

Nincsenek megjegyzések: