2009. július 21., kedd

Csillagok, csillagok…?!

Mióta világ a világ, az emberiség mindig is szerette volna kijátszani az öregséget, foggal-körömmel tiltakozott a halál ellen. Nők és férfiak, noha előszeretettel mutogatnak ujjal egymásra, egyaránt elég hiúak ahhoz, semhogy elfogadják, idővel szépségük is megkopik. Míg Kleopátra a tejre és a vajra esküdött, a 21. század csinos bombázói, Dundikától Kelemen Annácskáig bezárólag, a plasztikai sebészek műtőasztalán, kés alatt találják meg lelki békéjük zálogát, ha ugyan... A média által ránk erőszakolt mesterséges szépségideál a mesterséges önbizalomban és a mesterséges nemiségben keresi üdvözülésének lehetőségeit.

Az anorexiásra koplaltatott test nem vonzó, tudják ezt a gyilkos betegség áldozatai is, így a hiányzó kebleket, vékony szájakat minél több implantátummal igyekeznek felpumpálni a csábítás, a tetszés érdekében. Lásd Tori Spelling. Amit Isten tökéletlennek teremtett, ők még inkább eldeformálják. Határtalanságukban a lélek torzulásait teszik mindenki számára láthatóvá, bár hitük szerint, épp ellenkezőképp cselekszenek.
Hogy a sovány test mítoszának megteremtésében, akárcsak a kebelháború kirobbantásában a csupaláb, csupamell, csupamosoly Barbie is hibás, senki sem vitatja. A talpig rózsaszín szőkeség bája évszázadokon át sem kopik meg, míg Geronazzo Mária hurkaajkától, Brooke Shields agyonbotoxozott viaszarcától már most viszolygunk. Hogy mi a titok? A mérték mellett az élő anyag és a műanyag test különbsége. Míg előbbi maximum kisebb változtatásokat tűr meg, utóbbinál a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.
Túlzásokba esni örök hiba. Szétplasztikázott ikonjaink, mégis ezt teszik. Michael Jackson-i babérokra törnek, ahelyett, hogy megelégednének egy fitos orral, egy szoptatás után helyre pakolt cicivel. Pedig ebben a lázas, ám annál ostobább versenyben még csak csillogó szobrocskákat sem osztanak azért, ha valaki szó szerint vásárra viszi a bőrét.

Szépnek lenni mindent pénzt megér. Vagy nem is szépek óhajtanak lenni? Fel akarják kelteni figyelmünket! Ha feltuningolt testi jegyeiknek köszönhetően kellőképp kilógnak a sorból, biztos, hogy mindenkinek megakad rajtuk a szeme. A botránkozást keltő megjelenés híressé-hírhedtté tesz, és, ha szeretni éppenséggel nem is fogjuk őket, a rájuk koncentrálódó tekinteteknek azt azért sikerülhet elhitetnie velük, fontosak számunkra. Míg celebjeink a rájuk nehezedő nyomással és a társadalmi elvárással magyarázzák szaporodó szépészeti beavatkozásaik miértjét, mi épp őket okoljuk a plasztika divatjáért, de azért igyekszünk lépéssel sem lemaradni mögöttük, sietve követjük példaképeinket. Ördögi kör. Kór?
Ha így folytatjuk a 22. század mindnyájunk megvalósult rémálma lesz. A vörös szőnyegen gigantikus keblű, csupaszáj hölgyek és vasaltarcú lovagjaik botorkálnak majd botjaikkal. Megannyi mesterséges klón. A tévéképernyőkre feszülve maximum roggyant terminátorok és legföljebb hátulról kapós plasztikbanyák műcsókjaival vigasztalódhatunk. Mintha tükörbe néznénk.
Hiába a látszatfiatalság, a betegségeket ők sem győzik le. Persze, ha a túlzásba vitt kezeléseknek köszönhetően a sok műanyag menetközben elrákosítja szervezetüket, már semmitől sem kell tartaniuk. Még a járókeretet is elfelejthetik. A halált ugyan nem szorítják sarokba, de legalább abban a hiszemben hajthatják öröm álomra fejüket, szépek és fiatalok maradtak. Valahogy úgy, majdnem úgy, ahogy azt legrettegettebb álmainkban mindig is képzelték. Hisz innen már tényleg csak egyetlen lépés felejthetetlen hollywoodi legendává érni. Na és velünk mi lesz? – csillagok híján, egyedül ebben nem lehetünk biztosak.

József Etella

Szépség

Minden fény a Nap szülötte
Gondoljátok meg proletárok
De a szépen tükröződik
Gondoljátok meg proletárok!
Minden fény a Nap szülötte
Gondoljátok meg proletárok
De a szépre több fény hullik
Gondoljátok meg proletárok!
A szép szabvány a szép közös
Gondoljátok meg proletárok
A szépség gulág a szépség láger
Gondoljátok meg proletárok!
A szép fogyaszt a szép emészt
Gondoljátok meg proletárok
A szépség préda a szépség anya
Gondoljátok meg proletárok!

József Etella a láthatatlan költő, a „néma nővérek” titkos nőemigráció nemes tagja, versei, olyanok mint a versek szoktak lenni, kicsit unalmasak, kicsit érthetetlenek vagy szőkék. De azért József Etella sem akárki..:)

József Etella a nagy költő költött nővére. 101 éves korában egy elmeszociális otthon rangidős lakója.
Inspirációs médium.

Költészete a kor legmélyebb áramából üzen.

József Etella: Kecsketánc.

Világosan utal József Atillára, a magyar irodalom legnagyobb jövőbelátójára, aki a legerősebb szellemi áramlatok inspirált tudásában verselt, és nagy médiumként üzent, analizált és jövendőt mondott.


Nincsenek megjegyzések: