2009. július 2., csütörtök

Mannheimi minták

Szubeurópaiként elutazni egy észak-német kisvárosba, a német tartományok és büszke történeti egységek örököseként egzisztáló európai közegbe, enyhe kultursokk.
Mannheim szép város, kétszáz éves víztornya alatt szép park, nyírott füvén hajnalban kisnyulak ugrándoznak, ivóvizet köp egy barátságos szörny, és zuhatagos szökőkút csobog.
A városba fél óra alatt ér az utazó Frankfurt bábeli repülőteréről. A város kényelmes, színes és napsütötte, hogy el van törökösödve, jegyzik meg útitársnőim, és tényleg. Leginkább ettől otthonos, nekem, pesti gettólakónak.
Gordon Agáta beszámolóját olvashatják.


Azonban a tanulmányutunk nőszempontú.
Meghívóink a mannheimi nők szellemi vezetői, akiknek küldetése a női hálózatok, helyi és nemzetközi együttműködések létrehozása.
Frau Ilse Thomas a vendéglátónk. A legtöbbet tőle tudom meg a rendszerről.
Hogyan is működik itt, a civilizációban a női oldal.
Nőbiztos vagy nőmegbízott: ez nem formális rang, hanem az egyik legmagasabb pozíció a város vezetésében. Közvetlenül a főpolgármester alatt, teljes hatókörrel minden témában.
Költségvetés: a női prioritások egyensúlyba hozása a férfiakéval. Rendőrség: az otthonkínzás ügyeinek gondos követése, távoltartás, terápia. Női intézmények: nőház, képzési és tanácsadó központ, bérelhető irodák női vállalkozóknak.

Új fogalmakat tanulunk.
Kreatív gazdaság: segítség női művészeknek, pop-főiskola a városban, az internet kreatív hatásainak beillesztése a pénziparba.
Kulturális kompetencia: a női tudás újjászületése. A nők és anyák, ezer éveken át, kulturális kompetenciájuk teljességében, megalkották, és generációról generációra tökéletesítették, finomították és programozták az anyától született polgári világot.
Komplementer kompetenciák: nincs kizárólagos hatáskör, csak kiegészítő. A piros zöld is. A sárga kék is. A kulturális ökoszisztéma Mannheimben egymásra épülő női és férfi kompetenciák polgári rendszerében gyarapodik.
A nőbiztos, a legfőbb vezetéssel egyenrangúan működő női szempont magas rang, komoly felelősség, nagy hatalom és jó alkalom arra, hogy a női oldal egyenlő súlyáért tevékenykedjen. Frau Thomas ebben a pozícióban meggyőző asszony. Nőtörténelmet kutat, építkezik, közigazgat, hálózatot fejleszt, tanácsot ad és személyes ügyekkel törődik. Politizál és minden téren a női részek kompetenciáját, és esélyegyenlőségét tekinti át.

Szép ez, ez a megbízatás, tekintély és rang egysége. Csak így lehet, gondolok a felülről való segítségre, arra hogy kell egy nő, aki képes erre és ezt mások is biztosan tudják róla, és meg is kapja működéséhez a kellő hatáskört, pénzben, szabályokban, méltóságban és ügykezelésben.
És az is eszembe jut, mennyi női munkába került és hány száz évbe, tudatosságba és tanulásba, hogy egy német város magas női funkciót érvényesítsen az önkormányzatában.

Azon tanakodtunk a mannheimi nőtestvériség központ kellemes tárgyalójában, finom falatok és gyümölcslé mellett civilizáltan társalogva, miben működhetnénk együtt, mi budapesti kulturális kreatívok és mannheimi városanyák?
Mire kaphatnánk pénzt is, varázsos eu támogatást?
Ez a feltétel kissé beszűkítette a női lehetőségeket, azonban így is maradt elég terület. Amelyen nők dolgoztak, dolgoznak és fognak dolgozni, ameddig a szem ellát, pénzért vagy ingyen, tűrve vagy támogatva, felelősen és kompetensen.
Gyerekek, romák, törökök, nők, iskolások, kisebbségek, kompetencia-fogyatékosok és közösség-mentesített kortárs csoportok… Feltámadásra, értelmes cselekvésre, együttműködésre várakozó strukturált tömegek a virtualitás keltetőjében.

Restart! A közös célok újjászületése.
Ez a nők dolga és kompetenciája, a 21. századi európai újrakezdésben.

Gordon Agáta

Nincsenek megjegyzések: