2009. július 13., hétfő

NANDAFALVA 30 ÉVES - jubileumi fesztivál a Szeged környéki tanyavilágban

Fennállásának 30. évfordulóján a nandafalvi hindu közösség rendhagyó fesztivállal ajándékozza meg a látogatókat. A 2009. augusztus 1-én, szombaton, délután 4 órakor kezdődő nyílt nap célja az indiai kultúra értékeinek bemutatása.
Augusztusi programot ajánlunk figyelmükbe.


Nandafalva 30 éves - jubileumi fesztivál
Nandafalvi hindu templom
Augusztus 1. 16:00 óra


Fennállásának 30. évfordulóján a nandafalvi hindu közösség rendhagyó fesztivállal ajándékozza meg a látogatókat. A 2009. augusztus 1-én, szombaton, délután 4 órakor kezdődő nyílt nap célja az indiai kultúra értékeinek bemutatása. A rendezvény a templom körüli szentélyparkban, 15 helyszínen zajlik majd. A helyszíneket végigjárva a vendégek hiteles betekintést nyerhetnek az óind kultúra világába különböző érdekes programok: jógabemutató, vegetárius főzőtanfolyam, pantomim, hindu szertartás bemutató, hindu dalok, védikus mantrarecitálás, hennafestés, indiai bazár, és még megannyi minden más segítségével.

A rendezvényt nyilvános hindu szertartást zárja. Ezt követően Túri Virág Réka odisszi táncos lép fel társulatával. A rendezvény legvégén pedig Őszentsége Bhakti Álóka Paramadvaiti Maharádzs, a három földrészen sok száz jóga-ásramot létrehozó világhírű tanítómester előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Az alföldi hindu templom Csongrád megye szívében, Ópusztaszertől mindössze 18 km-re fekszik. A templomot körbeölelő vörös homokkőből faragott stációk kellemes sétára hívogatnak mindenkit.

A nandafalvi hindu közösséget 1979-ben hozta létre néhány, az ősi hindu tanítások iránt elkötelezett fiatal. Nandafalva a nevét az indiai szent helyről, Nandagramról kapta. Húsz év tevékenység eredményeképpen, 2000-ben nyitotta meg kapuit a hindu templom. Az alföldi tájba illeszkedő épület Szigeti Gyula műépítész tervének köszönhetően a magyar és hindu építészeti jegyek bravúros fúziója - alföldi épületeket idéző tornáca cseréppel díszített orisszai templomtornyot ölel körbe. Az Indiában még ma is élő tradicionális templomépítészet nem riad vissza a különböző tájegységek építészetének ötvözésétől. A templom tornyában lakó egymázsás harang a magyar hagyományt is követve naponta megszólal.

A templom szentélyparkja a hindu pantheon legfontosabb alakjait mutatja be. Egyik monumentális eleme a két tonnás, egy kőből kifaragott, két méter magas Alázat-oszlop.

A helyszín megközelítése

A nandafalvi hindu templom Balástyát és Forráskúttal összekötő útról közelíthető meg. Az 5-ös autópályán a 146-os km-nél Forráskút irányába kell lekanyarodni.

Bővebb információk: www.nandafalva.hu

Nincsenek megjegyzések: