2009. július 29., szerda

Amerika legfelzaklatóbb női regénye - 12.

"Egy regény amely megrengette az amerikai kánont
Sapphire: Push! -- 12. fejezet
Olvasd ingyen, szerdán és szombaton!"


A Push! az amerikai irodalom számára valódi knock out-tal ért fel. Addig nem ismert kendőzetlenséggel, nyers egyszerűséggel és szókimondással szólt egy fiatal lány küzdelmeiről, a női kiszolgáltatottságról, a szexuális erőszakról, a testiségről és mindenekelőtt az írás hatalmáról.
Sapphire, eredeti nevén Ramona Lofton 1950-ben született a kaliforniai Fort Ordban egy középosztálybeli katonacsaládban. Három éves korában apja megerőszakolta, s alig volt tizenhárom éves, mikor alkoholista anyja elhagyta a családot.
A New York-i City University-n, majd a Brooklyn College-on szerzett diplomát.


Sapphire: Push - 12. rész


Hazamegyek. Olyan magányos vagyok ott, hogy na. Sose vettem még észre. Mindig lefoglal a verés, a főzés, a takarítás, a sunim vagy a lyukam vagy fáj, vagy élvez. A suliba vicc vagyok: fekete szörny, szurtos tehén, rozoga csotrogány hol vagy? A tévé meg a fejembe mindig azt a villogó képet mutatja. Olyan sok bánat meg szégyen mellett nem is éreztem a magányt. Olyan kicsi dolog az, ahhoz képest, hogy rád mászik az apád, az anyád megrugdos, rabszolgává tesz, fogdos. De most, mióta iskolába járok, magányosnak érzem magam. Most, hogy körbe ülök, észre veszem, hogy egész életembe csak a körön kívül voltam. Anyu parancsolgatott, Apu disznóságokkal traktált, a suli sose tanított semmire.
Már egy hónapja tart. Mostanában csak úgy esek be a suliból. Már nem teszek úgy, mintha nem lennék terhes. Följebb engedem a nyakamnál, be a fejembe. Nem mintha nem tudtam volna eddig, de most olyan–részem lett; több mint valami, amit belém nyomtak, azt növekszik, engem meg kövérít. Elrohanok az anyám mellett, a szobámba. Ó, ha lenne tévé a szobámba! Az anyám sose hagyta, hogy legyen tévém. Aszondja, menjek, üljek oda vele. Nem akarok.
A szobámba ülök. Azt is tudom, kitől van a gyerek. De azt nem tudom megváltoztatni. Az abortusz bűn. Utálom a kurvákat, akik megölik a gyereküket. Őket kéne megölni, meglátják, milyen jó! Beszélek a gyerekhez. Jó lenne egy fiú. Egy lány retardált lehet, mint én. Én nem vagyok retardált.
Fogadok veled, lefogadom, hogy a gyerekem tud majd írni meg olvasni! A picsába, megmondtam! Fogadjunk, hogy nem lesz hülye az anyja!
Lenézek a hasamra. Egyre nagyobb vagyok. Csak héthónapos vagyok, de tudom, hogy kilencnek nézek ki. Úgy értem, nagy vagyok. A mérleg megáll száz kilónál, de tudom, hogy ha a kórházi lenne, még tovább menne. Holnap megyek orvoshoz. Miz Rain kiborult, totál kiborult, mikor meghallotta, hogy nem voltam. MAGZAT! MAGZAT! Az egész nyomorult osztály sikítozik, hogy maaaagzaaaat! Mi az? Ezt csináld, meg azt csináld – de minek? Nem mondom el nekik, hogy az elsőt a konyhakövön szültem. Közbe az anyám rugdosott, a fájdalom meg mardosott. Ki hisz el ilyen marhaságokat?
Farrakhanra nézek. Kinézek az ablakon, a másik ház tűzfalára, nincs ég, mint a suliba. Most már van egy másik poszterem is. Miz Rain adott egy olyan posztert, mint amilyen a suliba is van. Azon meg Harriet van Farrakhan mellett. Több mint 300 feketét szabadított fel. Láttad a Gyökereket? Én nem. Miz Rain azt mondja, menj és nézd meg a Gyökerek-et, meglátod, miről szól.
A kezemet a hasamra teszem. Itt ülök, pihenek egy kicsit, míg Anyu nem szól, hogy csináljak ebédet meg mossak föl. 26 betű van az ábécébe. Mindegyiknek van egy hangja. Tedd a hangokat a betűkhöz, keverd össze a betűket és megkapod a szavakat. Vannak szavak. "Baba" B-vel kezdődik, b mint "baba" – mondom kedves, finom hangon. Mihelyst megszületik, megint elkezdem tanulni az ábécét. Ez az én gyerekem. Az anyám bevette a Kis Mongót, de ezt már nem. Elég nagy vagyok már. Ahhoz is nagy voltam, hogy dugjon a férje. Be se jött, hogy azt mondja Carl Kenwood Jones – rosszat művelsz! Szállj le Preciousről! Nem látod, Precious szép gyerek, mint a fehér gyerek az újságba meg a vécépapír-csomagoláson. Precious egy kékszemű vékony gyerek, akinek hosszú hajfonata van, hosszú, hosszú fonata. Szállj le Preciousről, bolond! Itt az idő, hogy Precious is konditerembe járjon, mint Janet Jackson. Itt az ideje, hogy fonatban hordja a haját. Szállj le a gyerekemről, nigger!
Nem, ezt sose mondta. Miz Rain azt mondja, érték. Az értékek éppúgy meghatározzák, hogy hogyan élünk, mint a pénz. Szerintem Miz Rain hülyeséget beszél. Csak azt tudom mondani, azt se tudja, milyen, mikor nincs SEMMID. Pisszenés nélkül várni a segélyt, a segélyt; sírni, mikor késik. A segély fontos. A legfontosabb. Ha az anyám nem kapna értem segélyt, már rég megölt volna (hát, lehet, hogy nem ölt vóna meg, de én így érzem). Miz Rain aszondja, az érzések fontosak. A hírekben egy fehér nő a sivatagba hagyta a tolószékes papáját, mikor elfogyott a segély. Alhémer kórja volt. A kurva egy kaktusz alatt hagyta egy játékmacival. Nekem ne mondja senki, hogy a segély nem fontos.
Anyu aszondja, az új suli szarnak se jó. Aszondja, semmit se tudsz megtanulni, hogy egy könyvbe firkász. Meg kell tanulnod számítógépezni, ha pénzt akarsz. Mikor fognak megtanítani a számítógépre. De Anyu téved. Tanulok én. Családi olvasókörbe fogok járni keddenként. Fontos, hogy olvassa a gyereknek, mikor megszületik. Fontos, hogy színes legyen a fal fölötte. Figyelj baba, a kezemet a hasamra teszem, nagy levegőt veszek. Figyelj, baba (beírom a füzetembe):A a Afrka
(az Afrika)
B nked baba
(neked)
C cspa fkt
(csupa fekete)
D az dob
E az eszls min an
(eszelős, mint anyu)
F az Fasz
G az Jerm de Jer j
(Jermaine de Jermaine J)
jó G az gojó
H hz
(ház)
I é is vlk
(én is valaki vagyok)
J Jer
(Jermaine)
k kmpc
(kampec)
l lvgő
(levegő)
M frnka igz mns
(Farrakhan igazi manus)
N amkr enm kkk
(Amerika nem Amerika=KKK)
O onn
(onnan)
P pcsk
(pöcsök)
Q qrv
(kurva)
R rsza
(rizsa)
S sh
(soha)
T 2 tna
(két tonna)
V vdó
(videó)
W wn
(van)
X malclm f
(Malcolm X főember)
Z zb
(zaba)Figyelj, baba. Anyu szeret. Anyu nem dinka. Figyelj, baba: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ.
Ez az ábécé. Összesen huszonhat betű. Azokból a betűkből vannak a szavak. Azokból a szavakból van minden.


A regény előző részletét az alábbi linken olvashatják:

Amerika legfelzaklatóbb női regénye a Centrifugán 1.

Amerika legfelzaklatóbb női regénye a Centrifugán 2.
Amerika legfelzaklatóbb női regénye a Centrifugán 3.
Amerika legfelzaklatóbb női regénye a Centrifugán 4.
Amerika legfelzaklatóbb női regénye a Centrifugán 5.
Amerika legfelzaklatóbb női regénye a Centrifugán 6.
Amerika legfelzaklatóbb női regénye a Centrifugán 7.
Amerika legfelzaklatóbb női regénye a Centrifugán 8.
Amerika legfelzaklatóbb női regénye a Centrifugán 9.
Amerika legfelzaklatóbb női regénye a Centrifugán 10.
Amerika legfelzaklatóbb női regénye a Centrifugán 11.

Nincsenek megjegyzések: